Menu

Mondmaskers

In de VS beveelt de ‘Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’ aan, dat alle burgers een gezichtsmasker dragen als beschermende maatregel, maar met zoveel beschikbare opties kan het verwarrend zijn om te weten welke het beste is voor dagelijks gebruik. De maskers die artsen nodig hebben, verschillen van wat iemand moet dragen als ze naar de supermarkt gaan en het is belangrijk om het verschil te begrijpen.

Verspreiding druppels
Het is belangrijk om te begrijpen hoe COVID-19 zich verspreidt en het verschil tussen druppels en sprays. Hoewel wetenschappers nog steeds leren over hoe het virus tussen mensen wordt overgedragen, lijkt het erop dat het zich voornamelijk verspreidt via druppeltjes en mogelijk door aerosoldeeltjes in de buurt.
Druppels zijn grote vloeistofdeeltjes, die meestal worden geproduceerd door iemand die hoest of niest. Vanwege hun grootte reizen druppels gewoonlijk niet erg ver, voordat ze op een oppervlak vallen. Op deze manier kan transmissie plaatsvinden vanaf een vervuild oppervlak zoals een deurkruk.

Aërosolen
Aërosolen (sprays) daarentegen zijn extreem kleine deeltjes, die zo licht zijn, dat ze gedurende langere tijd in de lucht blijven zweven. Behalve dat ze worden verspreid door hoesten en niezen, kunnen aërosolen ook vrijkomen door te praten of te ademen.
Zie het op deze manier: druppels gedragen zich als regen, terwijl sprays zich gedragen als mist. Als het regent en je onder een dak loopt, word je niet nat omdat de zwaartekracht de regendruppels rechtstreeks op de grond brengt (tenzij er wind is). De spray daarentegen is zo licht dat deze kan zweven en bijna elke ruimte in beslag neemt.

Het verschil tussen N95-maskers, chirurgische maskers en stoffen maskers

N95 maskers
Technisch beschouwd: N95-maskers worden als bescherming genoemd vanwege hun vermogen om 95% van de omgevingsdeeltjes te filteren met behulp van statische elektriciteit. Om hun veiligheid en werkzaamheid te garanderen, moeten alle N95’s worden getest en worden goedgekeurd.
In tegenstelling tot andere vormen van maskers, zijn de N95’s aangepast en moeten ze voor elk individu worden getest. Als het masker eenmaal correct is aangebracht, moet het goed aansluiten en een afdichting tegen de huid creëren met minimale lekkage, waardoor het zeer veilig is maar ook ongemakkelijk kan zijn.
Statische elektriciteit, in combinatie met een aangepaste pasvorm en minimale lekken, maken het N95-masker een uiterst effectieve optie, maar zijn ze niet nodig voor het grote publiek. Van de N95’s zijn cruciale voorraden, die gereserveerd moeten worden voor gezondheidswerkers en eerstehulp teams, anders stellen we ze bloot aan een enorm risico.”
N95’s zijn van vitaal belang voor de bescherming van gezondheidswerkers, die directe patiëntenzorg bieden. Ze staan ​​niet alleen in nauw contact met patiënten, maar voeren ook vaak procedures uit – zoals intuberende ademhalingstoestellen – die het risico op infectie vergroten door het genereren van grote hoeveelheden aërosoldeeltjes.
Vóór COVID-19 werden N95’s meestal gebruikt voor patiënten met zeer besmettelijke luchtwegaandoeningen, zoals tuberculose en deze maskers werden na elk patiëntenbezoek weggegooid.

Chirurgische maskers
In tegenstelling tot N95’s beschermen chirurgische maskers niet tegen aërosolen en bieden ze onvoldoende bescherming wanneer ze in direct contact met patiënten komen met COVID tijdens aërosolgenererende procedures. Chirurgische maskers zijn een uiterst waardevol stuk PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) binnen de huidige COVID-19-pandemie. Het dragen van chirurgisch maskers in instellingen kan helpen druppeltjes op te vangen en de verspreiding van ziekten te voorkomen, wanneer de maskerdrager hoest of niest. Het kan personeel ook beschermen tegen blootstelling aan asymptomatisch personeel of patiënten die mogelijk niet zijn geïdentificeerd als COVID-19-dragers. Het masker moet bij vertrek worden weggegooid, dus het aanhouden van voldoende voorraad is cruciaal voor deze voorzieningen.

Doek maskers
In ruimte, waar anderhalve meter niet te handhaven is, wordt het grote publiek aanbevolen/verplicht stoffen maskers te dragen om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. Hoewel ze mogelijk niet beschermen tegen aërosolen, is het beschermingsniveau dat wordt geboden door een stoffen masker, genoeg.
De kans om besmet te raken door aërosolen in het openbaar is zo klein, dat een stoffen masker voldoende is om dit te voorkomen”. Stoffen gezichtsmaskers worden nu aangeboden via verschillende online winkels, maar als je er geen kunt kopen, zijn er ook veel manieren om je eigen gezichtsmasker te maken.

Aanvullende artikelinformatie
Sinds het uitbreken van coronavirus 2 (SARS-CoV-2, het ernstige acute respiratoire syndroom), het virus dat de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) veroorzaakte, is het gebruik van gezichtsmaskers alom tegenwoordig in China en andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Japan. Sommige provincies en gemeenten in China hebben een verplicht gezichtsmaskerbeleid in openbare ruimtes gehandhaafd. De nationale richtlijn van China heeft echter gekozen voor een op risico gebaseerde aanpak bij het doen van aanbevelingen voor het gebruik van gezichtsmaskers bij gezondheidswerkers en het grote publiek.
Ondanks de consistentie in de aanbeveling dat symptomatische individuen en mensen in de gezondheidszorg gezichtsmaskers zouden moeten gebruiken, werden er discrepanties waargenomen in het algemene publiek en in de gemeenschap. Een belangrijke reden om wijdverbreid gebruik van gezichtsmaskers te ontmoedigen, is om beperkte benodigdheden te behouden voor professioneel gebruik in instellingen voor gezondheidszorg. Het gebruik van universeel gezichtsmaskers in de gemeenschap wordt ook ontmoedigd met het argument dat gezichtsmaskers geen effectieve bescherming bieden tegen coronavirusinfectie.

Tot Slot
Het verbaast mij, dat er nog geen beeldmateriaal beschikbaar is, waarop met kleurstoffen en snelle camera’s kan worden bekeken wat het effect is van het wel of niet dragen van mondmaskers. Ook een animatie zou voor het grote publiek ook al een hoop duidelijk maken.
Ook alle (tegengestelde) berichten die de wereld ingaan maakt het niet duidelijker. Vooralsnog vind ik dat er nog (te) weinig naar de praktijk wordt geluisterd en alle beleid wordt gevoerd door een stel bureaucraten.

Koos Dirkse