Menu

Voedingssupplementen: Wat u moet weten!

De meerderheid van de volwassenen in de Verenigde Staten neemt één of meerdere voedingssupplementen, elke dag of af en toe. De huidige voedingssupplementen omvatten vitamines, mineralen, kruiden en plantaardige ingrediënten, aminozuren, enzymen en vele andere producten. Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen: traditionele tabletten, capsules en poeders, evenals drankjes en energierepen. Populaire supplementen omvatten vitamine D en E; mineralen zoals calcium en ijzer; kruiden zoals echinacea en knoflook; en speciale producten zoals glucosamine, probiotica en visolie.

Het voedingssupplementetiket
Alle producten die als een voedingssupplement zijn geëtiketteerd hebben een Supplement Facts-paneel met de inhoud, de hoeveelheid actieve ingrediënten per portie en andere toegevoegde ingrediënten (zoals vulstoffen, bindmiddelen en smaakstoffen). De fabrikant stelt de portiegrootte voor, maar u of uw zorgverlener kan besluiten dat een andere dosering voor u beter is.

Effectiviteit
Als u geen voedzame verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet, kunnen sommige supplementen u helpen voldoende hoeveelheden essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Supplementen kunnen echter niet de plaats innemen van de verscheidenheid aan voedingsmiddelen, die belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat sommige voedingssupplementen gunstig zijn voor de algehele gezondheid en voor het beheren van bepaalde gezondheidsproblemen. Calcium en vitamine D zijn bijvoorbeeld belangrijk om botten sterk te houden en botverlies te verminderen; foliumzuur vermindert het risico op bepaalde geboorteafwijkingen; en omega-3-vetzuren uit visoliën kunnen sommige mensen met hartaandoeningen helpen. Andere supplementen hebben meer onderzoek nodig om hun waarde te bepalen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bepaalt niet of voedingssupplementen effectief zijn voordat ze op de markt worden gebracht.

Veiligheid en risico’s
Veel supplementen bevatten actieve ingrediënten, die sterke effecten kunnen hebben in het lichaam. Wees altijd alert op de mogelijkheid van onverwachte bijwerkingen, vooral wanneer u een nieuw product neemt. Supplementen zullen hoogstwaarschijnlijk bijwerkingen of schade veroorzaken wanneer mensen ze gebruiken in plaats van voorgeschreven medicijnen of wanneer mensen veel supplementen in combinatie gebruiken. Sommige supplementen kunnen het risico op bloedingen vergroten of, als iemand ze vóór of na de operatie inneemt, kunnen ze de reactie van de persoon op anesthesie beïnvloeden. Dieetsupplementen kunnen ook op bepaalde geneesmiddelen reageren op manieren die problemen kunnen veroorzaken. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:

 • Vitamine K kan het vermogen van de bloedverdunner Coumadin® verminderen om te voorkomen dat bloed stolt.
 • Sint-Janskruid kan de afbraak van veel medicijnen (waaronder antidepressiva en anticonceptiepillen) versnellen en daardoor de effectiviteit van deze geneesmiddelen verminderen.
 • Antioxidant-supplementen, zoals vitamine C en E, kunnen de effectiviteit van sommige soorten kankerchemotherapie verminderen.

Houdt er rekening mee dat sommige ingrediënten in voedingssupplementen worden toegevoegd aan een groeiend aantal voedingsmiddelen, waaronder ontbijtgranen en dranken. Het gevolg is dat u mogelijk meer van deze ingrediënten binnenkrijgt dan u denkt en meer is misschien niet beter. Meer nemen dan nodig is, is altijd duurder en kan ook het risico op bijwerkingen verhogen. Bijvoorbeeld, het krijgen van teveel vitamine A kan hoofdpijn en leverschade veroorzaken, de botsterkte verminderen en geboorteafwijkingen veroorzaken. Overtollig ijzer veroorzaakt misselijkheid en braken en kan de lever en andere organen beschadigen. Wees voorzichtig met het innemen van voedingssupplementen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees ook voorzichtig met het geven ervan aan een kind (naast een elementair multivitamine / mineraalproduct). De meeste voedingssupplementen zijn niet goed getest op veiligheid bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven of kinderen. Als u vermoedt dat u een ernstige reactie van een voedingssupplement heeft gehad, laat het uw zorgverlener weten. Vermeldt daarnaast uw reactie op het voedingssupplementbedrijf door de contactgegevens op het productetiket te gebruiken.

Kwaliteit
Voedingssupplementen zijn complexe producten. In de VS heeft de FDA goede productiepraktijken (GMP’s) voor voedingssupplementen opgesteld om hun identiteit, zuiverheid, kracht en samenstelling te helpen verzekeren. Deze GMP’s zijn ontworpen om de toevoeging van het verkeerde ingrediënt, de toevoeging van teveel of te weinig van een ingrediënt, de mogelijkheid van contaminatie en de onjuiste verpakking en etikettering van een product te voorkomen. De FDA inspecteert periodiek faciliteiten die voedingssupplementen maken. Daarnaast bieden verschillende onafhankelijke organisaties kwaliteitstests en laten producten die deze tests doorstaan hun keurmerken af. Deze keurmerken garanderen dat het product op de juiste manier is vervaardigd, de ingrediënten bevat die op het etiket staan vermeld en geen schadelijke niveaus van verontreinigende stoffen bevatten. Deze keurmerken garanderen niet dat een product veilig of effectief is. Organisaties die deze kwaliteitstests aanbieden, zijn onder meer:

 • US Pharmacopeia
 • ConsumerLab.com
 • NSF International

Belangrijk
Besluit niet om voedingssupplementen te nemen om een gezondheidstoestand te behandelen die u zelf hebt vastgesteld, zonder een zorgverlener te raadplegen.

 • Neem geen supplementen in plaats van, of in combinatie met, voorgeschreven medicijnen zonder toestemming van uw zorgverlener.
 • Neem contact op met uw zorgverlener over de supplementen die u neemt als u volgens de planning een soort chirurgische ingreep moet ondergaan.
 • De term “natuurlijk” betekent niet altijd veilig. De veiligheid van een supplement hangt van veel dingen af, zoals de chemische samenstelling, hoe het werkt in het lichaam, hoe het wordt voorbereid en de gebruikte dosering. Bepaalde kruiden (bijvoorbeeld smeerwortel en kava) kunnen de lever beschadigen.
 • Voordat u een voedingssupplement neemt, moet u uzelf deze vragen stellen:
  • Wat zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van dit voedingssupplement?
  • Wat zijn de mogelijke voordelen voor mij?
  • Heeft dit product veiligheidsrisico’s?
  • Wat is de juiste dosering om te nemen?
  • Hoe, wanneer en voor hoe lang moet ik het nemen?

Als u de antwoorden op deze vragen niet weet moet u dit met uw zorgverlener.

Praat met uw zorgverlener
Laat uw zorgverleners (inclusief artsen, apothekers en diëtisten) weten welke voedingssupplementen u gebruikt, zodat u kunt bespreken wat het beste is voor uw algehele gezondheid. Uw zorgverlener kan u helpen bepalen welke supplementen mogelijk waardevol voor u kunnen zijn. Houdt de supplementen die u gebruikt, bij, net als voor al uw geneesmiddelen. Let op de naam van het specifieke product, de dosis die u inneemt, hoe vaak u het neemt en de reden waarom u het product gebruikt. U kunt de producten die u gebruikt ook meenemen bij een bezoek aan uw zorgverlener.

VS: Federale regeling van voedingssupplementen
Dieetsupplementen zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op het dieet. Het zijn geen medicijnen en zijn daarom niet bedoeld om ziekten te behandelen, diagnosticeren, verlichten, voorkomen of genezen. De FDA is in de VS het federale agentschap dat toezicht houdt op zowel voedingssupplementen als geneesmiddelen. Over het algemeen verschillen de FDA-voorschriften voor voedingssupplementen van die voor recept- of zelfzorggeneesmiddelen. In tegenstelling tot medicijnen, die moeten worden goedgekeurd door de FDA, voordat ze op de markt kunnen worden gebracht, vereisen voedingssupplementen geen premarket beoordeling of goedkeuring door de FDA. Hoewel het supplementbedrijf verantwoordelijk is voor bewijs dat zijn producten veilig zijn en de keurmerken eerlijk en niet misleidend zijn, hoeven ze dat bewijs niet aan de FDA te verstrekken voordat het product op de markt wordt gebracht. Etiketten voor voedingssupplementen kunnen bepaalde soorten gezondheidsclaims bevatten. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld zeggen dat een voedingssupplement een tekort aan voedingsstoffen aanpakt, gezondheid ondersteunt of gekoppeld is aan een bepaalde lichaamsfunctie (zoals immuniteit of gezondheid van het hart). Een dergelijke claim moet worden gevolgd door de woorden: “Deze verklaring is niet beoordeeld door de Food and Drug Administration, dit product is niet bedoeld om een ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen.” Fabrikanten moeten bepaalde goede productiepraktijken volgen om de identiteit, zuiverheid, sterkte en samenstelling van hun producten te waarborgen. Als de FDA vindt dat een product onveilig is of anderszins ongeschikt voor menselijke consumptie, kan het handhavingsmaatregelen nemen om het product van de markt te verwijderen of met de fabrikant samenwerken om het product vrijwillig terug te roepen. Ook, eens een voedingssupplement op de markt is, monitort de FDA informatie over het etiket van het product en de bijsluiter om ervoor te zorgen dat informatie over de inhoud van het supplement juist is en dat eventuele claims voor het product waarheidsgetrouw en niet misleidend zijn. De Federal Trade Commission, die toezicht houdt op productreclame, vereist ook dat alle informatie over een voedingssupplementproduct waarheidsgetrouw is en niet misleidend. De federale overheid kan juridische stappen ondernemen tegen bedrijven en websites die voedingssupplementen verkopen wanneer de bedrijven valse of misleidende uitspraken doen over hun producten, als ze deze promoten als behandelingen of genezing van ziekten, of als hun producten onveilig zijn.

Bron: National Institutes of Health

Koos Dirkse