Menu

Matig met energiedrankjes

De hoeveelheid cafeïne in een blikje of flesje energiedrank kan variëren van 80 mg tot meer dan 500 mg. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne. Informatie uit bronnen, waaronder de Britse National Health Service (NHS), de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en energy drink fabrikant Red Bull, onthullen hoe energiedrank, zoals een blikje Red Bull, binnen 24 uur met het lichaam doet.

Energiedranken
Energiedranken worden op de markt gebracht als dranken, die de mentale en fysieke prestaties verbeteren. Cafeïne is de meest voorkomende stimulans in deze dranken, maar sommige merken bevatten andere plantaardige stimulerende middelen, zoals guarana en ginseng.
Net als frisdrank bevatten energiedranken ook veel suiker. Een blikje Red Bull van 250 ml bijvoorbeeld bevat ongeveer 27,5 g suiker.
Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat energiedranken negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Uit een onderzoek uit 2013 bleek, dat energiedrankjes de hartfunctie van gezonde volwassenen verandert, terwijl een andere studie de consumptie van energiedrank koppelde aan ander ongezond gedrag, zoals roken.

Waarschuwingen voor energiedrankjes
In 2014 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie energiedranken een ‘gevaar voor de volksgezondheid’, nadat ze ontdekt hadden, dat de consumptie van dergelijke dranken toeneemt. Een onderzoek laat zien wat er met het lichaam gebeurt in de 24 uur na het consumeren van een energiedrank. “Energiedranken kunnen volksgezondheidsproblemen veroorzaken”, vermeldt de WHO-studie. Een nieuwe recensie bespreekt de mogelijke nadelen van deze dranken, vooral wanneer ze worden gemengd met alcohol.
Energiedranken, zoals Red Bull en Monster, bevatten veel cafeïne, wat een stimulerend middel is. Ze zijn de laatste 20 jaar steeds populairder geworden, vooral bij jongeren, die ze mengen met alcohol. The Guardian rapporteerde toen over een nieuwe beoordeling door de WHO, die de literatuur heeft beoordeeld over de bijbehorende gezondheidsrisico’s en het beleid met betrekking tot energiedrankjes. De herziening werd ingegeven door bezorgdheid, die zowel door de wetenschappelijke gemeenschap als door het grote publiek werd geuit over de gezondheidseffecten van deze dranken. Opgemerkt moet worden dat, hoewel de onderzoekers van de WHO waren, de conclusies van de review niet noodzakelijkerwijs de beslissingen of het verklaarde beleid van de WHO vertegenwoordigen.
De onderzoekers beschreven een aantal potentiële gezondheidsrisico’s, voornamelijk in verband met het hoge cafeïnegehalte van de dranken, evenals de risico’s van combinatie met alcohol. Ze ontdekten ook dat het beleid met betrekking tot energiedrankjes beperkt is en vragen om meer onderzoek op lange termijn en beleidsmaatregelen om het risico op schade als gevolg van zwaar en langdurig energieverbruik te beperken.

Wat zijn de risico’s verbonden aan de consumptie van energiedrank?
De onderzoekers stellen dat de gezondheidsrisico’s verbonden aan de consumptie van energiedrank vooral te maken hebben met hun cafeïnegehalte. Mogelijke risico’s verbonden aan de consumptie van energiedrank zijn:

 • overdosis cafeïne, wat kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder hartkloppingen, hoge bloeddruk, misselijkheid en braken, convulsies en in sommige gevallen zelfs de dood
 • diabetes type 2, omdat een hoog cafeïnegebruik de insulinegevoeligheid vermindert
 • late miskramen, laag geboortegewicht en doodgeboorten bij zwangere vrouwen
 • neurologische en cardiovasculaire systeemeffecten bij kinderen en adolescenten
 • sensatiezoekend gedrag
 • gebruik en afhankelijkheid van andere schadelijke stoffen
 • slechte tandgezondheid
 • enigszins ironisch, gezien hun associatie met sportiviteit, obesitas

Energiedranken bevatten ook een verscheidenheid aan andere ingrediënten, zoals guarana en het effect van langdurig regelmatig gebruik van de combinatie van de stoffen in energiedrankjes is niet bekend.
De toenemende praktijk van het mengen van energiedranken met alcohol brengt ook risico’s met zich mee. De onderzoekers stellen dat de consumptie van grote hoeveelheden cafeïne (zoals te vinden in energiedrankjes) slaperigheid vermindert zonder de effecten van alcohol te verminderen, wat resulteert in ‘klaarwakker dronkenschap’. Daarom bestaat het risico dat mensen risicovol en gevaarlijk gedrag vertonen, zoals geweld of onbeschermde seks, omdat de mix van alcohol en cafeïne kan leiden tot verlies van remming.

Suiker crasht, energieverlies en cafeïneonttrekking
Uit onderzoek bleek, dat:

 • cafeïne binnen 10 minuten, na het nuttigen van een energiedrank in de bloedbaan terecht komt, wat een stijging van de hartslag en bloeddruk veroorzaakt.
 • in de volgende 15-45 minuten het cafeïnegehalte in de bloedbaan een piek geeft. Als gevolg hiervan zal een persoon zich alerter voelen en een verbeterde concentratie ervaren.
 • alle cafeïne binnen 30-50 minuten na het consumeren van een energiedrank wordt opgenomen en de lever hierop reageert door meer suiker in de bloedbaan af te geven.
 • de effecten van de cafeïne binnen een uur beginnen te verminderen en een suikercrash kan optreden. Het energieniveau begint laag te worden en de vermoeidheid treedt op.
 • Het ongeveer 5-6 uur duurt, voordat het lichaam de hoeveelheid cafeïne in de bloedbaan, bekend als de “halfwaardetijd”, met 50% vermindert en het is waarschijnlijk tweemaal zo lang voor vrouwen.
 • Het gemiddeld 12 uur duurt, voordat het lichaam de cafeïne volledig uit de bloedbaan heeft verwijderd, hoewel dit afhankelijk is van individuele factoren.

“Cafeïne is een sluw medicijn dat adenosine (een chemische stof die betrokken is bij ‘hoe moe we ons voelen’) tijdelijk blokkeert, waardoor je een boost krijgt terwijl ‘feel good’ moleculen in de hersenen, zoals dopamine, gemakkelijker vrijkomen. Je voelt je alerter en je voelt je beter over jezelf ”, vertelde wetenschapscommunicator en voedselonderzoeker Dr. Stuart Farrimond aan The Daily Mail .
“Zwangerschap, leverschade en andere medicijnen kunnen ook de snelheid waarmee cafeïne uit het lichaam wordt geëlimineerd, vertragen”, vertelde Dr. Farrimond aan The Daily Mail . “Belangrijk is dat kinderen en tieners een aanzienlijk langere halfwaardetijd hebben, wat betekent dat cafeïne langer en op hogere niveaus in hun bloed blijft dan bij volwassenen. Daarom kunnen cafeïnehoudende dranken bij kinderen gedragsproblemen en angststoornissen veroorzaken.”

Cafeïne-inname kan 12-24 uur na consumptie optreden
Personen die regelmatig energiedrankjes consumeren kunnen binnen 12-24 uur na consumptie ontwenningsverschijnselen voor cafeïne hebben, waardoor symptomen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en obstipatie kunnen optreden. Dr. Farrimond legde uit dat ontwenningsverschijnselen tot 9 dagen kunnen aanhouden en dat de ernst afhangt van de hoeveelheid geconsumeerde cafeïne.
Voor regelmatige consumenten van energiedrankjes duurt het ongeveer 7-12 dagen, voordat het lichaam zich aanpast aan een regelmatige inname van cafeïne. Het is onwaarschijnlijk dat een persoon een boost krijgt van de dranken zodra het lichaam eraan went.

Conclusies
Toch stijgt het verbruik van energiedrankjes. In de VS steeg de verkoop van de dranken tussen 2008 en 2012 met 60%. Energiedrankjes zijn vooral populair bij kinderen en jongeren. Medical News Today rapporteerde over een onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), waaruit bleek dat 73% van de kinderen dagelijks cafeïne consumeert, waarvan een groot deel afkomstig is van energiedrankjes en koffie.
De onderzoekers concluderen dat: “De gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan de consumptie van energiedrank, zijn voornamelijk gerelateerd aan hun cafeïnegehalte, maar er is meer onderzoek nodig dat de langetermijneffecten evalueert van het consumeren van gewone ingrediënten voor energiedrank. Het bewijsmateriaal dat wijst op nadelige gezondheidseffecten als gevolg van de consumptie van energiedrankjes met alcohol groeit. De risico’s van zware consumptie van energiedrankjes onder jongeren zijn grotendeels niet aangepakt en zullen in de toekomst een groot probleem worden voor de volksgezondheid. “

Koos Dirkse