Menu

Radijs, een knol vol power

De wetenschappelijke naam van de radijs is Raphanus Sativus. Deze kleine en vreemde knol behoort tot de Brassicaceae-familie. De vorm en kleur is zo bijzonder, dat hij meestal als decoratie wordt gebruikt. Het vleugje kleur in een goede salade heeft zeker iets magisch vanuit chromatisch oogpunt. De radijs bestaat uit meer dan we kunnen voorstellen.

Radijsjes verbergen grote voordelen voor onze gezondheid, ze zijn rijk aan relevante voedingsstoffen, zoals kalium in de eerste plaats: 1 kilo van deze kleine knollen bevat ongeveer 233 mg, in tegenstelling tot 0,1 g vet. Bovendien zijn ze, evenals aardappelen, rijk aan water, het volstaat om te zeggen dat de hoeveelheid altijd in 1 kilo product gelijk is aan 95,27 g.

Voordelen
Voordelen van radijs bij de behandeling en preventie van sommige aandoeningen zijn echt veel. Hier volgt een lijst om te onthouden:

  1. Radijsjes zijn een wondermiddel voor de gezondheid van lever en maag.
  2. Ze werken ook als een krachtige ontgifting, omdat ze het bloed zuiveren door gifstoffen te doden.
  3. Ze zijn uitermate nuttig voor de behandeling van geelzucht, omdat ze het bilirubine verwijderen en de productie ervan behouden. Radijsjes verminderen ook de distributie van rode bloedcellen, die optreedt bij mensen die last hebben van geelzucht door de toevoer van verse zuurstof naar het bloed te vergroten. Zwarte radijs heeft ongetwijfeld de voorkeur bij de geelzuchtbehandeling en moet in het bijzonder met hun bladeren worden geconsumeerd. Dit is een reden waarom het beter is om verse radijsjes met bladeren te kopen, in plaats van degenen, die zijn schoongemaakt en in plastic zakken in supermarkten worden verkocht.
  4. Radijsjes zijn gunstig bij de behandeling van urinewegaandoeningen. Van nature is de radijs zeer diuretisch, wat betekent dat het de urineproductie aanzienlijk kan verhogen. Het sap dat door deze groente wordt verkregen, geneest ook ontstekingen en branderige gevoelens, die je zowel tijdens de spijsvertering als tijdens het plassen kunt voelen door tegelijkertijd de infecties van de nieren en het immuunsysteem te remmen en draagt ​​zo bij aan de behandeling van verschillende urinewegaandoeningen, die worden verergerd door de overtollige gifstoffen in het systeem.
  5. Radijsjes zijn perfect om gewicht te verliezen. Radijs verzadigt, bevat weinig calorieën, geen vet en weinig koolhydraten. Deze functie is voornamelijk te danken aan de niet geheel verwaarloosbare hoeveelheid water erin, zodat ze een geweldige dieetoptie zijn voor diegenen die willen afvallen. Bovendien zijn deze knollen rijk aan vezels en hebben ze een lage glycemische index, wat een toename van regelmatige darmbewegingen betekent, door tegelijkertijd de stofwisselingsefficiëntie te verhogen in elk lichaamsproces, waarbij het betrokken is.
  6. Radijs draagt ​​bij aan cardiovasculaire verbetering  en is een belangrijke bron van anthocyanines en flavonoïden, die onderworpen is aan verschillende medische onderzoeken en die positief verband houden met de afname van het begin van sommige hart- en vaatziekten. De bijzondere levendige kleur is te danken aan deze twee elementen.
  7. Radijs is een goede hulp bij kankerpreventie. Ze hebben ontgiftende eigenschappen. Ze zijn extreem rijk aan vitamine C, foliumzuur en anthocyanines, die als nuttig worden beschouwd voor de behandeling van verschillende soorten kanker en met name darmkanker, nierkanker, maagkanker en mondkanker. Radijsjes bevatten veel antioxidanten en flavonoïden, sterke bondgenoten in de strijd tegen de voortplanting van kankercellen.
  8. Radijsjes zijn rijk aan vezels die de massa van darmbewegingen aanzienlijk vergroten. Hieruit volgt dat het regelmatig consumeren van grote hoeveelheden tijdens maaltijden of buiten maaltijden helpt om constipatiesymptomen te verlichten. Radijzen staan ​​bekend om het stimuleren van de galproductie, een cruciaal element voor een goede spijsvertering.
  9. Radijzen zijn nuttig om de bloeddruk te verlagen. Radijs heeft een opmerkelijke hoeveelheid kalium, een mineraal dat bijdraagt ​​aan het garanderen van een breed spectrum aan gezondheidsvoordelen. We weten heel goed hoe dit kostbare mineraal opraakt, vooral in de zomer, vanwege een toename van transpiratie. Dit is een reden waarom deze kleine knollen in de warmste maanden altijd op onze tafels zouden moeten liggen.
  10. De geneeskunde bevestigde een verband tussen het juiste voorkomen van kalium en de bloeddrukverlaging. Wanneer dit mineraal in wisselwerking staat met vaatbedden, kan het de bloedvaten losmaken en zo de bloedstroom verhogen. Door een regelmatige hoeveelheid radijs aan onze voeding toe te voegen, kan de bloeddruk worden verlaagd door de juiste bloedcirculatie te stimuleren.
  11. Radijzen zijn een goede hulp bij het beheersen van diabetes. Sedert lange tijd is bekend hoe radijs een lage glycemische index heeft, wat betekent dat het eten van een radijs het suikerniveau in het bloed niet beïnvloedt. Deze groenten helpen ook bij het reguleren van de suikerassimilatie in het bloed, wat betekent dat diegenen die lijden aan diabetes ze zonder problemen of angsten kunnen eten.
  12. Radijsjes stimuleren de schoonheid van de huid. Vitamine C, fosfor, zink en sommige vitamine B-componenten die in de radijs voorkomen, zijn goed voor de huid. Dit wordt nu algemeen wetenschappelijk erkend. De bewonderenswaardige hoeveelheid water in gerechten draagt ​​bij aan het handhaven van een gezonde luchtvochtigheid. De rauwe verkruimelde radijs is een goede gezichtsreiniger en helpt dankzij zijn desinfecterende eigenschappen ook huidaandoeningen, zoals een droge huid, huiduitslag en rimpels te verminderen, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en flavonoïden.
  13. Radijsjes zijn een goede hulp tegen koorts. Een goede natuurlijke remedie om koorts te verminderen is het drinken van radijs-sap. Je hebt vast wel gehoord van veel procedures en trucs om koorts te verminderen als je griep hebt, maar echt, een goed radijs-sap kan een directe verlichting zonder bijwerkingen garanderen. Dit verlaagt de lichaamstemperatuur en verlicht de koortsontstekingen. Omdat het als een goed desinfecterend middel werkt, gaat de radijs doeltreffend tegen, zelfs ontstekingen veroorzaakt door koorts.
  14. Radijzen zijn bondgenoten van de nieren. Als uitstekend diureticum, wasmiddel en desinfectiemiddel, helpt de radijs bij de behandeling van verschillende nieraandoeningen door gifstoffen uit de nieren en het bloed weg te spoelen. De desinfecterende eigenschappen van deze knol beschermen de nieren ook tegen infecties.
  15. Radijzen zijn katalysatoren van de natuurlijke reactie van het immuunsysteem. Er zijn talloze redenen waarom radijs een voedingsmiddel is om aan ons dieet toe te voegen, maar een van de meest gewaardeerde is het vermogen om het immuunsysteem te verbeteren. Een halve radijsbeker per dag, toegevoegd aan de salade of om als tussendoortje te eten, kan een dagelijkse opname van vitamine C van 15% garanderen. Het geleidelijk verhogen van de dagelijkse dosis vitamine C kan de efficiëntie van ons immuunsysteem het beste overbrengen, zodat artsen en experts zelfs denken dat ze veel OTC-antioxidantsupplementen kunnen vervangen die tegenwoordig vaker worden gebruikt om ziekten als infecties, griep en ook gewone verkoudheid te bestrijden.
  16. Radijzen zijn lever- en galblaasvriendelijk. Radijs is bijzonder nuttig om de lever- en galblaasfuncties te reguleren. Ze reguleren de aanmaak en de stroom van extra gal en bilirubine in het bloed. Een regelmatige consumptie van radijs beschermt de lever en galblaas tegen infecties en zweren. Dit is niet alleen een waardige functie, maar ook een bijzondere en zeldzame functie, omdat er een paar voedingsmiddelen zijn die beide kwetsbare organen kunnen behouden

Alternatief gebruik van radijs: hoe deze kostbare groente te verbeteren
Niet iedereen weet dat je echt alles van radijs kunt eten. Dankzij de “pittige” smaak zijn de bladeren de ideale toevoeging aan de salade.
Ze matchen in het bijzonder met vijgen en zoetere vruchten en creëren een aangenaam smaakcontrast dat vanuit organoleptisch oogpunt vraatzuchtig is en een aangename en sterke retrosmaak achterlaat in je mond.
Radijsblaadjes worden ten onrechte als afval beschouwd en weggegooid. Ze zijn ook erg goed gedroogd of worden gebruikt om kalmerende en ontspannende infusies te maken. Door op het zenuwstelsel in te werken, kunnen ze een anxiolytische en antispasmodische functie hebben die uitermate nuttig is voor diegenen, die een tumultueuze periode doormaken, gekenmerkt door gezins- of werkdruk, hoge stressniveaus of die moeite hebben om in slaap te vallen.

Hier is een origineel en smakelijk recept om onze tafelgenoten te verrassen
Salade van radijs, garnalen en komkommer : kleurrijk, smakelijk, verfrissend en dan vooral geschikt voor de heetste zomerdagen. Deze salade is een aanslag op de zintuigen en kleuren, die zo van elkaar verschillen. Een ongeëvenaarde en originele combinatie die het succes aan tafel bepaalt! Voor de bereiding hoef je de garnalen slechts enkele minuten te koken, komkommers in plakjes te snijden en de salade op smaak te brengen met zout, olie en balsamicoazijn.
Een geweldig idee om radijs te gebruiken is om een ​​“ fattoush ” te bereiden , een Libanees gerecht gemaakt van brood en groenten, in stukjes gesneden radijs, sla, peterselie en muntblaadjes. Snijd het brood in blokjes opzij, gebakken of opgewarmd in de oven naar smaak om wat croutons te krijgen om toe te voegen aan de salade. Tot slot een scheutje extra vergine olijfolie, zout en citroen en onze salade zal klaar zijn om geserveerd te worden met al het goede van deze gezonde en natuurlijke ingrediënten.

Tot slot
Veel te vaak worden verpakte radijzen of in kleine plastic zakjes zonder de bladeren verkocht in supermarkten. Let goed op, want soms is deze verpakking bedoeld om producten van enkele dagen geleden te verbergen. Radijsblaadjes zijn een duidelijk teken van versheid, dus koop ze indien mogelijk vers.
Voor degenen die radijs in hun eigen tuin willen produceren, moeten eraan denken, dat het plantseizoen het seizoen is tussen het begin van de stijgende temperaturen en juli. Laat de grond nooit te droog achter, dus irrigeer de planten regelmatig een beetje. Goed zaaien voor iedereen en vooral een goede oogst!

Koos Dirkse