Menu

Gestopt met roken en dan …

Roken is één van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare sterfte, maar stoppen kan ontmoedigend zijn. Velen vrezen dat het lang zal duren om verbeteringen in gezondheid en welzijn te zien, maar de tijdlijn voor het zien van echte voordelen is sneller dan de meeste mensen beseffen. Het is belangrijk om te onthouden dat stoppen met roken een proces is en dat het normaal is om uitdagingen tegen te komen. Als je een terugval hebt, geef niet op. Leer van de ervaring en probeer het opnieuw. Elke poging brengt je dichter bij succes.

Voorbereiding

 1. Stel een Stopdatum
  Kies een datum binnen de komende twee weken zodat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden.
 2. Informeer je Omgeving
  Vertel vrienden, familie en collega’s over je besluit om te stoppen. Hun steun kan waardevol zijn.
 3. Identificeer Triggers
  Herken de situaties waarin je meestal rookt en plan hoe je deze kunt vermijden of ermee omgaan zonder te roken.

Strategieën en Technieken

 1. Nicotinevervangingstherapie (NRT)
  Gebruik pleisters, kauwgom, of zuigtabletten om je cravings te verminderen.
 2. Medicatie
  Bepaalde medicijnen, zoals varenicline (Champix) en bupropion (Zyban), kunnen de drang om te roken verminderen.
 3. Gedragsmatige Ondersteuning
  Zoek professionele hulp zoals counseling of groepssessies om je te helpen met gedragsveranderingen.
 4. Apps en Online Hulpmiddelen
  Gebruik apps en websites die speciaal zijn ontworpen om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken.

Praktische Tips

 1. Afleiding
  Zoek afleidingen zoals wandelen, sporten, of een hobby beoefenen om je gedachten van roken af te halen.
 2. Gezonde Gewoontes
  Zorg voor een gezonde levensstijl door goed te eten en regelmatig te bewegen. Dit kan je energie en stemming verbeteren.
 3. Drink Water
  Blijf gehydrateerd om cravings te verminderen.
 4. Ontspanningstechnieken
  Probeer ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om stress te verminderen, wat vaak een trigger kan zijn om te roken.

Ondersteuning

 1. Stoppen-met-roken Lijnen
  Bel een hulplijn zoals de Nederlandse Stoplijn (0800-1995) voor gratis advies en ondersteuning.
 2. Gezondheidszorg
  Praat met je huisarts over je plan om te stoppen. Ze kunnen je begeleiden en ondersteuning bieden.
 3. Sociale Steun
  Zoek steun bij mensen die ook proberen te stoppen of al gestopt zijn.

Motivatie

 1. Visualiseer Voordelen
  Denk aan de gezondheidsvoordelen, het geld dat je bespaart en de verbeterde levenskwaliteit.
 2. Houd een Dagboek
  Noteer je ervaringen, gevoelens en overwinningen. Dit kan je motiveren om door te gaan.

Snelle feiten over stoppen met roken
Gezondheidsvoordelen beginnen al binnen een uur na de laatste sigaret en blijven continu verbeteren. Hier zijn enkele kernpunten over stoppen met roken:

 • Stoppen met roken betekent het doorbreken van de cyclus van verslaving en in wezen de hersenen een impuls geven om te stoppen met hunkeren naar nicotine;
 • Om succesvol te zijn, moeten rokers die willen stoppen, de kracht hebben om het hunkeren tegen te gaan en triggeren te stimuleren;
 • De voordelen van stoppen met roken beginnen al binnen 1 uur na de laatste sigaret;
 • Hoe eerder een roker stopt, hoe sneller het risico op kanker, hart-, vaat-, long- en andere aandoeningen, gerelateerd aan roken, zullen verminderen.

Tijdlijn

De voordelen zijn bijna onmiddellijk; zodra een persoon stopt met roken begint zijn lichaam op de volgende manieren te herstellen:

Na 1 uur

In slechts 20 minuten nadat de laatste sigaret is gerookt, daalt de hartslag en keert deze terug naar normaal. De bloeddruk begint te dalen en de bloedsomloop kan verbeteren.

Na 12 uur

Sigaretten bevatten veel bekende toxines, waaronder koolmonoxide, een gas dat in sigarettenrook aanwezig is. Dit gas kan in hoge doses schadelijk of dodelijk zijn en voorkomt dat zuurstof de longen en het bloed binnendringt. Wanneer het in korte tijd in grote hoeveelheden wordt ingeademd, kan verstikking door gebrek aan zuurstof optreden. Na slechts 12 uur zonder sigaret, reinigt het lichaam zichzelf van de overtollige koolmonoxide van de sigaretten. Het koolmonoxideniveau keert terug naar normaal en verhoogt de zuurstofniveaus van het lichaam.

Na 1 dag

Slechts 1 dag na het stoppen met roken begint het risico op een hartaanval te verminderen. Roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekten door het verlagen van goede cholesterol, waardoor gezond bewegen moeilijker te doen is. Roken verhoogt ook de bloeddruk en verhoogt de bloedstolsels, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.
In slechts 1 dag na het stoppen met roken begint de bloeddruk van een persoon te dalen, waardoor het risico op hartaandoeningen door roken veroorzaakte hoge bloeddruk wordt verlaagd. In deze korte tijd zijn de zuurstofniveaus van een persoon gestegen, waardoor lichaamsbeweging en lichaamsbeweging gemakkelijker te doen zijn, en hart-gezonde gewoonten bevorderen.

Na 2 dagen

Roken beschadigt de zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor de zintuigen van geur en smaak. In slechts 2 dagen na het stoppen kan een persoon een verhoogd reukvermogen en meer levendige smaak ervaren als deze zenuwen genezen.

Na 3 dagen

Drie dagen na het stoppen met roken zijn de nicotineniveaus in het lichaam van een persoon uitgeput. Hoewel het gezonder is om geen nicotine in het lichaam te hebben, kan deze initiële uitputting de nicotineontwenning veroorzaken. Ongeveer 3 dagen na het stoppen, zullen de meeste mensen humeurigheid en geïrriteerdheid zijn, ernstige hoofdpijn en hunkering ervaren naarmate het lichaam zich aanpast.

Na 1 maand

In slechts 1 maand begint de longfunctie van een persoon te verbeteren. Naarmate de longen genezen en de longcapaciteit verbetert, kunnen ex-rokers minder hoesten en kortademig worden. Atletisch uithoudingsvermogen neemt toe en ex-rokers merken mogelijk een hernieuwd vermogen op voor cardiovasculaire activiteiten, zoals rennen en springen.

Na 1-3 maanden

De komende maanden na het stoppen blijft de bloedsomloop verbeteren.

Na 9 maanden

Negen maanden na het stoppen, hebben de longen zich aanzienlijk genezen. De delicate, haarachtige structuren in de longen die bekend staan als trilharen zijn hersteld van de tol van sigarettenrook. Deze structuren helpen slijm uit de longen te duwen (ophoesten) en infecties te bestrijden.
Rond deze tijd zien veel voormalige rokers een afname in de frequentie van longinfecties, omdat de genezen trilharen hun werk gemakkelijker kunnen doen.

Na 1 jaar

Een jaar na het stoppen met roken, neemt het risico op coronaire hartziekten voor de helft af. Dit risico zal na 1 jaar blijven dalen.

Na 5 jaar

Sigaretten bevatten veel bekende toxinen die de bloedvaten en bloedvaten doen verkleinen. Deze zelfde toxines verhogen ook de kans op het ontwikkelen van bloedstolsels.
Na 5 jaar zonder roken, heeft het lichaam zichzelf voldoende genezen, zodat de slagaders en bloedvaten weer beginnen te verwijden. Deze verbreding betekent dat het bloed minder snel stolt, waardoor het risico op een beroerte afneemt.
Het risico op beroerte zal de komende 10 jaar blijven dalen naarmate het lichaam meer en meer geneest.

Na 10 jaar

Na 10 jaar worden iemands kansen op het ontwikkelen van longkanker en het overlijden daarvan ruwweg gehalveerd vergeleken met iemand die blijft roken. De kans op het ontwikkelen van mond-, keel- of alvleesklierkanker is aanzienlijk verminderd.

Na 15 jaar

Na 15 jaar stoppen met roken is de kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekten het equivalent van een niet-roker. Evenzo is het risico op het ontwikkelen van pancreaskanker teruggebracht tot hetzelfde niveau als een niet-roker.

Na 20 jaar

Na 20 jaar daalt het risico op overlijden door rookgerelateerde oorzaken, waaronder zowel longziekte als kanker, tot het niveau van een persoon die nog nooit in zijn leven heeft gerookt. Ook is het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker gereduceerd tot dat van iemand die nooit heeft gerookt.

Vooruitzichten

Roken is een schadelijke gewoonte, die kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties met de dood als gevolg. Wanneer een persoon stopt met roken, zal het lichaam na verloop van tijd op natuurlijke wijze genezen en de vitaliteit als een niet-roker terugwinnen.
Sommige effecten, zoals een verlaagde bloeddruk, worden bijna onmiddellijk waargenomen. Andere effecten, zoals het risico op het ontwikkelen van longkanker, hartaandoeningen en longaandoeningen, vergen jaren om terug te keren tot het niveau van een niet-roker.
Echter, elk jaar van niet roken vermindert risico’s en verbetert de algehele gezondheid, waardoor stoppen met roken een uitstekende keuze is voor iedereen die deze nare gewoonte is begonnen.

Koos Dirkse