Menu

Formaldehyde in geperste houtproducten

Formaldehyde kan als een damp vrijkomen bij producten die harsen op basis van formaldehyde bevatten. Formaldehyde-afgifte is het hoogst in nieuw geproduceerde geperste houtproducten en neemt in de loop van de tijd af. Omstandigheden van hoge luchtvochtigheid, verwarming of agitatie (inclusief zagen of slijpen) van op formaldehyde gebaseerde producten kunnen leiden tot verhoogde niveaus van formaldehyde in de lucht. Concentraties van vrij formaldehyde in harsen die worden gebruikt bij de vervaardiging van geperste houtproducten variëren.

Welke geperste houtproducten bevatten formaldehyde?
Geperste houtproducten zijn plaatmaterialen, waarin hout grotendeels in de vorm van stroken, fineer, chips, strengen of vezels is. De houtdeeltjes worden aan elkaar gebonden door lijm, die gewoonlijk een hars is op basis van formaldehyde.

Geperst houtproducten omvatten:

  • triplex, gebruikt voor lambrisering, meubels en andere producten
  • spaanplaat, gebruikt voor rekken, werkbladen, ondervloer, enkele laminaatvloeren, meubels
  • Medium Density Fibreboard (MDF), gebruikt voor kasten, meubels, deuren en sommige gelamineerde vloeren

Geperste houtproducten worden gebruikt bij de constructie van meubels, keukens en vloeren en worden veel gebruikt in caravans, stacaravans en afneembare gebouwen. Deze kunnen ook worden gebruikt in bouwtoepassingen op de bouwplaats, waaronder structurele oprijplaten, barrières voor bescherming tegen diefstal, hemelwater, afscherming,  enz.
Buitentoepassingen van geperste houtproducten vinden plaats onder goede ventilatie en zullen waarschijnlijk geen gezondheidseffecten veroorzaken.

Wat zijn de waarschijnlijke gezondheidseffecten?
Beroepsmatige blootstelling aan formaldehyde, dat geperst hout bevat, gebeurt hoofdzakelijk door inademing. Werknemers kunnen worden blootgesteld door de dampen van formaldehydeproducten in te ademen als gevolg van ontgassen van niet-afgedichte of vers gesneden oppervlakken en de bijbehorende stofdeeltjes. Blootstelling kan ook optreden door het inademen van stofdeeltjes die formaldehyde bevatten.
Het inademen van formaldehyde-damp kan de ogen en neus irriteren, wat brandende, stekende of jeukende gevoelens, een zere keel, waterige ogen, verstopte sinussen, loopneus en niezen kan veroorzaken.

Overige gezondheidseffecten
Het is aangetoond dat formaldehyde neuskanker bij dieren veroorzaakt. Beperkte monitoringgegevens beschikbaar van werkplekken in de houtindustrie geven aan dat het formaldehydegehalte op de meeste werkplekken minder dan 0,2 delen per miljoen (ppm) is en dat het risico op neuskanker bij deze niveaus zeer laag is. Sommige studies bij mensen hebben een mogelijk verband tussen andere vormen van kanker en blootstelling aan formaldehyde aangetoond.

Aanbevelingen
De primaire beheersmaatregel voor beroepsmatige blootstelling is het elimineren van de blootstellingsbron. Gebruik alleen geperste houtproducten met lage formaldehyde-emissie, zoals producten die voldoen aan de normen voor formaldehyde-emissiegrenswaarden.

  • Voor houten oppervlakken die moeten worden gecoat of gelamineerd met vinyl- of waterbestendige coating, moet de coating of het laminaat zo snel als praktisch mogelijk worden aangebracht om de formaldehyde-uitstoot te verminderen;
  • Beroepsrisico’s voor blootstelling aan formaldehyde kunnen worden beheerst door te zorgen voor effectieve ventilatie wanneer deze producten binnen worden gebruikt. Behandeling en opslag van geperste houtproducten mag alleen worden uitgevoerd in goed geventileerde ruimtes;
  • Een belangrijke beheersmaatregel voor het verminderen van de blootstelling aan formaldehyde bij het bewerken van geperste houtproducten, is effectieve ventilatie, bij voorkeur door lokale afzuiging op het gereedschap die stof en dampen bij de bron afzuigt;
  • Als symptomen van branderigheid, stekende of jeukende ogen en / of neus, keelpijn, waterige ogen, verstopte sinussen, loopneus of niezen optreden, moeten de werknemers de activiteit staken en naar een gebied met frisse lucht gaan.
Koos Dirkse