Menu

Een kater, wat gebeurt er in je lichaam?

Katers lijken de manier te zijn waarop het lichaam ons herinnert aan de gevaren van overmatig genot. Fysiologisch is het een groepsinspanning: diarree, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en trillen zijn de klassieke symptomen. Soms gaat de systolische (de bovendruk) bloeddruk omhoog, klopt het hart sneller dan normaal en produceren de zweetklieren zich overmatig – een bewijs dat de ‘vecht- of vlucht’-reactie wordt opgevoerd. Sommige mensen worden gevoelig voor licht of geluid. Anderen hebben een gevoel van duizeligheid .

De oorzaken zijn net zo gevarieerd als de symptomen. Alcohol wordt omgezet in aceetaldehyde (ethanal), een stof die in hoge concentraties giftig is. De concentraties worden echter zelden zo hoog, dus dat is niet de volledige verklaring. Drinken verstoort de hersenactiviteit tijdens de slaap, dus een kater kan een vorm van slaapgebrek zijn. Alcohol vervormt de hormonen, die onze biologische klokken reguleren. Daarom kan een kater aanvoelen als jetlag, en omgekeerd. Alcohol kan ook migraine veroorzaken.
De kater begint nadat het alcoholpromillage in het bloed begint te dalen. Volgens sommige experts treden de ergste symptomen zelfs op wanneer de niveaus nul bereiken. Het belangrijkste ingrediënt lijkt “drinken tot bedwelming” te zijn; hoeveel je dronk om daar te komen, is minder belangrijk. Verschillende onderzoeken wijzen zelfs uit, dat lichte en matige drinkers kwetsbaarder zijn voor het krijgen van een kater, dan zware drinkers. Maar er is ook schijnbaar tegenstrijdig onderzoek, waaruit blijkt dat mensen met een familiegeschiedenis van alcoholisme, ergere katers hebben. Onderzoekers zeggen dat sommige mensen drinkproblemen kunnen krijgen, omdat ze drinken om de symptomen van een kater te verlichten.

Onderzoek Dr Robert Swift
Dr. Robert Swift, een onderzoeker bij het Providence Veterans Affairs Medical Center in Rhode Island, was in 1998 medeauteur van een van de weinige review papers over katers. Het is nog steeds een van de meest geciteerde bronnen over dit onderwerp. Het overzicht van remedies tegen kater dat volgt, is gebaseerd op die beoordeling, een interview met Dr. Swift en verschillende andere bronnen.

 1. Drink alcohol om symptomen te verlichten
  Bepaalde sedativa, zoals benzodiazepines zoals diazepam (Valium), werken samen met GABA-receptoren op hersencellen. En het is goed gedocumenteerd dat sommige mensen ontwenningsverschijnselen hebben van kortwerkende sedativa naarmate ze slijten. Misschien reageren de hersenen op dezelfde manier als het alcoholpromillage in het bloed begint te dalen. Toch raadt dr. Swift af om alcohol te gebruiken als middel tegen een kater. ‘Het zet gewoon een cyclus voort’, zegt hij. ‘Je kunt er niet van herstellen.’
 2. Drink vloeistoffen
  Alcohol bevordert het plassen, omdat het de afgifte van vasopressine remt, een hormoon dat het urinevolume van de nieren vermindert. Als je kater diarree, zweten of braken omvat, ben je mogelijk nog meer uitgedroogd. Hoewel misselijkheid het moeilijk kan maken om iets naar beneden te krijgen, kan zelfs een paar slokjes water je tegen de kater helpen.
 3. Neem koolhydraten
  Drinken kan de bloedsuikerspiegel verlagen, dus in theorie kan een deel van de vermoeidheid en hoofdpijn van een kater afkomstig zijn van een brein dat werkt zonder voldoende van zijn belangrijkste brandstof. Bovendien vergeten veel mensen te eten als ze drinken, waardoor hun bloedsuikerspiegel verder wordt verlaagd. Toast en sap is een manier om de waarden voorzichtig weer normaal te maken.
 4. Vermijd donkerder gekleurde alcoholische dranken
  Experimenten hebben aangetoond dat heldere likeuren, zoals wodka en jenever, minder vaak kater veroorzaken dan donkere, zoals whisky, rode wijn en tequila. De belangrijkste vorm van alcohol in alcoholische dranken is ethanol, maar de donkere vloeistoffen bevatten chemisch verwante verbindingen (congeneren), waaronder methanol. Volgens het overzichtsartikel van Dr. Swift verwerken dezelfde enzymen ethanol en methanol, maar metabolieten van methanol zijn bijzonder giftig, dus ze kunnen een ergere kater veroorzaken.
 5. Neem een ​​pijnstiller, maar niet Tylenol
  Aspirine, ibuprofen (Motrin, andere merken) en andere niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen helpen bij de hoofdpijn en de algehele pijnlijke gevoelens. NSAID’s kunnen echter een maag irriteren die al geïrriteerd is door alcohol. Gebruik geen paracetamol (Tylenol). Als alcohol in uw systeem blijft hangen, kan dit de toxische effecten van paracetamol op de lever versterken.
 6. Drink koffie of thee
  Cafeïne heeft misschien geen speciale anti-kater-krachten, maar als stimulerend middel kan het helpen bij de duizeligheid. Koffie is echter een diureticum, dus het kan uitdroging verergeren.
 7. Neem vitamine B6
  Een studie die meer dan 30 jaar geleden werd gepubliceerd, toonde aan dat mensen minder kater-symptomen hadden als ze voor, tijdens en vlak na het drinken in totaal 1.200 milligram vitamine B6 slikten. Maar het was een klein onderzoek en lijkt niet te zijn gerepliceerd.

Ontdek de vele factoren waarmee u rekening moet houden bij het bepalen hoeveel (indien aanwezig) alcohol voor u veilig is.

Koos Dirkse