Menu

ALS gekoppeld aan beroepsmatige blootstelling aan elektromagnetische velden

Blootstelling op de werkplek aan elektromagnetische velden is gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van de meest voorkomende vorm van motorneuronziekte. Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een ziekte die de zenuwcellen van het lichaam verwoest, waardoor mensen hun lichaam niet meer kunnen beheersen. Mensen kunnen al twee jaar na de eerste symptomen overlijden.

“Verschillende eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat elektriciens een verhoogd risico lopen op ALS”, zegt Neil Pearce van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. “We weten niet waarom het risico hoger is, maar de twee meest waarschijnlijke verklaringen hebben betrekking op elektrische schokken of voortdurende blootstelling aan extreem laagfrequente magnetische velden.”
Nu suggereert een analyse van gegevens van meer dan 58.000 mannen en 6.500 vrouwen dat dit het laatste is. Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en zijn team ontdekten dat mensen wier baan hen blootstelde aan hoge niveaus van zeer laagfrequente magnetische velden tweemaal zoveel kans hadden om ALS te ontwikkelen dan mensen die nog nooit hieraan waren blootgesteld.
Banen met relatief hoge niveaus van extreem laagfrequente elektromagnetische velden zijn onder meer installateurs van elektrische leidingen, lassers, naaimachine-operators en vliegtuigpiloten, zegt Vermeulen. “Dit zijn in wezen banen waarbij werknemers in de buurt van apparaten worden geplaatst die veel elektriciteit verbruiken.”

Oorzakelijk verband?
Het team heeft benadrukt dat deze studie observationeel is; Het heeft niet bewezen dat de velden zelf ALS veroorzaken, alleen dat deze factor verband houdt met de waarschijnlijkheid van een persoon om de ziekte te ontwikkelen. Het levert echter het beste bewijs tot nu toe dat magnetische velden de oorzaak kunnen zijn van de ziekte. “Dit onderzoek heeft veel betere informatie over blootstelling aan magnetische velden dan eerdere studies”, zegt Pearce. “Het toont aan dat het verhoogde risico op ALS bij elektriciens hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan blootstelling aan magnetische velden, in plaats van aan elektrische schokken.”
Maar Christian Holscher van Lancaster University, VK, zegt dat de resultaten met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. “Het effect van extreem laagfrequente magnetische velden op ALS-ontwikkeling is niet duidelijk”, zegt hij. De studie overschrijdt maar net de drempel voor statistische significantie, en omdat slechts 82 mensen in de analyse de ziekte ontwikkelden, zou de bevinding wel eens een vals positief kunnen zijn, zegt hij.
“Motorische neuronziekte is een verwoestende en complexe ziekte, en het is waarschijnlijk dat een breed scala aan triggers, van omgevingsfactoren tot genetische factoren , ertoe zal leiden dat een persoon de aandoening krijgt”, zegt Brian Dickie, van de Britse liefdadigheidsinstelling de Motor Neurone Disease Association.

Bron: Newscientist

Lees ook: Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Koos Dirkse