Menu

Neusspray verslaving

Miljoenen mensen lijden aan verslaving aan OTC-neussprays. Een van de meest voorkomende klachten bij patiënten met chronische sinusproblemen is een verstopte neus. Behalve dat dit het ademen ongemakkelijk maakt, kan deze aandoening ook hoofdpijn, slaapgebrek en een verminderde weerstand tegen algemene sinusitis veroorzaken.

Vanwege de ernst van hun symptomen wenden mensen aan chronische sinusitis (neus-, kaak- of voorhoofdsholte) uiteindelijk tot chemische neussprays in een poging hun chronische verstopping te bestrijden. Op hun beurt hebben een groeiend percentage van deze patiënten een verslaving aan ‘Over The Counter’ (OTC – zonder recept verkrijgbaar) neussprays en veel artsen maken zich zorgen over het verband tussen deze OTC-producten en een verergering van chronische symptomen.

De meest populaire OTC-neussprays gebruiken veel van dezelfde chemisch actieve ingrediënten zoals fenylefrine, xylometazoline en de meest populaire oxymetazoline. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het lichaam, ze kunnen ook leiden tot verslaving en terugkerende symptomen, die na verloop van tijd verergeren. Erger nog, van herhaald gebruik van deze sprays is ook bekend dat ze de gevoelige slijmvliezen in de neusholtes beschadigen, wat kan leiden tot chronische neusbloedingen.

Neussprays beginnen eerst te werken, maar daarna wordt de dosis steeds meer verhoogd om het gewenste effect te krijgen. Uiteindelijk ontstaan er bloedneuzen. Veel artsen stellen dan een zoutoplossing voor in plaats van de sprays, dat vaak de neusbloedingen stopt, maar dit helpt niet om de sinusproblemen te stoppen. Daardoor wordt vaak weer teruggegrepen naar de neussprays van de drogisterij.

Chemische OTC-neussprays bevinden zich in een gevaarlijke categorie. Terwijl het natuurlijke middel (Capsaïcine) de grondoorzaken van congestie, ontsteking en pijn bestrijdt, maskeren chemische sprays de symptomen kunstmatig. De actieve medicijnen in deze sprays zorgen ervoor, dat de kleine bloedvaten in de slijmvliezen samentrekken, wat in eerste instantie een tijdelijke verlichting lijkt te bieden, maar zodra de chemicaliën zijn uitgewerkt, keren de symptomen met wraak terug. Hoe vaker iemand chemicaliën gebruikt zoals fenylefrine, xylometazoline en oxymetazoline, hoe erger hun chronische symptomen na verloop van tijd worden. Dit is de cyclus die leidt tot klassieke neussprayverslaving.

In tegenstelling tot “All Natural” neussprays, veroorzaken chemische sprays een verscheidenheid aan problemen wanneer ze langer dan twee of drie dagen achter elkaar worden gebruikt. Chemische sprays veroorzaken uiteindelijk reboundcongestie en hoofdpijn, wat in de eerste plaats tot verslaving leidt. Chemische ingrediënten beschadigen ook de gevoelige voering in de neus. Bovendien kan langdurig gebruik van deze chemische sprays ook de lever en andere vitale organen beschadigen.

Bedrijven die de meest populaire neussprays produceren zijn zich terdege bewust van de complicaties. Zij vertrouwen zelfs op de verslavende aard van hun producten om de verkoop sterk te laten groeien, net als bij sigarettenfabrikanten.

Koos Dirkse