Menu

Verschil tussen Alzheimer en Lewy Body Dementie

De ziekte van Alzheimer en Lewy Body Dementie (LBD) zijn beide vormen van dementie. Ze hebben verschillende overeenkomsten, maar er zijn ook enkele duidelijke verschillen tussen de twee ziekten. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie; LBD staat op de tweede plaats.
Oorzaak

 • LBD: Zoals de naam al doet vermoeden, Lewy Body Dementie wordt verondersteld te worden veroorzaakt door de opbouw van lewy body eiwitten in de hersenen;
 • Alzheimer: wordt gekenmerkt door amyloïde plaques en neurofibrillaire klitten in de hersenen. Onderzoekers zijn nog steeds op zoek naar antwoorden deze veranderingen in de hersenen in zowel LBD als de ziekte van Alzheimer, maar ze hebben negen specifieke risicofactoren geïdentificeerd, die volgens hen een rol spelen bij het activeren van veel gevallen van dementie. Het goede nieuws over deze factoren is dat ze één zijn, die we op zijn minst gedeeltelijk kunnen controleren.

Cognitie

 • LBD: Symptomen en geheugen kunnen aanzienlijk variëren in LBD, zodanig dat op een dag je grootmoeder misschien niet herkennen en de volgende dag, kan ze herinneren aan de namen van elk van haar kleinkinderen;
 • Alzheimer: Terwijl cognitie enigszins in Alzheimer kan variëren, typisch neemt het capaciteit van de persoon om te denken en het geheugen te gebruiken geleidelijk aan in tijd af. Bij de symptomen van Alzheimer is er meestal niet een groot verschil van de ene dag naar de volgende.

Fysieke beweging

 • LBD: Vaak is een van de vroege symptomen van LBD moeite hebben met lopen, een afname in balans en het vermogen om fysieke bewegingen te controleren. Deze symptomen zijn vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson. Frequente daling is ook gebruikelijk vroeg in LBD;
 • Alzheimer: Fysieke verslechtering komt meestal niet voor bij de ziekte van Alzheimer totdat de ziekte aanzienlijk is gevorderd, tenzij het individu een andere ziekte heeft.

Gezichtsuitdrukkingen

 • LBD: Sommige mensen met LBD tonen een platte invloed, hun gezichten tonen zeer weinig emotie. Dit is een ander symptoom dat vroeg in de ziekte aanwezig kan zijn en overlapt met Alzheimer;
 • Alzheimer: Terwijl gezichtsuitdrukkingen vaak afnemen naarmate de ziekte vordert, ontwikkelt dit zich vaak pas in het midden tot in latere stadia van de ziekte van Alzheimer.

Visuele hallucinaties

 • LBD: Visuele hallucinaties, waar mensen dingen zien die er eigenlijk niet zijn, komen vrij vaak voor in LBD. Deze hallucinaties komen meestal eerder voor in de progressie van LBD;
 • Alzheimer: Hallucinaties komen voor bij de ziekte van Alzheimer, maar zijn over het algemeen niet zo gangbaar als in LBD. Ze hebben ook de neiging om zich voor te doen in de latere stadia van de ziekte van Alzheimer, in vergelijking met de eerdere stadia van LBD.

REM Slaap Gedragsstoornis

 • LBD: Mensen met LBD ervaren soms REM-slaap gedragsstoornis, een disfunctie waar ze fysiek handelen tijdens hun dromen. Sommige onderzoeken suggereren dat REM slaap gedragsstoornis één  van de eerdere voorspellers van LBD;
 • Alzheimer: REM slaapgedragsstoornis is meestal niet aanwezig bij de ziekte van Alzheimer, hoewel andere vormen van slaapstoornissen kunnen optreden.

Gevoeligheid voor antipsychotica

 • LBD: Mensen met LBD hebben een zeer hoog risico op ernstige bijwerkingen als antipsychotica worden gegeven aan hen. Volgens de Lewy Body Dementia Association,
  “Er wordt geschat dat een hoog percentage van (dementie met Lewy lichamen) LBD patiënten vertonen verslechtering van parkinsonisme, sedatie, immobiliteit, of zelfs neuroleptische kwaadaardige syndroom (NMS) na blootstelling aan antipsychotica. NMS is een zeldzame, levensbedreigende medische noodsituatie gekenmerkt door koorts, gegeneraliseerde stijfheid en afbraak van spierweefsel dat nierfalen en de dood kan veroorzaken. Het verhoogde risico van NMS in LBD mandaten dat typische of traditionele antipsychotica (zoals haloperidol, fluphenazine of thioridazine) moeten worden vermeden. Atypische antipsychotica zijn beschikbaar voor de behandeling van psychische aandoeningen voor 25 jaar en kan veiliger zijn om te gebruiken bij patiënten met LBD, maar alleen met uiterste voorzichtigheid. Patiënten met de ziekte van Parkinson dementie (PDD) lijken een lager risico op een bijwerking van een antipsychotica, maar alle patiënten met LBD moet zorgvuldig worden beheerd met een antipsychotica.”
 • Alzheimer: Terwijl iedereen die een antipsychoticum neemt een klein risico op het ontwikkelen van neuroleptisch kwaadaardig syndroom heeft, zijn personen met Alzheimer lang niet zo gevoelig voor het ontwikkelen van de extreme gevoeligheid voor antipsychotica die mensen met LBD aantonen.

Ziekte progressie

 • LBD: Volgens onderzoek uitgevoerd door James E. Galvin, MD, MPH en andere onderzoekers aan de Washington University School of Medicine, de mediane overlevingstijd voor degenen in de studie met LBD is 78 jaar oud, en overleven na het begin van Lewy lichaam dementie was 7,3 jaar;
 • Alzheimer: In de hierboven genoemde studie, de mediane overlevingstijd voor deelnemers met de ziekte van Alzheimer was 84,6 jaar oud, en de overlevingskans na het begin van de symptomen was 8,4 jaar. Er is gesuggereerd dat het verschil in de progressie van de ziekte tussen LBD en de ziekte van Alzheimer gedeeltelijk kan worden verklaard door de toename van de dalingen, en dus verwondingen en ziekenhuisopnames, in die met LBD.

Geslacht

 • LBD: Mannen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van LBD dan vrouwen;
 • Alzheimer: Vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

Tot slot
Inzicht in de verschillen tussen Lewy Body Dementie en de ziekte van Alzheimer kan helpen onderscheid te maken tussen de twee voorwaarden en ook voor te bereiden op de specifieke symptomen, die u of uw geliefde zou kunnen ervaren. Aangezien sommige mensen meer bekend zijn met de ziekte van Alzheimer, kan het nuttig zijn om uit te leggen hoe Lewy Body Dementie te vergelijkbaar is met en anders is dan de ziekte van Alzheimer.

Koos Dirkse