Menu

Wratten op de voetzool – verruca plantaris

Wratten zijn gelokaliseerde verdikkingen van de huid en de term ‘plantaire wratten’ wordt gebruikt voor wratten, die voorkomen op de voetzolen (het ‘plantaire’ oppervlak). Ze worden ook wel verruca’s genoemd

Wat veroorzaakt plantaire wratten?
Wratten worden veroorzaakt door een infectie in de buitenste laag van de huid (epidermis) met een virus dat het ‘humaan papillomavirus’ (HPV) wordt genoemd. Er zijn veel verschillende stammen van dit virus en plantaire wratten zijn meestal te wijten aan slechts enkele van deze stammen. Infectie zorgt ervoor dat de huid overgroeit en dikker wordt, wat leidt tot een goedaardige (niet-kanker) huidgroei (de wrat).
Plantaire wratten worden opgelopen door contact met geïnfecteerde huidschubben – bijvoorbeeld van de vloeren van openbare kleedkamers, douchecabines en de gebieden rond zwembaden. Het virus is niet erg besmettelijk en het is onduidelijk waarom sommige mensen plantaire wratten ontwikkelen, terwijl anderen dat niet doen. Het virus komt de huid binnen via kleine scheurtjes in het huidoppervlak. Vochtigheid en blootstelling (maceratie) van de huid op de voeten maakt waarschijnlijk infectie met het virus gemakkelijker. Plantaire wratten zijn niet erfelijk.

Wat zijn de symptomen van plantaire wratten?
In de meeste gevallen veroorzaken plantaire wratten geen symptomen. Sommige plantaire wratten kunnen ongemakkelijk zijn, vooral als ze aanwezig zijn op een gewichtdragende plek. ‘Mozaïekwratten (zie hieronder) zijn meestal pijnloos.

Hoe zien plantaire wratten eruit?
Plantaire wratten kunnen overal op de zolen en tenen voorkomen en hebben vaak invloed op de dragende gebieden. Ze variëren in grootte van slechts enkele millimeters tot meer dan één centimeter. Ze kunnen een ruw oppervlak hebben dat uitsteekt van het huidoppervlak. Nauwkeurige inspectie met een vergrootglas kan kleine zwarte puntjes onthullen. Een individu kan één of meerdere wratten op de voetzool en/of elders op het lichaam hebben. De term ‘mozaïekwrat’ wordt gebruikt voor dicht opeengepakte clusters van kleine plantaire wratten die op een mozaïek lijken.

Hoe worden plantaire wratten gediagnosticeerd?
De diagnose is meestal gebaseerd op het klinische uiterlijk. Soms kan het moeilijk zijn om een ​​plantaire wrat te onderscheiden van een likdoorn of eksteroog. Uw arts moet mogelijk het gebied open maken om de zwarte stippen te vinden, die de diagnose van een virale wrat bevestigen. Meestal zijn geen andere onderzoeken nodig.

Kunnen plantaire wratten worden genezen?
Er is geen gegarandeerde genezing, maar sommige behandelingen kunnen helpen om wratten te verwijderen. De beste kans op genezing is bij jonge mensen, die hun wratten nog niet zo lang hebben gehad. Als u een ziekte heeft die uw immuniteit beïnvloedt of immunosuppressiva gebruikt, kan de behandeling minder succesvol zijn. De meeste wratten zullen na verloop van tijd verdwijnen en kunnen onbehandeld blijven als ze geen problemen veroorzaken. Bij het beslissen of u plantaire wratten wilt behandelen of niet, moet u rekening houden met het volgende:

 • Wratten lossen meestal vanzelf op zonder een smet of litteken achter te laten;
 • Succesvolle behandeling van een virale wrat voorkomt geen verdere wratten;
 • Sommige wratten kunnen erg koppig zijn. De behandeling werkt niet altijd en kan tijdrovend zijn;
 • Het behandelen van plantaire wratten kan pijnlijk zijn, vooral wanneer vloeibare stikstof wordt gebruikt en kan af en toe een blaar veroorzaken die op de zool erg ongemakkelijk kan zijn.

Hoe kunnen plantaire wratten worden behandeld?
De meeste plantaire wratten kunnen worden behandeld met advies van uw apotheker en met behulp van vrij verkrijgbare middelen. Soms moeten behandelingen door uw huisarts worden voorgeschreven. Je zou je huisarts moeten bezoeken indien:

 • Het weefsel bloed, pijnlijk is of verandert in uiterlijk of interfereert met uw dagelijkse activiteiten;
 • U niet zeker bent van de diagnose;
 • Je hebt de wrat behandeld, maar deze houdt aan en begint zich te verspreiden;
 • Je hebt diabetes of een pijnlijk gevoel aan je voeten;
 • Je hebt een verzwakt immuunsysteem vanwege immuunonderdrukkende medicijnen, aids of een immuundeficiëntie.

Opties voor behandeling omvatten:

 • Geen behandeling: tot 65% van virale wratten, inclusief plantaire wratten, lossen vanzelf op zonder enige behandeling binnen twee jaar na verschijnen. Plantaire wratten, die geen nadelige symptomen zoals pijn veroorzaken, moeten met rust worden gelaten.
 • Salicylzuur, tinctuur en gels: deze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Salicylzuur verwijdert de buitenste dode huidlagen en zorgt ervoor dat het immuunsysteem het virus opruimt. Voordat de vloeistof wordt aangebracht, moeten de voeten worden gedrenkt in warm water en de verdikte huid worden weggewreven met een puimsteen of amarilbord. Zorg ervoor dat u de omliggende normale huid niet schraapt om verspreiding van het virus te voorkomen. De behandeling moet minimaal 12 weken dagelijks gebeuren en is meestal het handigst voor het slapengaan. De tinctuur / gel moet voorzichtig op de wrat worden aangebracht, niet op de omliggende normale huid. Als de wrat te pijnlijk wordt, moet de behandeling een paar dagen worden gestopt en vervolgens worden hervat.
 • (Zie bijsluiter voor patiënten over cryotherapie). De wratten invriezen met vloeibare stikstof (een erg koud gas), is mogelijk verkrijgbaar bij de arts of podoloog. Dikke wratten moeten vóór het invriezen worden geschoren om de kou in de huid te laten doordringen. Idealiter zou cryotherapie om de drie tot vier weken moeten worden herhaald. Het is pijnlijk en kan blaren en brandwonden veroorzaken en daarom wordt dit meestal niet aanbevolen bij kinderen. Verschillende bevriezingen kunnen nodig zijn om wratten te verwijderen en het werkt niet altijd. Het gebruik van een salicylzuurpreparaat rond het vriespunt kan de effectiviteit verbeteren
 • Duct Tape : Hoewel er tegenstrijdig bewijs is met betrekking tot de effectiviteit van duct tape bij de behandeling van huidwratten, is het misschien nog de moeite van het proberen waard, vooral bij kinderen. De wrat moet gedurende zes dagen worden afgesloten met ducttape en als de tape valt, moet deze worden vervangen door een nieuw stuk. De tape moet dan worden verwijderd en het aangetaste gebied gedrenkt in lauw water en de wrat moet worden verwijderd om dode huidcellen te verwijderen. De wrat moet dan ’s nachts onbedekt worden gelaten en de ducttape wordt ‘s-ochtends opnieuw aangebracht. Dit kan maximaal twee maanden worden voortgezet.
 • Andere goedgekeurde actuele behandelingen voor plantaire wratten omvatten formaldehyde gel, gultaraldehyde en zilvernitraat bijtende potloden.
 • Andere preparaten omvatten topische dithranol, podofyllotoxine, 5-fluorouraciltrichloorazijnzuur en bleomycine-injecties.
 • Contact immunotherapie met een chemische verf zoals difenycyprone veroorzaakt een allergische huidreactie die de immuunreactie van het lichaam tegen het wratvirus kan versterken
 • Chirurgische verwijdering van wratten is een optie als lokale behandelingen niet werken. Opties omvatten weefselvernietigende lasertherapie of curettage en cautery na een lokale verdovingsinjectie in de huid. Deze procedures zijn pijnlijk en kunnen leiden tot ongemakkelijke littekens. De wrat kan na de operatie terugkomen in het litteken.
 • Fotodynamische therapie en andere lasers (Pulsed Dye Laser en Nd-YAG) worden ook gebruikt, maar zijn niet overal verkrijgbaar voor de behandeling van wratten.
 • Aanvullende en alternatieve behandelingen omvatten hypnotherapie, homeopathie, acupunctuur en kruidenbehandeling.

Wat kan ik doen?

 1. Draag comfortabele schoenen en deel uw schoenen of sokken niet met iemand anders. Bij een apotheek zijn speciale pads verkrijgbaar om de druk op plantaire wratten te verminderen;
 2. Houd je voeten schoon en droog. Verander dagelijks je schoenen en sokken;
 3. Ga niet op blote voeten op openbare plaatsen. Plantaire wratten moeten worden bedekt met waterdichte pleisters of rubberen ‘verruca-sokken’ als u gaat zwemmen;
 4. Gooi bij het behandelen van de wrat alle huidvijlen op hygiënische wijze weg en gebruik de amarilbord of harde huidverwijderingshulpmiddelen niet elders, omdat dit de infectie kan verspreiden;
 5. Pas regelmatig een plaatselijke behandeling toe om de maximale kans op genezing te bevorderen;
 6. Om te voorkomen dat virale wratten zich verspreiden naar andere delen van de huid (auto-inenting) dient u niet aan plantaire wratten te pulken of te krabben;
 7. Gebruik niet dezelfde puimsteen, nagelvijl en of nagelknipper voor uw wratten en uw gezonde huid en nagels.
Koos Dirkse