Menu

Candida Auris

Candida auris is een soort schimmel en één van de weinige Candida-stammen die mensen kunnen treffen. De infecties die ze veroorzaken kunnen ernstig of fataal zijn.

Sommige soorten Candida auris ( C.Auris ) hebben resistentie ontwikkeld tegen meerdere behandelingen, waardoor ze een aanzienlijke bedreiging voor de gezondheid vormen. Uitbraken van resistente stammen komen het vaakst voor in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De symptomen van een C.Auris- infectie zijn niet altijd gemakkelijk te identificeren en een laboratoriumtest is de enige gegarandeerde manier om een ​​diagnose van het probleem te stellen.

Wat is het?
Vroegtijdig een diagnose stellen, kan C.Auris- complicaties helpen voorkomen. C.Auris is één van de weinige soorten Candida- schimmel die op mensen wordt overgedragen. Onderzoekers ontdekten C.Auris in 2009 in Japan, toen ze het isoleerden uit een geïnfecteerde gehoorgang. De naam ‘auris’ komt van het Latijnse woord voor ‘oor’. Deze naam is echter een beetje misleidend, omdat de infectie op veel plaatsen in het lichaam kan voorkomen. Sindsdien hebben onderzoekers in veel landen, de schimmels geïdentificeerd.

Wie loopt er risico?
Mensen die al medische problemen hebben of frequente of langdurige bezoeken aan ziekenhuizen of andere zorginstellingen nodig hebben, de meeste kans hebben om C.Auris op te lopen. Degenen met een verzwakt immuunsysteem, hetzij als gevolg van een onderliggende aandoening of medische behandelingen, lopen ook meer kans om C.Auris op te lopen. Mensen die de volgende procedures of behandelingen ondergaan, lopen mogelijk ook een hoger risico. Risico’s zijn onder meer:

 • veel antibiotica gebruiken
 • ademhalingstubes
 • katheters in de blaas of een ader
 • voedingssondes

Bovendien werd door onderzoekers in 2017 opgemerkt, dat de meerderheid van de mensen met invasieve C.Auris breedspectrum antimicrobiële middelen kregen, voordat ze de infectie opliepen. Dit betekent niet dat antimicrobiële middelen de infectie veroorzaken, maar dat ze andere concurrerende microben in het lichaam kunnen uitroeien en C.Auris in staat stellen om zich te handhaven. Veelal krijgen gezonde mensen meestal geen C.auris-infecties.

Symptomen
Artsen vinden de symptomen van een C.Auris-infectie vaak moeilijk te identificeren, omdat ze meestal voorkomen bij mensen, die al ziek zijn. Symptomen van de infectie kunnen variëren, afhankelijk van waar C.Auris zich in het lichaam bevindt. Het kan zich op verschillende plaatsen ontwikkelen, ook in een open wond, de bloedbaan of het oor.
Veel voorkomende symptomen zijn koorts en koude rillingen, die niet verdwijnen, zelfs niet nadat iemand antibiotica heeft gebruikt voor een vermoedelijke bacteriële infectie. De enige gegarandeerde manier om C.Auris te diagnosticeren, is door middel van een specifieke laboratoriumtest, die de schimmel kan identificeren. Een vroege diagnose is essentieel. C.Auris-infecties die zich door het lichaam of naar de bloedbaan verspreiden, kunnen ernstige symptomen veroorzaken en kunnen levensbedreigend zijn.

Hoe verspreidt het zich?
Meestal verspreidt C.Auris zich in ziekenhuizen en andere zorginstellingen door contact met besmette oppervlakken of apparatuur. Het kan zich echter ook van persoon tot persoon verspreiden. Mensen met Candida kunnen de schimmel via hun huidcellen afscheiden. Om de verspreiding van C.Auris te beperken, zijn schoonmaak, hygiëne en sanitaire voorzieningen cruciaal. Tijdens de lopende onderzoeken richt men zich specifiek op de wijze waarop C.Auris zich verspreidt.

Behandeling en weerstand
Terwijl C.Auris-infecties ernstig zijn, zijn de meeste te behandelen. Meestal begint de behandeling met antischimmelmiddelen, die echinocandines worden genoemd. Sommige stammen van C.Auris zijn echter resistent geworden tegen één of zelfs alle soorten antischimmelmiddelen die zijn ontworpen om ze te elimineren. Dit maakt de behandeling moeilijker.
Stammen die resistent worden tegen behandeling, kunnen tot ernstigere infecties leiden. In deze gevallen adviseren artsen over het algemeen een combinatie van antischimmelmiddelen in zeer hoge doses om de infectie te elimineren. Artsen zullen alle opties en hun mogelijke uitkomsten vooraf met de patiënt moeten bespreken.

Uitbraakrisico
C.Auris-infecties zijn in 30 verschillende landen voorgekomen. Deze infecties komen waarschijnlijk in veel andere landen voor, die mogelijk niet over voldoende middelen beschikken om de infectie nauwkeurig te identificeren. Terwijl andere infectieuze ziektekiemen uitbraken kunnen veroorzaken, die in een deel van de wereld beginnen en zich van daaruit verspreiden, is C.Auris anders.
In 2019 ontdekten onderzoekers, dat gevallen van C.Auris rond dezelfde tijd op drie verschillende continenten verschenen en dat elke stam een ​​andere genetische code had.
Deskundigen weten niet zeker waarom de infecties tegelijkertijd leken op te duiken. Sommige theorieën geven aan dat omgevingsfactoren zoals klimaatverandering mogelijk een rol hebben gespeeld. Ze denken ook dat de schimmels in het algemeen een immuniteit hebben ontwikkeld tegen de medicijnen die zijn ontworpen om ze te behandelen.
Het is belangrijk op te merken dat C. auris gewoonlijk geen invloed heeft op mensen die geen gezondheidsproblemen hebben. Reizen naar andere landen of in contact zijn met een geliefde die C. auris heeft, mag het risico voor een verder gezond persoon niet vergroten. Het is echter nog steeds essentieel om goede hygiëne te beoefenen om verspreiding van de infectie naar andere kwetsbare mensen te voorkomen.
Het diagnosticeren van C. auris- infecties vereist specifieke laboratoriumapparatuur en tests. Veel faciliteiten hebben geen toegang tot deze tools, waardoor een verkeerde diagnose kan worden gesteld en het risico van verspreiding van de infectie kan toenemen.
Hoewel er risico’s zijn op Candida- uitbraken in zorginstellingen, zijn er veel manieren, waarop deze zorginstellingen kunnen werken om de verspreiding van C.Auris te voorkomen .

Veilige praktijken om verspreiding en uitbraak te helpen voorkomen, zijn onder meer:

  • screening van patiënten om risico’s en kolonisatie te identificeren
  • beperking van het aantal mensen dat werkt met patiënten met C.Auris
  • het houden van patiënten in eenpersoonskamers of apart van andere patiënten die de infecties niet hebben
  • regelmatig handen wassen
  • het gebruik van desinfectiemiddelen van ziekenhuiskwaliteit

Samenvatting
Candida auris is een soort schimmel, die op mensen kan worden overgedragen. De infecties komen meestal voor bij mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, die sterke antibiotica gebruiken of die regelmatig of voor langere tijd naar het ziekenhuis of andere zorginstellingen gaan. Gezonde mensen zullen de infectie waarschijnlijk niet oplopen.
C.Auris- infecties kunnen ernstig en zelfs levensbedreigend zijn, waardoor behandeling en preventie essentieel zijn. Zorginstellingen moeten snel werken om patiënten te screenen en te testen op C.Auris om met de behandeling te beginnen.

Koos Dirkse