Menu

Hartaandoeningen

Het vitale hart, gelegen in de ribbenkast voor tweederde links en eenderde rechts vanaf de middellijn van de borstkas, heeft een spierstructuur. Het orgaan, dat gemiddeld 100 duizend keer per dag samentrekt en bijna 8000 liter bloed in de bloedsomloop pompt, weegt 340 gram bij mannen en 300-320 gram bij vrouwen. Hartklepaandoeningen, hartspieraandoeningen, coronaire hartaandoeningen, ontstekingsziekten van het hart en een hartaanval kunnen optreden als gevolg van een defect in de hartstructuur. Hartaandoeningen die leiden tot een plotselinge dood, worden veroorzaakt door een hartaanval met een frequentie van 75-80%.

Wat zijn hartaandoeningen?
Hartaandoeningen is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen, die zowel vrouwen als mannen ernstig treffen. 1 op de 3 vrouwen sterft als gevolg van hartaandoeningen, dit percentage is 10 keer het sterftecijfer door borstkanker. Cardiovasculaire aandoeningen komen 10 jaar later voor bij vrouwen in vergelijking met mannen en het risico neemt toe, vooral na de menopauze. Tijdens de menopauze versnelt de toename van de vorming van risicofactoren zoals hypertensie, verhoogde bloedlipiden, diabetes en gewichtstoename de vorming van hartaandoeningen.
Hartziekten zijn een sociaal gezondheidsprobleem dat iedereen kan ervaren en is de belangrijkste doodsoorzaak. Er zijn veel soorten, met als meest voorkomende oorzaak een vernauwing of obstructie van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart zelf van bloed voorzien. Dit wordt coronaire hartziekte genoemd en treedt geleidelijk op in de tijd. Het is de hoofdoorzaak van een hartaanval. Er kunnen andere hartproblemen zijn met de kleppen in het hart, of het hart pompt niet goed en kan hartfalen veroorzaken.
Symptomen van hartziekte zijn:

 • niet meer comfortabel de afstanden lopen, die men vroeger liep
 • buiten adem en snel moe zijn
 • een branderig gevoel in de borst hebben tijdens het lopen
 • een drukkend gevoel ervaren in de borst
 • moeite hebben met lopen op een volle maag of lopen met een last in de hand
 • pijn, branderig gevoel of overbelasting in de borst als men snel loopt of bergopwaarts gaat
 • snel moe zijn en een zwaar gevoel hebben of gevoelloos zijn in de linker arm

Moet er rekening worden gehouden met elke pijn in het hart?
Het hart is een spier, een orgaan dat 24 uur per dag werkt en meer zuurstof nodig heeft dan een normale spier. Als één van de aderen verstopt is en er onvoldoende zuurstof het hart bereikt, ontstaat er een hartaanval. Een hartaanval kan beginnen met hartpijn tijdens het lopen en zich dan manifesteren tijdens het rusten. Pijnloze hartziekte (stille hartziekte) is ook belangrijk. De patiënt zonder pijn heeft pech. Met de aanvankelijke pijn kan de hartaanval ernstig genoeg zijn om te sterven.

Welke pijnen duiden op een hartaanval?
Als er pijn, drukgevoel, gevoelloosheid en tintelingen in de borst, nek, arm, linker pols of vinger is, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Samenvattend moeten alle sensaties, die eerder in deze gebieden niet bestonden, worden overwogen.

Oorzaken van hartaandoeningen
Het is bekend dat ten minste 80% van de hart- en vaatziekten zich ontwikkelt als gevolg van klassieke risicofactoren zoals roken, hypertensie, hoge bloedvetten, aanleg voor hartaandoeningen in het gezin, obesitas, zittend leven en diabetes. Daarom is bekend dat sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten met 80-90% kunnen worden verminderd als deze risicofactoren worden verminderd.

Hartaandoeningen bij vrouwen
Om de relatie tussen vrouwen en hartaandoeningen te begrijpen, zou het informatief zijn om te kijken naar hoe deze risicofactoren worden aangetroffen bij het vrouwelijk geslacht.

 • Roken
  De consumptie van sigaretten is toegenomen, doordat vrouwen een actievere rol spelen in het beroepsleven. Roken is de belangrijkste te voorkomen risicofactor voor hart- en vaatziekten. In feite neemt het risico 2 keer meer toe bij vrouwen die 1-4 sigaretten per dag roken in vergelijking met vrouwen die niet roken. Vrouwen hebben meer moeite met roken als gevolg van angst voor gewichtstoename dan mannen.
 • Hypertensie
  Dit komt echter vaker voor bij vrouwen dan bij mannen in bijna alle leeftijdsgroepen. De belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid, het metabool syndroom en de gevolgen daarvan voor vrouwen, diabetes, zijn de vaker voorkomende ziekten zoals insulineresistentie. Al deze ziekten spelen een belangrijke rol bij de vorming van hypertensie en de achteruitgang van bloedlipiden.
 • Weinig beweging
  Vooral een zittend leven en gebrek aan bewegingsgewoonten zijn de belangrijkste redenen voor gewichtstoename en hypertensie. Hypertensie, die tijdens de zwangerschap begint, is ook van bijzonder belang. Vrouwen met een voorgeschiedenis van hypertensie die tijdens de zwangerschap is begonnen, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan degenen die dat niet doen. Om deze reden wordt aanbevolen dat vrouwen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap nauwlettender gecontroleerd worden na de bevalling.
 • Verhoogde vetten in het bloed
  Cholesterolspiegels van meer dan 200 mg / dl bij een gezonde vrouw van middelbare leeftijd en HDL, dat een goedaardige cholesterol is, lager dan 50 mg / dl, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Vanwege het oestrogeenhormoon is HDL-cholesterol hoger bij vrouwen dan bij mannen en daarom is het beter beschermend. Gewichtstoename, zittend leven en toegenomen sigarettenconsumptie zijn echter de belangrijkste vijanden van HDL-cholesterol. Alleen voorzichtig zijn met eten en drinken is niet voldoende om het kwaadaardige LDL-cholesterol, dat verantwoordelijk is voor vasculaire occlusie (afsluiting), op een laag niveau te houden.
  Om het LDL-cholesterol laag te houden, moet er ook regelmatig lichaamsbeweging zijn. Minimaal 3 dagen per week is gemiddeld 1 uur stevig wandelen vereist. Studies suggereren dat het LDL-cholesterolgehalte lager moet zijn dan 130 mg / dl voor vrouwen die risico lopen om hartaandoeningen te voorkomen.
 • Obesitas en zittend leven
  Overgewicht verhoogt het risico op diabetes 3 keer en de frequentie van diabetes is hoger bij vrouwen dan bij mannen in ons land. Terwijl diabetes het risico op hart- en vaatziekten 2-3 keer verhoogt bij mannen, neemt het 3-7 keer toe bij vrouwen. Het risico op het ontwikkelen van diabetes na de bevalling neemt 21 keer toe bij vrouwen bij wie de nuchtere bloedglucose 121 mg / dl en hoger is tijdens de zwangerschap. Om deze reden is het erg belangrijk om het verkregen gewicht na de geboorte binnen 6-12 maanden te herstellen met dieet en lichaamsbeweging.

Waarom komen hart- en vaatziekten vaker voor bij vrouwen?

 • Omdat de symptomen beginnen met mildere symptomen, wordt de diagnose in een later stadium gesteld.
 • Tests om de ziekte bij vrouwen te onderzoeken, geven meer misleidende resultaten dan bij mannen
 • Risicofactoren bij vrouwen verhogen het risico op meer ziekten dan bij mannen
 • Er sterven meer vrouwen met hart- en vaatziekten dan mannen

Hart- en vaatziekten zijn een zeer langzame en verraderlijke ziekte, dus men mag niet vergeten dat de belangrijkste methode om de ziekte te voorkomen het beheersen van risicofactoren is. Vrouwen met hartaandoeningen vertonen andere en atypische ziektebeelden dan mannen. Daarom kan de juiste diagnose worden uitgesteld of over het hoofd worden gezien.

Wat kan ik doen om de dalende bloeddruk te verhogen?
Situaties zoals black-out, duizeligheid, plotselinge zwakte en zweetafscheiding kunnen een lage bloeddruk betekenen. Bij klachten als gevolg van een lage bloeddruk, ga dan direct zitten en hef indien mogelijk uw voeten in liggende positie boven uw hoofd. Probeer niet op te staan ​​voordat u zich goed voelt.
Als men bloeddrukmedicatie gebruikt, informeer dan de arts hierover en geef door welke medicijnen u gebruikt. Zorg ervoor dat u veel vloeistof drinkt. Als u te veel zout bent kwijtgeraakt, verhoog dan uw zoutinname. Sta niet meteen op als u zich goed voelt. Ga eerst even zitten en sta dan met steun op.

Wat kan ik doen om de stijgende bloeddruk te verlagen?
Als de bloeddruk stijgt, raak dan niet eerst in paniek. Opwinding en prikkelbaarheid voorkomen bloeddrukdaling. Als u zich in een drukke omgeving bevindt, ga dan naar een plek waar u rustige en frisse lucht kunt inademen en rustig kunt ademen. Leg de sublinguale pil die wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen onder de tong en meet uw bloeddruk na 30 minuten opnieuw.
Gebruik uw bloeddrukmedicatie regelmatig, als u de dosis van die dag niet heeft ingenomen, neem deze dan onmiddellijk in en controleer uw bloeddruk. Eet weinig zout en voedsel dat rijk is aan zout. Aangezien pijnstillers een verhoging van de bloeddruk kunnen veroorzaken, dient u deze in overleg met uw arts in te nemen.

Wat is de relatie tussen vermoeidheid en hartaandoeningen?
Het is belangrijk dat patiënten die zeggen moe te zijn en dat de dokters waar ze naar toe gaan geen reden kunnen vinden, eenmaal een cardiologisch onderzoek ondergaan. Vermoeidheid kan het eerste teken zijn van een hartaandoening. Klachten over problemen met dagelijkse activiteiten zoals lopen en traplopen, mogen niet in de eerste plaats aan hartaandoeningen doen denken. Men mag echter niet vergeten dat hartaandoeningen ook een oorzaak van vermoeidheid kunnen zijn bij afwezigheid van bloedarmoede, schildklier of verschillende spier- en neurologische aandoeningen.

Welke hartaandoeningen kunnen een symptoom zijn van vermoeidheid?
Wanneer de pompkracht van het hart afneemt, met andere woorden, als hartfalen optreedt, kunnen de eerste klachten van de patiënt vermoeidheid en uitputting zijn. Net als alle organen en weefsels hebben skeletspieren ook bloed nodig. Wanneer de pompkracht van het hart afneemt, neemt de hoeveelheid bloed die naar de skeletspieren stroomt af, omdat het lichaam bloed voornamelijk naar de hersenen, de nieren en het hart stuurt. Daarom voelt de persoon zich moe. Wanneer een patiënt die voor hartfalen wordt behandeld, begint te klagen over vermoeidheid, moet zijn hartfalen als verergerd worden beschouwd.

Symptomen van vermoeidheid
Sommigen zeggen dat onverklaarbare vermoeidheid één van de eerste tekenen van een hartaanval kan zijn. Als een persoon vermoeidheid, slaapstoornissen, extreme prikkelbaarheid, ademhalingsmoeilijkheden zonder reden ontwikkelt, is er een mogelijkheid dat dit een voorbode kan zijn van een hartaanval. Hoewel sommigen deze bevindingen ‘pre-infarctsyndroom’ noemden, wordt het tegenwoordig niet als klassieke informatie aangenomen. Wanneer echter wordt gevraagd aan mensen die een hartaanval hebben gehad, zeggen velen dat ze zo’n periode vóór de crisis hebben gehad, zoals:

 • Vooral erge vermoeidheid
 • Pijn op de borst bij inspanning
 • Brandende borst
 • Kortademigheid, ’s nachts wakker worden met kortademigheid

Er moet hierbij worden gedacht dat het verband houdt met hartfalen. Deze patiënten dienen onmiddellijk een cardioloog te raadplegen.

Ziekten lijkend op hartaandoeningen?
Neurologische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen en MS myopathieën, zijn de belangrijkste ziekten die worden verward met hartaandoeningen en vermoeidheid veroorzaken. Er zijn ook patiënten bij wie de oorzaak van vermoeidheid simpelweg wordt toegeschreven aan bloedarmoede en later een hartaandoening blijkt te hebben.

Wat zijn de problemen als het vermoeidheidssymptoom niet serieus wordt genomen?
Er zijn hartpatiënten die de tekenen van vermoeidheid negeren en geen arts raadplegen en daardoor de kans op vroege diagnose en behandeling verliezen. Veel van de patiënten die een hartaanval hebben gehad, herinneren zich bij het terugdenken dat ze veel klachten hebben, zoals onvermogen om te ademen, slaapstoornissen en extreme prikkelbaarheid, vooral vermoeidheid. Aangezien dit de voorbodes zijn van een hartaanval bij de patiënt die met deze klachten bij hem solliciteert, beschermt de arts die zijn patiënt naar cardiologie verwijst de patiënt tegen een uiterst dodelijke ziekte zoals een hartaanval.

Wanneer moeten de hartcontroles beginnen?
Hartcontroles zouden in de baarmoeder moeten beginnen. Na de derde maand moeten de hartkamers van de baby’s met echografie worden onderzocht en moeten ze als gezond worden gediagnosticeerd. ECHO moet binnen vijf jaar na de geboorte worden gedaan, en daarna moeten de bloedsuikerspiegel, bloedlipiden en bloeddruk ten minste meerdere keren worden gecontroleerd tot de leeftijd van 20 jaar.

Wat is de meest risicovolle periode voor de gezondheid van het hart?
De leeftijd van 20 tot 30 jaar is de periode waarin de slijtagecoëfficiënt het hoogst is in termen van hartgezondheid. Super uitdagende examens totdat hij of zij naar de universiteit gaat, de eerste scheiding van het gezin als hij aan de universiteit begint, eerste liefde, huwelijk, kinderen krijgen, zijn hartvermoeiend.
Deze periode is de periode waarin het meest wordt begonnen met roken. Het percentage rokers onder 15-27 elke dag, 22% woont in Turkije, een op de drie universiteitsstudenten (33%) rookt. Op 30-jarige leeftijd bereidt een slecht gebruikt hart zich voor op een vroege hartaanval.

Welke patiënten hebben een stille hartziekte?
Pijn is een mechanisme dat het lichaam beschermt. Patiënten met een verstoord pijnmechanisme zijn diabetici, COPD-patiënten en obesitas. Ongeveer 20% van de cardiologische patiënten valt in deze groep. Bovendien, vanwege de hoge tolerantie van vrouwen komen stille hartaandoeningen vaker voor dan mannen.

Hoe vaak moeten bij volwassenen hartcontroles worden uitgevoerd?
Degenen met een vroege hartziekte in hun familie, diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht bevinden zich in de hoogrisicogroep. Degenen in de risicogroep moeten elk jaar na de leeftijd van 30 jaar bloedonderzoek, bloeddrukcontrole en inspanningstesten ondergaan en degenen die niet in de risicogroep zitten na 40 jaar. Er wordt aangeraden dat senior executives met veel adrenaline, vooral na de leeftijd van 40, coronaire angiografie voor de toekomst hebben berekend. Dankzij deze uitstekende technologie is het mogelijk om de komende 10 jaar informatie te hebben over de status van hart- en vaatziekten.
Wanneer jonge mensen tegenwoordig gaan werken, die hun leeftijd en beroepservaring overstijgen, verantwoordelijkheden nemen die ze vanwege hun leeftijd niet kunnen nemen en zichzelf uitputten om zichzelf te bewijzen, neemt het risico op coronaire hartziekten toe.

Is hoge endorfine goed voor de gezondheid van het hart?
We hebben twee hormonen die we in ons lichaam produceren: adrenaline en endorfine. Adrenaline is het hormoon dat ons wakker houdt. Het verhoogt onze bloeddruk en hartslag. Maar het veroorzaakt hartkloppingen, spasmen en hoge bloeddruk.
Endorfines verwijden de bloedvaten. Als we naar goede muziek luisteren, een goed boek lezen en na een rustige wandeling, stijgt ons endorfinegehalte in het bloed. Hoe hoger de endorfine en hoe lager de adrenaline, hoe beter de gezondheid van het hart. De ware formule voor hartgezondheid is het verminderen van adrenaline en het verhogen van endorfines.

Kunnen kinderen een hartaanval krijgen?
Hartdoden bij kinderen zijn geen hartaanvallen. Om een ​​hartaanval te krijgen, moet een stolsel worden gevormd in de bloedvaten die het hart voeden en de bloedvaten blokkeren. Gebeurtenissen bij kinderen zijn meestal de oorzaken die worden veroorzaakt door aangeboren gebeurtenissen. Dit kan een klepstenose zijn (meestal aortaklep), aangeboren aritmie en verdikking tussen de twee wanden van het hart. Meestal worden sterfgevallen bij kinderen veroorzaakt door aritmie als gevolg van aangeboren afwijkingen. Als bij pasgeboren baby’s problemen zoals zuigproblemen en blauwe plekken tijdens het geven van borstvoeding worden ervaren, is dit een voorbode van een aangeboren hartafwijking.

Hoe beïnvloeden kou en warmte de gezondheid van het hart?
Hartaanvallen en vaatziekten nemen toe in de winter. Koud is een krampfactor. Wanneer verkoudheid rechtstreeks uit de borst of via de mond wordt ingenomen, veroorzaakt dit spasmen. Vooral als ze bij koud weer uitgaan, moeten ze strak gekleed zijn en moet een sjaal worden gedragen. Sommige griepmedicijnen, waarvan het gebruik tijdens de wintermaanden toeneemt, veroorzaken ritmestoornissen. In de zomer vormt overmatige hitte een bedreiging voor de gezondheid van het hart.
Elektrolyten die door zweten verloren gaan, kunnen ritmestoornissen veroorzaken en de afname van de vloeibaarheid van het bloed als gevolg van waterverlies kan ervoor zorgen dat een onschuldige stenose in het coronaire vat verstopt raakt. De hoeveelheid water die in de zomer moet worden gedronken, de kleur van de urine moet licht zijn. Dit betekent 2,5-3 liter per dag voor de zomermaanden.

Welke sport moet er voor het hart worden gedaan?
De beste sport voor de gezondheid van het hart is stevig wandelen. Sport moet worden beoefend op een manier die het lichaam niet vermoeit. Als het lichaam in actie is, is 45 minuten per dag wandelen ideaal. Als het echter de eerste keer is dat u aan sport doet, moet u het lichaam niet overbelasten en vermoeien. De tweede belangrijke sport voor de gezondheid van het hart is zwemmen. Tijdens het sporten mag de hartslag niet lager zijn dan honderd, maar niet hoger dan honderdtwintig. Het vermijden van roken zou de eerste stap moeten zijn om hartaandoeningen te voorkomen. Nadien moeten gewicht, bloeddruk en suiker onder controle worden gehouden. Haal suiker en koolhydraten uit je leven. Stop met of begin niet met roken

Koos Dirkse