Kunsttherapie is een vorm van expressieve therapie, waarbij cliënten, gefaciliteerd door een kunsttherapeut, van het creatieve proces van kunst gebruik maken om hun gevoelens te onderzoeken. Kunsttherapeuten gebruiken het proces van zelfexpressie en het resulterende kunstwerk om cliënten te helpen hun emotionele conflicten te begrijpen, sociale vaardigheden te ontwikkelen, hun zelfrespect te verbeteren, verslavingen te beheersen, angst te verminderen en de normale functie in hun leven te herstellen.
Wie kan profiteren van kunsttherapie?
Onderzoek toont aan dat kunsttherapie diverse cliëntpopulaties ten goede komt en effectief kan zijn in verschillende formaten. Kunsttherapeuten werken met mensen van alle leeftijden en uitdagingen in het leven, waaronder patiënten met ernstige gedragsproblemen en verslavingen, voor cliënten zonder medische of psychologische problemen, die gewoon op zoek zijn naar persoonlijk inzicht in hun leven. Kunsttherapie wordt meestal aanbevolen voor mensen met medische, educatieve, ontwikkelings- of psychosociale beperkingen. Kunsttherapie is ook een effectieve behandeling voor mensen die met de volgende problemen te maken hebben:
- Personen die worstelen met angstaanjagende herinneringen of verontrustende emoties als gevolg van trauma, gevechten of misbruik
- Personen met ernstige medische gezondheidsproblemen of handicaps, zoals traumatisch hersenletsel, kanker, depressie, autisme, antisociale persoonlijkheid of dementie
- Koppels die emotionele conflicten proberen te verzoenen
- Individuen die op zoek zijn naar persoonlijke groei en meer zelfvertrouwen
- Mensen die stress, angst en ander problematisch gedrag ervaren
Het onderliggende doel van kunsttherapie is het verbeteren of herstellen van het functioneren van een cliënt en zijn of haar persoonlijke gevoelens van welzijn. Dit begint met een kunsttherapeut, die de cliënt aanmoedigt om deel te nemen aan het creatieve proces, hun gevoelens te verkennen en te genieten van het plezier van het maken van kunst. Kunsttherapie vereist niet dat de cliënt getalenteerd is of een kunstenaar om de voordelen te ervaren. Het is niet de taak van een kunsttherapeut om kunst te onderwijzen of het werk van een cliënt te bekritiseren, maar in plaats daarvan werken kunsttherapeuten samen met cliënten om in de onderliggende boodschappen, die door hun kunst worden gecommuniceerd, te duiken en psychotherapeutische counselingtechnieken te combineren om persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, zelfbewustzijn te bevorderen en te bouwen aan vaardigheden.
Waar werken kunsttherapeuten?
Kunsttherapeuten zijn werkzaam in verschillende traditionele omgevingen, waaronder ziekenhuizen, revalidatiecentra, psychiatrische instellingen, seniorengemeenschappen en scholen. Ze werken ook in enkele minder bekende omgevingen, zoals wellnesscentra, forensische instellingen, klinische onderzoeksfaciliteiten, detentiecentra en crisiscentra. Privépraktijken komen ook veel voor bij professionals, die gespecialiseerd zijn in kunsttherapie.
Wat zijn de onderwijsvereisten om kunsttherapeut te worden?
Kunsttherapie is in de eerste plaats een beroep binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De praktijk van kunsttherapie vereist een educatieve achtergrond in menselijke ontwikkeling, psychologische en gedragsstoornissen, counselingstheorieën en therapeutische technieken. De minimale onderwijsnormen die zijn vastgesteld, vereisen dat alle instromers van kunsttherapie een masterdiploma hebben van een instelling voor hoger onderwijs, die is erkend is .
Tot slot
Kunsttherapeuten moeten ook een goed begrip hebben van beeldende kunst. Kunsttherapie omvat vaak een verscheidenheid aan kunstvormen, zoals beeldhouwkunst, schilderen, tekenen en andere, dus een beoefenaar van kunsttherapie moet ervaring hebben met het werken met deze kunstmedia en het vermogen om een cliënt door het creatieve proces te begeleiden.