Menu

Hoe covid-19 te onderscheiden van gewone griep

Influenza (griep) en COVID-19 zijn beide besmettelijke aandoeningen van de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. COVID-19 wordt veroorzaakt door infectie met een nieuw coronavirus (genaamd SARS-CoV-2) en griep wordt veroorzaakt door infectie met influenzavirussen. Omdat sommige van de symptomen van griep en COVID-19 vergelijkbaar zijn, kan het moeilijk zijn om het verschil tussen beide te zien op basis van alleen symptomen en kan het nodig zijn om een ​​diagnose te bevestigen. Influenza en COVID-19 hebben veel kenmerken gemeen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Virussen
Keelpijn, snotteren of lichte hoest kunnen een kou zijn, pollen allergie of COVID-19. Maar er zijn symptomen, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, die iets verschillen van andere virale ziekten en het is belangrijk om zorg te zoeken op het juiste moment.
Hoewel we er elke dag meer over te weten komen, is er nog veel onbekend over COVID-19 en het virus dat het veroorzaakt. COVID-19, griep en de meest voorkomende verkoudheid worden veroorzaakt door virussen. Slechts een test kan precies laten zien door welk virus een persoon is besmet, maar er zijn enkele verschillen tussen de virussen. De meest voorkomende symptomen zijn verkoudheid, niezen, verstopte neus, keelpijn, hoest en in sommige gevallen koorts.
Een griep begint vaak plotseling en iemand kan hierdoor in vrij korte tijd behoorlijk ziek worden. Ook grijpt het virus snel om zich heen.

Overeenkomsten:
Zowel COVID-19 als griep kunnen verschillende gradaties van tekenen en symptomen hebben, variërend van geen symptomen (asymptomatisch) tot ernstige symptomen. Veel voorkomende symptomen die COVID-19 en griep delen zijn:

 • koorts of koortsig gevoel / koude rillingen
 • hoesten
 • kortademigheid of ademhalingsproblemen
 • vermoeidheid
 • keelpijn
 • loopneus of verstopte neus
 • spierpijn of pijn in het gehele lichaam
 • hoofdpijn
 • sommige mensen hebben last van overgeven en diarree, hoewel dit bij kinderen vaker voorkomt dan bij volwassenen

Griep
Griepvirussen kunnen milde tot ernstige ziekten veroorzaken, waaronder veelvoorkomende symptomen die hierboven zijn vermeld. Influenza (griep) kan een milde tot ernstige ziekte veroorzaken en kan soms tot de dood leiden. Griep is iets anders dan verkoudheid. Griep komt meestal plotseling op. Mensen met griep voelen vaak enkele of alle bovengenoemde symptomen. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met griep koorts zal hebben.

Wat zijn de symptomen van COVID-19?
Mensen met COVID-19 hebben een breed scala aan symptomen, variërend van milde tot ernstige ziekte. Symptomen kunnen 2-14 dagen na blootstelling aan het virus optreden.
De symptomen die zich het meeste voordoen, in combinatie met COVID-19, zijn koorts en hoesten. Maar ademhalingsstoornissen, keelpijn, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en maag- en darmaandoeningen komen ook voor. Velen verliezen ook voor enige tijd het gevoel van geur en van smaak. Mensen met de volgende symptomen kunnen COVID-19 hebben:

 • koorts of koude rillingen
 • hoesten
 • kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden
 • vermoeidheid
 • spier- of lichaamspijnen
 • pijn of druk op de borst
 • hoofdpijn
 • bindweefselontsteking
 • verlies van smaak of geur
 • keelpijn
 • huiduitslag/verkleuring vingers of tenen
 • verkouden of loopneus
 • misselijkheid of braken
 • diarree

Allergie of COVID-19?
Pollenallergie kan worden verward met COVID-19. De symptomen van allergie zijn vergelijkbaar met die van COVID-19. Omdat het moeilijk is om allergie van COVID-19 te onderscheiden, is het belangrijk dat men bij de geringste symptomen zoals keelpijn, rillingen of lichte hoest, thuis blijft.
Als je na het innemen van allergiemedicijn merkt, dat de symptomen verdwijnen, is het een kwestie van een allergische reactie, door pollen veroorzaakt. Dan behoef je niet langer thuis te blijven. Als het geneesmiddel niet helpt en als de symptomen erger worden of nieuwe symptomen zich voordoen, moet je thuis blijven, totdat je symptoomvrij bent en vervolgens nog eens twee dagen extra.

Wanneer moet ik hulp zoeken als ik het coronavirus heb?
Het symptoom waar je waakzaam voor moet blijven zijn ademhalingsproblemen, de zogenaamde dyspneu (kortademigheid). Oefening geven ons allemaal in verschillende mate een lichamelijke reactie als we bewegen, maar als je moeite hebt met ademhalen, zelfs als je geen activiteit doet, wordt het tijd om hulp te zoeken.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?
Verkoudheid, griep en COVID-19 worden verspreid door zogenaamde druppelinfectie. Besmetting kan door nauw contact worden overgebracht. maar als een besmet persoon niest of hoest, verspreidt het virus zich via druppeltjes en kunnen personen in de buurt bereiken en besmetten.

Virussen kunnen zich onder andere verspreiden door niezen en hoesten. In niet-geventileerde ruimten kunnen fijne vochtdruppels (aerosolen) uren blijven hangen. Daarom is er een groot verschil tussen binnen en buitenruimten voor wat verspreiding betreft.

Anders dan bij influenza kunnen mensen, die geen symptomen hebben, het virus toch overdragen. Virussen kunnen ook worden verspreid via indirecte contactinfectie, d.w.z. door virusdeeltjes, die op oppervlakken en objecten terechtkomen. Aangezien dit een besmettingsgevaar kan opleveren, wordt daarom sterk aangeraden om geregeld en vaak de handen te wassen, zeker na het aanraken van objecten. Kom ook niet aan je gezicht.

Hoe lang is de incubatietijd van het coronavirus?
De incubatietijd, de tijd vanaf het moment van infectie tot de ziekte uitbreekt is voor influenza één tot vier dagen en voor COVID-19, twee tot 14 dagen.
Een Chinees onderzoek, waarbij 181 ziektegevallen werden geanalyseerd heeft uitgewezen, dat de gemiddelde incubatietijd 5,1 dagen bedraagt. Verkoudheid is zeer besmettelijk vanaf het moment dat de eerste symptomen worden opgemerkt, tijdens de eerste dagen van de ziekte. In het geval van COVID-19, zijn gevallen van besmetting gemeld door personen, die nog geen symptomen hadden.

Is er behandeling en genezing mogelijk?
Er zijn verschillende onderzoeken gaande op het gebied van COVID-19 op veel plaatsen ter wereld. Ziekten, veroorzaakt door virussen, kunnen niet worden behandeld met antibiotica, maar het is mogelijk om de symptomen te verlichten. In het geval van koorts kunnen bijvoorbeeld antipyretische geneesmiddelen worden gebruikt. Geen medicijn kan een persoon van griep genezen, maar er zijn medicijnen om het virus te vertragen. Een arts kan antivirale geneesmiddelen  voorschrijven.
Mensen die het risico lopen ernstig ziek te worden van influenza, zoals risicogroepen en 65-plussers, worden meestal geadviseerd zich te laten vaccineren tegen de terugkerende seizoensgriep, de zogenaamde griepprik. Er is momenteel geen vaccin tegen COVID-19, doch onderzoekers over de hele wereld werken nu aan de ontwikkeling van vaccins tegen de ziekte.

Wat is het sterftecijfer voor het coronavirus?
Sterfte door gemeenschappelijke seizoensgriep wordt geschat op een paar per 1000. Net als bij het coronavirus zijn het vooral ouderen en mensen met onderliggende ziekten die het meest lijden en eraan kunnen overlijden. Eén van de redenen waarom het moeilijk is om de sterfte van influenza te meten, is dat het vaak de gevolgen zijn van een andere ziekte, die tot de dood leiden.
Volgens de WHO, zijn 3,4% van degenen, waarvan bevestigd is besmet te zijn met het nieuwe corona-virus, tot nu toe overleden. Maar sterfte is moeilijk te berekenen en wordt verondersteld aanzienlijk lager te zijn, omdat het onduidelijk is welk percentage van de gevallen worden gedetecteerd. Zuid-Korea, dat zwaar heeft geïnvesteerd in het testen van zoveel mogelijk vermoedelijke zieke mensen, heeft een sterftecijfer van ongeveer één procent.

Hoe bescherm ik mezelf?

 • Was de handen vaak met zeep en water
 • Nies en hoest in de elleboog
 • Wrijf niet in je gezicht
 • Vermijdt nauw contact met mensen die ziek zijn
 • Houdt minimaal anderhalve meter afstand
 • Draag in ruimte met meerdere personen een mondkapje
 • Werk zoveel mogelijk vanuit huis
Koos Dirkse