Menu

Lachen is een goed medicijn

Lachen is een sterk medicijn. Het trekt mensen samen op manieren die gezonde fysieke en emotionele veranderingen in het lichaam veroorzaken. Lachen versterkt je immuunsysteem, verhoogt de stemming, vermindert pijn en beschermt je tegen de schadelijke effecten van stress. Niets werkt sneller of betrouwbaarder om je lichaam en geest weer in balans te brengen dan een goede lach. Humor verlicht je lasten, inspireert hoop, verbindt je met anderen en houdt je geaard, gefocust en alert. Het helpt je ook om woede los te laten en sneller te vergeven.

De voordelen van lachen
Met zoveel kracht om te genezen en te vernieuwen, is het vermogen om gemakkelijk en vaak te lachen een geweldige bron voor het overwinnen van problemen, het verbeteren van je relaties en het ondersteunen van zowel fysieke als emotionele gezondheid. Het beste van alles, dit onschatbare medicijn is leuk, gratis en gemakkelijk te gebruiken.
Als kinderen lachten we honderden keren per dag, maar als volwassenen is het leven meestal ernstiger en wordt er minder vaak gelachen. Maar door meer mogelijkheden voor humor en gelach te zoeken, kun je je emotionele gezondheid verbeteren, je relaties versterken, meer geluk vinden – en zelfs jaren aan je leven toevoegen.

Lachen is goed voor je gezondheid

 • Lachen ontspant het hele lichaam Een goede, hartelijke lach verlicht fysieke spanning en stress, waardoor je spieren tot 45 minuten daarna ontspannen blijven
 • Lachen verhoogt het immuunsysteem
 • Lachen vermindert stresshormonen en verhoogt immuuncellen en infectiebestrijdende antilichamen, waardoor je weerstand tegen ziekten verbetert
 • Lachen veroorzaakt de afgifte van endorfines, de natuurlijke feel-good chemicaliën van het lichaam Endorfines bevorderen een algemeen gevoel van welzijn en kunnen zelfs pijn tijdelijk verlichten
 • Lachen beschermt het hart Lachen verbetert de functie van bloedvaten en verhoogt de bloedstroom, wat je kan helpen beschermen tegen een hartaanval en andere cardiovasculaire problemen
 • Lachen verbrandt calorieën Het is geen vervanging voor naar de sportschool te gaan, maar één onderzoek wees uit dat lachen gedurende 10 tot 15 minuten per dag ongeveer 40 calorieën kan verbranden, wat genoeg zou kunnen zijn om drie of vier pond te verliezen in de loop van een jaar
 • Lachen verlicht de zware last van woede Niets verspreidt woede en conflict sneller dan een gedeelde lach. Door naar de grappige kant te kijken, kunnen problemen in het juiste perspectief worden geplaatst en kun je doorgaan met confrontaties zonder bitterheid of wrok vast te houden
 • Lachen kan je zelfs helpen langer te leven Een onderzoek in Noorwegen wees uit, dat mensen met een sterk gevoel voor humor, degenen die niet zo veel lachen overleefden. Het verschil was vooral opmerkelijk voor degenen die tegen kanker vochten
 • Lachen geeft je een goed gevoel En dit positieve gevoel blijft bij je, zelfs nadat het lachen is verdwenen. Humor helpt je een positieve, optimistische kijk te houden door moeilijke situaties, teleurstellingen en verlies

De voordelen van lachen en humor

Lichamelijke gezondheidsvoordelen

 • Verhoogt de immuniteit
 • Verlaagt stresshormonen
 • Vermindert pijn
 • Ontspant je spieren
 • Voorkomt hartziekten

Geestelijke gezondheidsvoordelen

 • Voegt vreugde en levenslust toe
 • Verlicht angst en spanning
 • Verlicht stress
 • Verbetert de stemming
 • Versterkt de veerkracht

Sociale voordelen

 • Versterkt relaties
 • Trekt anderen naar ons toe
 • Verbetert teamwerk
 • Helpt conflicten onschadelijk te maken
 • Bevordert groepsbinding
 • Lachen helpt je mentaal gezond te blijven

Meer dan alleen een onderbreking van verdriet en pijn, geeft lachen je de moed en kracht om nieuwe bronnen van betekenis en hoop te vinden. Zelfs in de moeilijkste tijden kan een lach – of zelfs gewoon een glimlach – een heel eind zijn om je beter te voelen. En lachen is echt besmettelijk. Alleen al horen lachen maakt je klaar om te glimlachen en mee te doen.

Het verband tussen gelach en geestelijke gezondheid

 • Lachen stopt met pijnlijke emoties. Je kunt je niet angstig, boos of verdrietig voelen als je lacht
 • Lachen helpt je te ontspannen en op te laden. Het vermindert stress en verhoogt de energie, zodat je je kunt concentreren en meer kunt bereiken
 • Lachen verschuift het perspectief, zodat je situaties in een realistischer, minder bedreigend licht kunt zien. Een humoristisch perspectief creëert psychologische afstand, waardoor je je niet overweldigd en diffuus kunt voelen
 • Lachen brengt je dichter bij anderen, wat een diepgaand effect kan hebben op alle aspecten van je mentale en emotionele gezondheid

Lachen brengt mensen samen en versterkt relaties
Er is een goede reden waarom tv-programma’s lachsalvo’s gebruiken, want lachen is besmettelijk. Je zult vaker om andere mensen lachen, dan wanneer je alleen bent. En hoe meer gelach je in je eigen leven brengt, hoe gelukkiger jij en de mensen om je heen zich zullen voelen.
Het delen van humor is het halve plezier. Eigenlijk komt het meeste lachen niet door het horen van grappen, maar gewoon door tijd door te brengen met vrienden en familie. En het is dit sociale aspect dat zo’n belangrijke rol speelt in de gezondheidsvoordelen van lachen. Je kunt niet lachen met andere mensen, tenzij je de tijd neemt om echt met hen om te gaan. Als je genoeg om iemand geeft om je telefoon uit te schakelen en echt face-to-face contact te maken, ben je bezig met een proces dat het zenuwstelsel in evenwicht brengt en defensieve stressreacties zoals “vechten of vluchten” remt. En als je ook lacht, zul je je allebei gelukkiger, positiever en meer ontspannen voelen, zelfs als je niet in staat bent een stressvolle situatie te veranderen.

Hoe ‘samen lachen’ relaties kan versterken
Gedeeld lachen is een van de meest effectieve hulpmiddelen om relaties fris en spannend te houden. Elk emotioneel delen bouwt sterke en duurzame relatiebanden op, maar lachen delen voegt ook vreugde, vitaliteit en veerkracht toe. En humor is een krachtige en effectieve manier om wrok, meningsverschillen en pijn te genezen. Lachen verenigt mensen in moeilijke tijden.
Humor en speelse communicatie versterken onze relaties door positieve gevoelens op te wekken en emotionele verbinding te bevorderen. Als we met elkaar lachen, ontstaat er een positieve band. Deze band fungeert als een sterke buffer tegen stress, meningsverschillen en teleurstellingen. Humor en gelach in relaties stellen je in staat om:

 • Wees spontaner Humor haalt piekeren uit je hoofd en weg van je problemen
 • Laat defensiviteit los Lachen helpt je wrok, oordeel, kritiek en twijfels te vergeten
 • Remmingen vrijgeven Je angst om terug te houden wordt opzij geschoven
 • Druk je ware gevoelens uit Diep gevoelde emoties mogen naar boven komen

Gebruik humor om meningsverschillen en spanning in je relatie op te lossen
Lachen is een bijzonder krachtig hulpmiddel om conflicten te beheersen en spanning te verminderen wanneer emoties hoog oplopen. Of het nu gaat om romantische partners, vrienden en familie, of collega’s, je kunt leren humor te gebruiken om onenigheden weg te werken, ieders stressniveau te verlagen en te communiceren op een manier die je relaties opbouwt in plaats van ze af te breken.

Hoe kun je meer gelach in je leven brengen
Lachen is je geboorterecht, een natuurlijk onderdeel van het leven dat aangeboren is. Zuigelingen beginnen te glimlachen tijdens de eerste levensweken en lachen hardop binnen maanden na hun geboorte. Zelfs als je niet bent opgegroeid in een huishouden waar lachen veel voorkomt, kun je in elk stadium van het leven leren lachen.
Begin door speciale tijden opzij te zetten om humor en gelach te zoeken, zoals je zou kunnen doen met sporten, en bouw vanaf daar. Uiteindelijk wil je humor en gelach in de structuur van je leven opnemen en het in alles natuurlijk vinden.

Hier zijn enkele manieren om te beginnen:

 • Glimlach Glimlachen is het begin van lachen, en net als lachen is het besmettelijk. Wanneer je naar iemand kijkt of iets ziet dat zelfs mild is, oefen dan het glimlachen. In plaats van neer te kijken naar je telefoon, kijk je omhoog en lach je naar mensen die je op straat tegenkomt, de persoon die je ’s ochtends koffie serveert, of de collega’s waarmee je een lift deelt. Let op het effect op anderen
 • Tel je zegeningen Maak letterlijk een lijst. De eenvoudige handeling van het overwegen van de positieve aspecten van je leven zal je distantiëren van negatieve gedachten die humor en gelach blokkeren. Als je verdrietig bent, moet je verder reizen om humor en gelach te bereiken
 • Als je gelach hoort, ga er naartoe Soms zijn humor en gelach privé, een gedeelde grap onder een kleine groep, maar meestal niet. Vaker zijn mensen erg blij om iets leuks te delen, omdat het hen de kans geeft om weer te lachen en de humor te voeden die je erin vindt. Wanneer je gelach hoort, zoek het dan op en vraag: “Wat is grappig?”
 • Breng tijd door met leuke, speelse mensen Dit zijn mensen die gemakkelijk lachen, zowel om zichzelf als om de absurditeiten van het leven en die routinematig de humor vinden in alledaagse gebeurtenissen. Hun speels standpunt en gelach zijn besmettelijk. Zelfs als je jezelf niet als een luchtige, humoristische persoon beschouwt, kun je nog steeds mensen zoeken die van lachen houden en anderen aan het lachen maken. Elke cabaretier waardeert een publiek
 • Breng humor in gesprekken Vraag mensen: “Wat is het grappigste wat je vandaag is overkomen? Deze week? In jouw leven?”

Gesimuleerde lach
Dus, wat als je echt niet “het grappige kunt vinden?” Geloof het of niet, het is mogelijk om te lachen zonder een grappige gebeurtenis te ervaren en gesimuleerd lachen kan net zo voordelig zijn als het echte werk. Het kan oefeningen zelfs leuker en productiever maken. Uit een onderzoek bleek dat het opnemen van aanvallen van gesimuleerd gelach in een oefenprogramma de geestelijke gezondheid van ouderen en hun aerobe uithoudingsvermogen heeft verbeterd. Bovendien kan het horen van lachende mensen, zelfs zonder duidelijke reden, vaak leiden tot echt gelach.
Zoek naar lachyoga of lachtherapiegroepen om gesimuleerd gelach toe te voegen aan je eigen leven. Of je kunt gewoon beginnen met lachen om de grappen van andere mensen, zelfs als je ze niet grappig vindt of al eens hebt gehoord. Zowel jij als de andere persoon zullen zich goed voelen, het zal je dichter bij elkaar brengen, en wie weet kan het zelfs tot wat spontaan gelach leiden.

Kansen creëren om te lachen

 • Bekijk een grappige film, tv-programma of YouTube-video
 • Lees de grappige pagina’s
 • Omring je met grappige mensen
 • Deel een goede grap of een grappig verhaal
 • Bekijk de humorsectie van je boekwinkel
 • Doe iets geks
 • Maak tijd voor leuke activiteiten (bijv. Bowlen, minigolfen, karaoke)

Tips voor het ontwikkelen van je gevoel voor humor
Een essentieel ingrediënt voor het ontwikkelen van je gevoel voor humor is om te leren jezelf niet te serieus te nemen en te lachen om je eigen fouten en zwakheden. Hoe graag we het ook geloven, we doen allemaal van tijd tot tijd dwaze dingen. Omarm je imperfecties in plaats van je te schamen of defensief te voelen. Hoewel sommige gebeurtenissen in het leven duidelijk triest zijn en geen gelegenheid om te lachen, hebben de meeste geen overweldigend gevoel van verdriet of verrukking. Ze vallen in de grijze zone van het gewone leven, waardoor je de keuze hebt om te lachen of niet. Dus kies ervoor om te lachen wanneer je maar kunt.

Hoe je gevoel voor humor te ontwikkelen

 • Lach om jezelf Deel je gênante momenten. De beste manier om jezelf minder serieus te nemen is om te praten over momenten dat je jezelf te serieus nam
 • Probeer te lachen om situaties in plaats van ze te beklagen Zoek naar de humor in een slechte situatie en ontdek de ironie en absurditeit van het leven. Wanneer er iets negatiefs gebeurt, probeer er dan een humoristische anekdote van te maken die anderen aan het lachen maakt
 • Omring jezelf met herinneringen om te verlichten Houd speelgoed op je bureau of in je auto. Plaats een grappige poster in je kantoor. Kies een computerschermbeveiliging die je aan het lachen maakt. Kadreer foto’s van jou en je familie of vrienden die plezier hebben
 • Onthoud grappige dingen die gebeuren Als er iets leuks gebeurt of als je een grap of grappig verhaal hoort dat je echt leuk vindt, schrijf het op of vertel het aan iemand om je te helpen het te onthouden
 • Blijf niet bij het negatieve stilstaan Probeer negatieve mensen te vermijden en blijf niet stilstaan ​​bij nieuwsverhalen, entertainment of gesprekken die je verdrietig of ongelukkig maken. Veel dingen in het leven zijn buiten je controle, vooral het gedrag van andere mensen. Hoewel je het gewicht van de wereld op je schouders als bewonderenswaardig zou kunnen zien, is het op de lange termijn onrealistisch en ongezond
 • Vind je innerlijke kind Besteed aandacht aan kinderen en probeer ze na te streven, zij zijn tenslotte experts in spelen, licht leven en lachen om gewone dingen

Omgaan met stress
Stress kan een grote belemmering zijn voor humor en gelach, dus het is belangrijk om je stressniveau onder controle te houden. Een geweldige techniek om op dit moment stress te verlichten, is om te putten uit een favoriete herinnering die je altijd laat glimlachen, iets wat je kinderen bijvoorbeeld deden of iets grappigs dat een vriend of vriendin je vertelde.
Ga geen dag zonder lachen. Zie het als lichaamsbeweging of ontbijt en doe een bewuste poging om elke dag iets te vinden dat je aan het lachen maakt. Houd 10 tot 15 minuten vrij en doe iets dat je amuseert. Hoe meer je elke dag aan het lachen went, hoe minder moeite je hoeft te doen.

Humor gebruiken om uitdagingen te overwinnen en je leven te verbeteren
De mogelijkheid om te lachen, te spelen en plezier te maken maakt het leven niet alleen leuker, maar helpt je ook bij het oplossen van problemen, contact maken met anderen en creatiever denken. Mensen die humor opnemen en spelen in hun dagelijks leven, merken dat dit hen en al hun relaties vernieuwt.
Het leven brengt uitdagingen met zich mee, die het beste uit je kunnen halen of speelgoed voor je verbeelding kunnen worden. Wanneer je “het probleem wordt” en jezelf te serieus neemt, kan het moeilijk zijn om buiten de kaders te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Maar als je met het probleem speelt, kun je het vaak omzetten in een kans voor creatief leren.
Spelen met problemen lijkt vanzelfsprekend voor kinderen. Wanneer ze in de war zijn of bang zijn, maken ze van hun problemen een spel, waardoor ze een gevoel van controle krijgen en de mogelijkheid krijgen om met nieuwe oplossingen te experimenteren. Op een speelse manier omgaan met anderen helpt je om dit creatieve vermogen te behouden.

Koos Dirkse