Menu

Hypermobiliteitssyndroom – HMS

Hypermobiliteit is een aangeboren, vaak erfelijke afwijking van het bindweefsel, de gewrichtsbanden en de pezen. Het is het vermogen om gewrichten buiten het normale bewegingsbereik te bewegen. Het kan aanwezig zijn in slechts een paar gewrichten of het kan in veel gewrichten over het gehele lichaam  plaatsvinden. Het komt het meest voor in de kindertijd en adolescentie, bij vrouwen en Aziatische en Afrikaanse rassen. Naarmate iemand ouder wordt neigt het te verminderen. Bij veel mensen heeft hypermobiliteit geen medisch gevolg en geeft meestal geen aanleiding tot symptomen. Hypermobiliteit kan zelfs als een voordeel worden beschouwd, bijvoorbeeld atleten, gymnasten, dansers en muzikanten kunnen specifiek worden geselecteerd vanwege hun extra bewegingsbereik.

Wat zijn hypermobiele gewrichten?
Als men hypermobiele gewrichten heeft, kan men deze gemakkelijk en pijnloos buiten het normale bewegingsbereik bewegen en verlengen. Hypermobiliteit van de gewrichten treedt op wanneer de weefsels, die een gewricht bijeenhouden, voornamelijk ligamenten en de gewrichtscapsule, te los zijn. Vaak dragen zwakke spieren rond het gewricht ook bij aan hypermobiliteit.
De meest aangetaste gewrichten zijn:

 • knieën
 • schouders
 • ellebogen
 • polsen
 • vingers

Hypermobiliteit is een veel voorkomende aandoening, vooral bij kinderen, omdat hun bindweefsel nog niet volledig is ontwikkeld. Een kind met hypermobiele gewrichten kan het vermogen tot hyperextensie verliezen naarmate het ouder wordt.
Het hebben van gezamenlijke hypermobiliteit kan ook worden genoemd:

 • gewrichtslaxiteit of hyperlaxiteit
 • dubbel gebroken zijn
 • losse gewrichten
 • hypermobiliteitssyndroom

Veel voorkomende oorzaken van hypermobiele gewrichten
Meestal verschijnen hypermobiele gewrichten zonder onderliggende gezondheidsproblemen. Dit wordt het goedaardige hypermobiliteitssyndroom genoemd, omdat het enige symptoom hypermobiele gewrichten is. Het kan worden veroorzaakt door:

 • botvorm of de diepte van de gewrichtsvoeten
 • spierspanning of kracht
 • een slecht gevoel voor proprioceptie, wat het vermogen is om te voelen hoe ver je je uitrekt
 • een familiegeschiedenis van hypermobiliteit

Sommige mensen met hypermobiele gewrichten ontwikkelen ook stijfheid of pijn in hun gewrichten. Dit wordt gewrichtshypermobiliteitssyndroom genoemd. In zeldzame gevallen treden hypermobiele gewrichten op als gevolg van een onderliggende medische aandoening. Omstandigheden die mogelijk hypermobiliteit kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Downsyndroom , wat een ontwikkelingsstoornis is
 • cleidocraniële dysostose, een erfelijke aandoening van de botontwikkeling
 • Ehlers-Danlos-syndroom , een erfelijk syndroom dat de elasticiteit beïnvloedt
 • Marfan-syndroom , een bindweefselaandoening
 • Morquio-syndroom, een erfelijke aandoening die het metabolisme beïnvloedt

Wanneer behandelen?
Gewoonlijk hebben mensen met hypermobiele gewrichten geen andere symptomen, dus ze hebben geen behandeling nodig voor hun aandoening. Men moet echter een arts raadplegen als u:

 • pijn in het losse gewricht tijdens of na beweging
 • plotselinge veranderingen in het uiterlijk van het gewricht
 • veranderingen in mobiliteit, met name in de gewrichten
 • veranderingen in de werking van  armen en benen

Verlichting van hypermobiele gewrichten
Als men gewrichtshypermobiliteitssyndroom heeft, is de behandeling gericht op het verlichten van pijn en het versterken van het gewricht. De arts kan aanraden om pijnstillers, crèmes of sprays op recept te gebruiken voor gewrichtspijn. Deze kan ook bepaalde oefeningen of fysiotherapie aanbevelen.

Wat zijn de vooruitzichten voor hypermobiele gewrichten?
Men heeft meer kans om de gewrichten te ontwrichten of te verwonden door verstuikingen als men hypermobiele gewrichten heeft. Men kan het volgende proberen om het risico op complicaties te verminderen:

 • oefeningen om de spieren rond het gewricht te versterken
 • Leer wat het normale bewegingsbereik is voor elk gewricht om hyperextensie te voorkomen
 • Bescherm gewrichten tijdens lichamelijke activiteit met behulp van vulling of beugels
 • Raadpleeg een fysiotherapeut voor een gedetailleerd gezamenlijk versterkingsprogramma
Koos Dirkse