Menu

Gezond leefpatroon en de fysieke, mentale en sociale gezondheid

Een gezond voedingspatroon kan het fysieke, mentale en sociale welzijn op krachtige manieren ten goede komen. Gezond eten betekent: genoeg krijgen van elke belangrijke voedingsstof, het kiezen van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elke voedselgroep en het vermijden van overmatig vet, suiker, zout en alcohol. De fysieke, mentale en sociale gezondheid zijn verbonden met het voedingspatroon en met elkaar. Het verbeteren van het ene element kan een positief effect hebben op het andere. Werken aan fysieke, mentale en sociale gezondheid, terwijl men het voedingspatroon verbetert, versterkt de inspanningen op elk gebied, wat leidt tot een verbeterd algemeen gevoel van welzijn.

Fysieke gezondheid
Gezonde voeding voorziet de lichaamscellen van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om hun functies correct uit te voeren. Zonder voeding vertragen metabolische processen dramatisch en neemt de lichamelijke gezondheid af. Gezonde voeding helpt ook het lichaam te beschermen tegen ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type II en kanker.

Mentale gezondheid
Een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine B12, calcium en ijzer, is gecorreleerd met symptomen van depressie. Nieuwe moeders kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor voedingsgerelateerde depressie. Regelmatig eten van voedzame maaltijden geeft de energie die men nodig heeft om te leven en de dagelijkse taken uit te voeren, die nodig zijn voor een gelukkig, evenwichtig leven. Zonder voldoende energie kan men misschien niet bereiken wat men moet doen en wat een negatieve invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid.

Sociale gezondheid
Gezond eten kan leiden tot gewichtsverlies, verhoogde energie en verbeterde geestelijke gezondheid. Er goed uitzien en zich goed voelen, heeft een positieve invloed op zelfvertrouwen. Hoger zelfvertrouwen kan je sociaal zelfverzekerder maken, waardoor je verlangen om nieuwe vriendschappen en romantische connecties te smeden wordt versterkt. Goed eten kan bovendien een sociale activiteit zijn.
Gaan zitten voor gezonde, huisgemaakte maaltijden kan de familiebanden versterken en een ritueel bieden voor contact met elkaar. Bovendien kan een verbeterde lichamelijke gezondheid je minder kwetsbaar maken voor slopende ziekten die uw sociale kansen kunnen beïnvloeden.

Intellectuele gezondheid
Honger heeft een negatieve invloed op de leerprestaties van kinderen. Het ontbijt overslaan kan leiden tot slecht functioneren op school. Als je onvoldoende voeding hebt, vind je het misschien moeilijker om je te concentreren op het leren van nieuwe informatie. Je kunt je rusteloos of afgeleid voelen of hoofdpijn krijgen, die allemaal de intellectuele prestaties kunnen beïnvloeden.

Voedingspatroon
Het nuttigen van een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon is een belangrijk onderdeel van het handhaven van een goede gezondheid. Dit betekent maaltijden met een breed scala aan voedingsmiddelen in de juiste verhoudingen en het consumeren van de juiste hoeveelheid voedsel en drank om een ​​gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden.
Belangrijk bij een goed voedingspatroon is:

 1. Zorg voor een combinatie van verschillende voedingsmiddelen
  waaronder: granen (tarwe, gerst, rogge, maïs of rijst) of zetmeelrijke knollen of wortels (aardappel, cassave)
 2. Eet veel groenten en fruit
  Ze zijn belangrijke bronnen van vitamines, mineralen, voedingsvezels, plantaardige eiwitten en antioxidanten.
  Mensen met een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit hebben een aanzienlijk lager risico op obesitas, hartaandoeningen, beroertes, diabetes en bepaalde soorten kanker
 3. Eet minder vet
  Het teveel eten van vooral de verkeerde soorten vet, zoals verzadigd en industrieel geproduceerd transvet, kan het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen. Het gebruik van onverzadigde plantaardige oliën (olijf-, soja-, zonnebloem- of maïsolie) in plaats van dierlijke vetten of oliën met veel verzadigde vetten (boter, ghee, reuzel, kokosnoot en palmolie) dragen bij aan gezondere vetten. Om ongezonde gewichtstoename te voorkomen, mag het totale vetverbruik niet hoger zijn dan 30% van de totale energie-inname van een persoon.
 4. Beperk sterk de inname van suikers
  Suiker wordt wel ‘De witte dood’ genoemd. Voor een gezond voedingspatroon zouden suikers minder dan 10% van de totale energie-inname moeten vertegenwoordigen. Nog verder verminderen tot minder dan 5% heeft extra gezondheidsvoordelen. Het kiezen van vers fruit in plaats van zoete snacks, zoals koekjes, cakes en chocolade helpt de consumptie van suikers te verminderen. Het beperken van de inname van frisdranken en andere dranken met veel suikers (vruchtensappen, siroop en siropen, gearomatiseerde melk en yoghurtdranken) helpt ook de inname van suikers te verminderen.
 5. Verminder zoutinname
  Door uw zoutinname minder dan 5 uur per dag te houden, voorkomt u hoge bloeddruk en vermindert u het risico op hartaandoeningen en beroertes. Het beperken van de hoeveelheid zout en natriumarme kruiden (sojasaus en vissaus) bij het koken en bereiden van voedsel helpt de inname van zout te verminderen.
 6. Zorg voor voldoende beweging
  Regelmatig bewegen, zoals wandelen, fietsen en sporten heeft de volgende effecten:

  • verhoogt energieniveaus
  • verbetert spierkracht
  • kan helpen om een gezond gewicht te behouden
  • verbetert de hersenfunctie
  • is goed voor het hart
  • verbetert het immuunsysteem
  • kan helpen om het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen
  • verbetert de stemming en geeft een beter gevoel van welzijn
  • kan helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie

Tot slot
Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 60% water. Men verliest constant vocht uit het lichaam, voornamelijk door urine en transpiratie. Om uitdroging te voorkomen, moet men voldoende water drinken. Geadviseerd wordt om circa twee liter water per dag aan te houden. Dit helpt eveneens om afvalstoffen uit het lichaam goed af te voeren.

Koos Dirkse