Menu

Het toetsenbord, vuiler dan een toilet!

We proberen allemaal onze keukens en badkamers schoon en bacterievrij te houden. Maar hoe schoon zijn onze kantoren, computers en toetsenborden? De meesten van ons brengen elke week vele uren door met typen op een computer, maar denken er zelden aan om deze schoon te houden. Potentieel schadelijke bacteriën, waaronder E. coli en Staphylococcus Aureus, kunnen langdurig overleven op toetsenborden en muizen van computers. De bacteriën zijn letterlijk binnen handbereik. Een groeiend aantal onderzoeken wijst uit dat deze computercomponenten in feite primair een voedingsbodem zijn voor ziektekiemen. Met wattenstaafjes zijn er testen uitgevoerd, waarbij vele toetsenborden, toiletbrillen en  deurklinken werden onderzocht. 

Toetsenborden en bacteriën
Onderzoek van de Swinburne University of Technology in Australië bestudeerde de hoeveelheid en het type bacteriën op persoonlijke facultaire toetsenborden en gedeelde toetsenborden en andere oppervlakken rondom de universiteit. Ze ontdekten dat toetsenborden veel bacteriën bevatten en dat gedeelde toetsenborden meer bacteriën bevatten dan die door slechts één persoon worden gebruikt.
Nog verontrustender is uit onderzoek van de Universiteit van Arizona gebleken, dat de gemiddelde desktop 400 keer meer bacteriën bevat dan de gemiddelde wc-bril. Monsters van kantoren in de Verenigde Staten toonden ook aan dat de bureaus van vrouwen meer bacteriën herbergen dan die van mannen.
Een studie in het Northwestern Memorial Hospital in Chicago wees uit dat twee dodelijke, medicijnresistente soorten bacteriën (Vancomycineresistente Enterococcus faecium (VRE) en Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)), tot 24 uur konden overleven op een toetsenbord, terwijl een andere veel voorkomende, maar minder dodelijke bacterie (Pseudomonas aeruginosa) slechts een uur kon overleven.
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention’ meldde, dat een uitbraak van het norovirus op een basisschool in Washington DC in februari 2007, die meer dan 100 kinderen ziek maakte, zich via besmette computerapparatuur heeft kunnen verspreiden.

Onderzoeken
Uit verschillende onderzoeken is het volgende gebleken:

 1. Een toetsenbord kan doorgaans 7.500 bacteriën per wattenstaafje bevatten. Het aantal voor een koptelefoon bedraagt 2.550 en voor de onderkant van een handtas is het 2.520.
 2. Onderzoek onthulde dat een toetsenbord meer schadelijke bacteriën kan herbergen dan een toiletbril. Eén toetsenbord had zelfs zoveel ziektekiemen, dat het moest worden weggehaald en in quarantaine moest worden geplaatst, nadat werd ontdekt dat het 150 keer de aanvaardbare limiet voor bacteriën had. Het was ook vijf keer zo vies als een toiletbril.
 3. De Royal Society of Chemistry ontdekte dat muizen in sommige kantoren niet alleen ’s nachts over computertoetsenborden scharrelen op zoek naar voedsel, maar ook hun uitwerpselen erin laten vallen.
 4. Volgens Peter Wilson, een consultant-microbioloog aan het University College London Hospital, kan het delen van een toetsenbord ziekten en aandoeningen doorgeven aan mensen die op kantoor werken. “Als je kijkt naar wat er groeit op toetsenborden en ziekenhuizen slechter zijn, geloof het of niet, het is min of meer een weerspiegeling van wat er in je neus en in je darmen zit”, zei hij in een BBC-interview. “Als iemand verkouden is op kantoor, of zelfs gastro-enteritis heeft, is het zeer waarschijnlijk dat u dit van een toetsenbord ophaalt.”
 5. Microben vinden het soort plastic op toetsenborden en computermuizen zeer comfortabel en gemakkelijk om in te leven. Eigenlijk is alles met groeven, spleten en kleine ruimtes die vuil en spikkels kunnen bevatten perfect voor hen.

Hoe komen bacteriën op het bureau en toetsenbord?
De meeste bacteriën die door onderzoekers worden gevonden, zijn soorten die de neiging hebben op mensen te leven, meestal in onze huid en in onze mond en neus. Het is dus waarschijnlijk dat de meeste bacteriën vanaf de handen kwamen. Hoewel veel van deze bacteriën niet veel kwaad doen, tenzij het immuunsysteem zwak is vanwege een andere ziekte, kan het nog steeds een infectie veroorzaken in de vingers (zelfs een kleine die je niet kunt zien). Het is verstandig om voorzichtig te zijn, vooral als men een computer deelt met andere mensen.
Als bijvoorbeeld de persoon die het toetsenbord eerder gebruikte griep had, is het mogelijk dat u later griep krijgt als u het toetsenbord gebruikt. Een goede voorzorgsmaatregel is om de handen te wassen vóór en ná het gebruik van een gedeelde computer, telefoon of andere apparatuur en om anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Het is ook geen goed idee om boven je computer te eten, vooral als je het met anderen deelt. Wanneer je eet en vervolgens typt, breng je bacteriën van je mond naar het toetsenbord over (om nog maar te zwijgen van de kruimels die er tussen vallen).

Ziekenhuiscomputers
Steeds meer artsen schakelen over naar elektronische patiëntendossiers, waardoor toetsenbordbacteriën ook een probleem vormen in ziekenhuizen. Dit kan leiden tot ernstige problemen in ziekenhuizen, omdat veel mensen mogelijk dezelfde computer kunnen gebruiken en de bacteriën vervolgens aan patiënten kunnen doorgeven. Mensen die al ziek zijn, kunnen kwetsbaarder zijn voor bacteriële infecties, dus ziekenhuispatiënten hebben meer kans om ernstig ziek te worden van bacteriën, overgedragen door computers en de handen van zorgverleners.
Onderzoekers hebben ontdekt dat een goede manier om de overdracht van dit type infectie te voorkomen, is dat zorgverleners goed hun handen wassen voor en na gebruik en dat toetsenborden regelmatig worden gedesinfecteerd.
Het onderzoek toonde ook aan dat hoe meer contact met de besmette toetsenborden, hoe groter de kans op overdracht van bacteriën op de handen:

 • MRSA: 42 procent tot 92 procent
 • VRE: 22 procent tot 50 procent
 • PSAE: 9 procent tot 18 procent

Alle drie bacteriën zijn wijdverbreid in de natuur en bewonen de bodem, water, planten en dieren (inclusief mensen).

 • MRSA-infectie kan huiduitslag, steenpuisten en blaren, toxisch shocksyndroom en andere soorten infecties veroorzaken en dringen vaker een wond binnen en veroorzaken huidinfectie
 • VRE-infectie kan gecompliceerde buikinfecties, huidinfecties, urineweginfecties (UTI’s) en infecties van de bloedbaan veroorzaken
 • PSAE is een veel voorkomende oorzaak van longontsteking, UTI’s en infecties van de bloedbaan

Infecties veroorzaakt door deze bacteriën kunnen levensbedreigend zijn, maar veroorzaken meestal geen problemen bij gezonde mensen.

Tot slot
Bedenkt u hoe vaak u in contact komt met toetsenborden. Het zal niet zo verwonderlijk zijn dat de ruimtes tussen de toetsen en de spatiebalk een handige plek zijn voor bacteriën en andere microben. Toetsenborden zijn duidelijk besmet. Gezien de wijdverbreide aard van de habitats van deze bacteriën, blijft de vraag bestaan of de aanwezigheid van potentieel schadelijke bacteriën op oppervlakken zoals een computertoetsenbord normaal gesproken een bedreiging voor de gezondheid vormt.
Als iemand zijn eigen toetsenbord gebruikt en niemand anders, dan is de kans dat het toetsenbord als transmissiemethode fungeert vrij klein, maar als het een gemeenschappelijke toetsenbord is, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of (afhaal)restaurant, dan is de kans groot op overdracht. Het door één persoon gebruikte toetsenbord kan ook schadelijk zijn, zeker voor mensen met een zwakke gezondheid.
Het is daarom noodzaak om voor en na gebruik de handen te wassen, zeker als deze door meerdere personen wordt gebruikt. Voor dagelijks handen wassen zijn gewone zeep en water effectief om bacteriën te doden. Buiten de gezondheidszorg is speciale antibacteriële zeep niet nodig. Handen kunnen ook gereinigd worden met alcohol.
Als er iets gebeurt met uw toetsenbord of het erg vies is, zijn hier enkele stappen om het schoon te maken.

 1. Sluit uw computer af en koppel deze los
 2. Draai het toetsenbord ondersteboven om vuil tussen de toetsen te legen. Als u een bus met perslucht gebruikt, moet u deze op dit punt gebruiken om vuil tussen de toetsen uit te blazen
 3. Bevochtig een wattenstaafje (zoals een wattenstaafje) met water of isopropylalcohol. Zorg ervoor dat het vochtig is, niet nat. Gebruik het om tussen de toetsen schoon te maken
 4. Bevochtig een pluisvrije doek met de door u gekozen reiniger. Nogmaals, zorg ervoor dat het vochtig is, niet nat. Veeg de rest van het toetsenbord schoon met de doek.
Koos Dirkse