Menu

Pre Menstrueel Syndroom PMS, wat is het?

Tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus, de dagen voorafgaand aan de menstruatie, ervaren sommige vrouwen symptomen hiervan. Deze zijn bij iedere vrouw anders en kunnen iedere maand verschillen. Als deze symptomen ernstig genoeg zijn om het dagelijks leven van de vrouw te beïnvloeden, worden ze gedefinieerd als premenstrueel syndroom (PMS). De symptomen verdwijnen meestal of nemen aanzienlijk af aan het einde van de menstruatie. Meer ernstige PMS staat bekend als premenstruele dysfore stoornis (PMDS).

De maandelijkse menstruatiecyclus
De eerste dag van de menstruatiecyclus wordt gedefinieerd als de eerste dag van een maandelijkse periode. Rond het midden van de cyclus – ongeveer dag 14 als de cycli regelmatig zijn – treedt ovulatie op. De lege follikel die het ei heeft gevoed, vormt een corpus luteum (gele lichaam), dat hoge niveaus van progesteron en lagere niveaus van oestradiol produceert om de baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap als de conceptie heeft plaatsgevonden. Als het ei niet wordt bevrucht, begint het corpus luteum af te breken en begint de productie van progesteron en oestradiol te dalen. Dit begint ongeveer een week voor de volgende periode.

Wat veroorzaakt PMS?
De exacte oorzaak van PMS is niet bekend, maar men denkt dat hormonale veranderingen de symptomen veroorzaken. Na de ovulatie, wanneer het corpus luteum begint af te breken, beïnvloedt de afname van progesteronspiegels, tegen het einde van de menstruatiecyclus, verschillende chemicaliën in de hersenen (zoals serotonine). Vrouwen met PMS hebben geen abnormale niveaus van hormonen, maar ze lijken gevoeliger te zijn voor de effecten van progesteron en oestrogeen .
De mate waarin deze processen een vrouw beïnvloeden, zal worden beïnvloed door haar psychologische en sociale welzijn op dat specifieke moment in haar leven.

Wat zijn de tekenen en symptomen van PMS?
Tot 150 symptomen zijn geïdentificeerd als onderdeel van PMS. De meest voorkomende lichamelijke symptomen zijn:

 • gevoelige borsten
 • opgeblazen gevoel
 • hoofdpijn
 • acne
 • buikpijn
 • vermoeidheid

De meest voorkomende psychische symptomen zijn:

 • stemmingswisselingen
 • prikkelbaarheid
 • angst
 • depressie
 • huilbuien
 • overstuur / emotioneel gevoel
 • concentratieproblemen

Hoe vaak komt PMS voor?
Het is moeilijk in te schatten hoeveel vrouwen dit syndroom hebben. Men schat dat tot 80% van de vrouwen premenstruele symptomen ervaart, terwijl wordt aangenomen dat het premenstrueel syndroom zelf tussen 5% en 25% van de vrouwen in de reproductieve leeftijdsgroep treft. Naar schatting 5% tot 8% van de vrouwen lijdt aan ernstig PMS, ook bekend als premenstruele dysfore stoornis (PMDS).

Is PMS overerfbaar?
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk een genetische aanleg is voor het ontwikkelen van PMS, maar dit is echter niet bewezen. Meer onderzoek is nodig om te verduidelijken of het PMS gezinsgebonden voorkomt.

Hoe wordt PMS vastgesteld?
De diagnose van PMS is gebaseerd op de symptomen, waarop tijdens de menstruatiecyclus, de symptomen worden ervaren. Om een ​​diagnose te stellen, worden vrouwen verzocht om gedurende ten minste twee opeenvolgende maanden een dagboek van hun symptomen bij te houden.

Hoe wordt PMS behandeld?
Omdat de precieze oorzaak van PMS nog niet bekend is, is de behandeling gericht op het verlichten van symptomen. Behandeling van PMS bestaat uit een gelaagde aanpak en elke behandelingsoptie kan tot drie maanden duren om een ​​merkbaar verschil te maken. Aanvankelijke behandeling omvat het aanmoedigen van de vrouw om een ​​gezonde levensstijl te leiden, in termen van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het minimaliseren van stress, evenals het vermijden van zout, cafeïne en alcohol.
Er zijn een aantal kruiden- en vitaminesupplementen die worden aanbevolen voor de behandeling van PMS. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen, dat een goede inname van de B-vitamines, thiamine en riboflavine, evenals calcium en vitamine D het risico op PMS kan verminderen. Chasteberry (Monnikspeper, Vitex agnus castus) supplementen worden ook ondersteund door onderzoeken. Verder onderzoek is nodig om de voordelen van al deze middelen te verduidelijken. Een vrouw moet haar arts of diëtist raadplegen om een ​​behandeling te bespreken dat geschikt is voor haar.
Cognitieve gedragstherapie (een specifiek type praattherapie) is ook nuttig gebleken bij de behandeling van PMS.
Medische behandelingen voor PMS vallen in twee hoofdgroepen:

 1. hormonale behandelingen
 2. selectieve serotoninereceptorremmers (of SSRI’s)

Hormonale behandelingen
PMS kan bij een deel van de vrouwen worden verlicht door hormonale anticonceptiva te gebruiken, die de ovulatie onderdrukken. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. De vrouw kan oestrogeenpleisters krijgen met progestageen (progesteron) in de vorm van tabletten of een met steroïden geïmpregneerd spiraaltje, Mirena genaamd.
Soms kan de gecombineerde orale anticonceptiepil worden gebruikt. Als de symptomen van een vrouw zeer ernstig zijn, kan ze worden doorverwezen naar een gynaecoloog en een andere hormoonbehandeling krijgen, een gonadotrofine-afgevend hormoonanaloog. Omdat de hormonale methoden die worden gebruikt om de symptomen van het premenstrueel syndroom te verbeteren ook contraceptief zijn, zijn ze niet geschikt als de vrouw een zwangerschap plant.

Selectieve serotoninereceptorremmer
Dit is een groep medicijnen, die worden gebruikt om depressie te behandelen (door de niveaus van de neurotransmitter serotonine te verhogen) en is ook zeer effectief gebleken bij de behandeling van PMS. Anders dan bij depressies, is het mogelijk om het medicijn alleen in te nemen, wanneer men symptomen ervaart, dat wil zeggen net in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Deze groep antidepressiva kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, dus vrouwen die een zwangerschap plannen, moeten advies vragen over behandelingsopties bij hun arts.

Zijn er bijwerkingen aan de behandeling?
Vitaminesupplementen en aanvullende therapieën om de symptomen van PMS te verlichten, kunnen bijwerkingen veroorzaken; calciumsupplementen kunnen bijvoorbeeld tot indigestie leiden.
Met hormonale behandelingen kan een vrouw soms gevoelig zijn voor het hormoon en bijwerkingen ervaren zoals misselijkheid of gevoelige borsten.
Sommige vrouwen voelen zich misselijk of suf wanneer ze voor het eerst selectieve serotoninereceptorremmers gebruiken, maar deze bijwerkingen nemen meestal af. Dit medicijn kan ook invloed hebben op het libido (seksuele drift).
Vrouwen moeten eventuele zorgen over de behandelingsopties of bijwerkingen die met hun arts worden genoemd, bespreken.

Wat zijn de lange termijn verwachtingen van PMS?
De frequentie en ernst van PMS varieert van vrouw tot vrouw en bij iedere individuele vrouw van maand tot maand.
De meeste ziekteverschijnselen komen voor bij vrouwen van 30 tot 50 jaar, maar vrouwen kunnen ook een verslechtering van hun symptomen ervaren rond het tijdstip van hun menopauze (toegeschreven aan de onregelmatige schommelingen in hormoonspiegels op dat moment). Het is ook een vaak een tijd voor een vrouw om stress in haar leven te ervaren, bijvoorbeeld wanneer kinderen het huis verlaten en ouder wordende ouders afhankelijker worden. Hormoonvervangingstherapie (HVT) kan worden gedaan om symptomen als gevolg van de menopauze te behandelen en heeft een variabel effect op symptomen, die worden ervaren als onderdeel van PMS, die kunnen optreden tijdens de perimenopauzale periode.

Tot Slot
PMS zou moeten verdwijnen, wanneer de vrouw haar menopauze heeft gepasseerd, omdat de vrouw dan geen menstruatiecyclus meer heeft met de bijbehorende cyclische afgifte van steroïde hormonen uit de eierstok. Evenzo zullen er tijdens de zwangerschap geen cyclische symptomen zijn. Vrouwen kunnen echter vergelijkbare symptomen ervaren zoals een opgeblazen buik, gevoelige borsten en stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap, omdat de niveaus van progesteron hoog zijn.

Koos Dirkse