Menu

Teken bij honden

Teken wonen laag bij de grond in donkere, vochtige gebieden, totdat ze hun perfecte gastheer vinden om op te kruipen. Teken zijn overal te vinden, van het plantsoen tot de achtertuin. Echter, waar de hond het meeste risico loopt zijn zwaar beboste gebieden en hoog gras. Na een wandeling met de hond of met hem in het veld te hebben gestoeid, moeten honden grondig worden gecontroleerd op teken van neus tot staart. Als algemene regel geldt dat als de gemiddelde temperatuur in het gebied lager is dan 5 graden Celsius, het tekenrisico gering is. Als de gemiddelde temperatuur tussen de 5 en 20 graden Celsius ligt, loop je een matig tekenrisico. Gemiddelde temperaturen van 20 graden Celsius en hoger lopen een hoog tekenrisico.

Het tekenseizoen
Het tekenseizoen kan variëren, afhankelijk van waar men woont. Over het algemeen zijn zomer en herfst piekseizoenen, omdat teken echter van een warmer klimaat houden, lopen degenen die in regio’s wonen die het hele jaar door warm blijven een groter risico. Dit betekent niet dat je de tekenpreventie moet stopzetten als de temperatuur daalt. De meeste dierenartsen zullen je aanraden om het gehele jaar door tekenpreventie voort te zetten in overeenstemming.

Leefgebied teken
Teken bevinden zich in donkere, vochtige gebieden, laag bij de grond, totdat ze hun perfecte gastheer vinden om op te kruipen. Teken zijn overal te vinden, van plantsoenen tot de achtertuin, echter zwaar beboste gebieden en hoog gras zijn de plekken waar de hond het meeste risico loopt. Na een wandeling te hebben gemaakt of in het veld met de hond te hebben gestoeid, moeten honden grondig worden gecontroleerd op teken van neus tot staart.

Waar verbergen teken zich graag?
Zoeken naar teken is niet zo eenvoudig door alleen een hand over de rug en poten van de hond te laten glijden. Teken zetten zich stevig vast op de huid, dus je moet diep in de vacht zoeken om ze te vinden. Vaak zijn ze zo klein dat je ze niet eens zult voelen. Ze kunnen ook worden aangezien voor een vlekje op de huid, wrat of korst. Dit is waarom het zo belangrijk is om de hond te aaien, te baden en te verzorgen, zodat je vertrouwd raakt met je hond en weet wat “normaal” is en wat niet.
Langharige honden, honden met een donkere vacht en honden met dikkere vachtlagen vormen de grootste uitdaging, omdat teken moeilijk te voelen en te ontdekken. Dit zijn enkele veelvoorkomende plaatsen waar teken zich graag verbergen:

 • Onder voorpoten
  Je zult gewoonlijk teken vinden in de “oksels” van de hond, waar het donker en warm is. Ook is de huid in dat gebied erg dun, waardoor ze gemakkelijk kunnen doordringen.
 • Binnen de liesgebieden
  De teken zijn ook aan het oog onttrokken en hebben een dunne huid. Ze zetten zich meestal vast aan de binnenkant van de achterpoten van de hond in de flankregio.
 • Tussen de tenen
  Laag bij de grond, tussen de tenen van de hond, is een andere goede schuilplaats voor teken. Ze kunnen op deze locatie moeilijk te detecteren zijn, dus zorg ervoor dat je goed tussen de tenen en de singels onderzoekt. (Om redenen als deze is het belangrijk dat de hond zich op zijn gemak voelt als je zijn of haar poten aanraakt. Deze behandeling moet beginnen wanneer de hond een puppy is!)
 • In en rond de oren
  De delicate plooien en de dunne huid van de oren van de hond zorgen voor een andere gemakkelijke plek voor teken om zich te verbergen. Teken zijn hier moeilijk te vinden en vaak moeilijk te verwijderen.
 • Rond de ogen en oogleden:
  Verrassend genoeg zetten teken zich vaak vast op de dunne huid rond het oog en ooglid van de hond. Dit komt omdat de snuit van de hond vaak langs de grond gaat. Hoewel ze gemakkelijker te vinden zijn, zijn teken rond het oog lastig te verwijderen.
 • Onder de halsband
  Omdat teken van warme, donkere plaatsen houden, zullen teken zich vaak verbergen onder de halsband van de hond. Vergeet daar niet te kijken!

Kunnen teken de hond ziek maken?
Net als mensen zijn honden vatbaar voor door teken overgedragen ziekten. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende door teken veroorzaakte ziekten bij honden:

 • Ziekte van Lyme
  Eén van de meest bekende door teken overgedragen ziekten, de Ziekte van Lyme. De Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich, die afkomstig is via bloed van (kleine) knaagdieren en vogels. In Nederland worden jaarlijks 1 miljoen mensen door teken gebeten. Bij circa 2 op de 100 mensen leidt dit tot de Ziekte van Lyme, wat neerkomt op ongeveer 27.000 mensen per jaar. Symptomen zijn onder meer uitslag rond de tekenbeet, koorts, verlies van eetlust en lethargie.
 • Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF)
  Deze ziekte komt voornamelijk voor in de Verenigde Staten. Het is onbekend of dit ook voorkomt in Europese landen. Het wordt veroorzaakt door de Rickettsia Ricketsii. Deze bacterie is veroorzaker van een groot aantal ziekten, zoals Ricketsiosen, waaronder vlektyfus, RMSF, Ziekte van Brill-Zinsser, Fievre Boutonneuse en Q-koorts. Symptomen zijn onder meer lusteloosheid, buikpijn en braken. RMSF kan dodelijk zijn als het niet snel wordt behandeld, dus neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.
 • Ehrlichiose (Rickettsiose)
  Deze ziekte wordt met name veroorzaakt door de bacterie Ehrlichia Canis. De bacteriën dringen de witte bloedcellen binnen. Symptomen van ehrlichiose zijn koorts, lethargie, verlies van eetlust, vergroting van de lymfeklieren en soms abnormale blauwe plekken. De Rhipicephalus Sanguineus teken uit warmere gebieden, zoals Zuid-Europa, dragen de ziekte over op huisdieren.

Tekenbeten kunnen ook een lokale reactie veroorzaken, zoals een bult, korst, roodheid of jeuk in het gebied van de tekenbeet. Dit behoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Als de symptomen langer dan 24 uur na het verwijderen van de teek aanhouden, verergeren of gepaard gaan met andere symptomen, neem dan contact op met de dierenarts.

Hoe te voorkomen
Zorgvuldigheid bij de controle op teken bij de hond is de sleutel! Er zijn verschillende preventiemethoden beschikbaar, waaronder orale medicatie, plaatselijke behandelingen en halsbanden. De dierenarts kan je adviseren over welke methode voor jou en je hond het meest effectief is. Regio, levensstijl en de individuele hond spelen allemaal een rol. Soms werkt een methode die voor de ene hond werkt, niet voor een andere, dus het kan zijn dat je met vallen en opstaan ​​moet proberen om de beste methode voor je hond te bepalen.

Wat moet ik doen als ik een teek op mijn hond vind?
Geen paniek! Tekenbeten veroorzaken meestal geen schade aan de hond. Als je hond tekenpreventie heeft, kan een teek de hondenhuid nog steeds binnendringen, maar zal hij sterven voordat deze negatieve effecten kan veroorzaken. De teek kan vanzelf eraf vallen of je merkt dat de teek niet leeft wanneer je deze verwijdert.
Teken kunnen ziekten binnen 36 uur overdragen, dus het is belangrijk om ze onmiddellijk te verwijderen. Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig en de meeste eigenaren van gezelschapsdieren zijn bekend met het onderstaande proces:

 • Draag latex of vinyl handschoenen bij het verwijderen van teken om contact met bloed te voorkomen;
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een fijn, scherp pincet. Trek in één vloeiende beweging de teek voorzichtig recht omhoog van de huid;
 • Controleer het gebied om ervoor te zorgen dat de gehele teek volledig is verwijderd. (Als een teek stevig vastzit, kan de kop soms in de huid blijven zitten.)
 • Gooi de teek weg door hem door het toilet te spoelen, hem in ontsmettingsalcohol te dopen of hem in een stuk tape te plakken, voordat je hem in de prullenbak gooit. Teken zijn zeer winterhard en kunnen zich opnieuw aan iemand hechten als ze niet op de juiste manier worden weggegooid! Ze kunnen niet worden weggegooid met een tissue in de prullenbak).
 • Geef je hond wat lekkers!
 • Blijf de plek enkele dagen controleren. Zoals eerder vermeld, kan er wat roodheid en jeuk optreden. Neem contact op met de dierenarts als de roodheid verergert, je een ontsteking of sijpeling waarneemt, of het lijkt erop dat je hond pijn heeft.
 • Als je je om welke reden dan ook ongemakkelijk voelt, neem dan contact op met de dierenarts. Deze zal de teek graag voor je verwijderen of kunnen je door het proces leiden.

Om de risico’s af ​​te dekken tegen het volledig vermijden van teken, moet je alert blijven met je tekenpreventie! Volg de aanbevelingen van de dierenarts op voor een tekenvrij seizoen!

Koos Dirkse