Menu

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverziekte die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Hepatitis A-virus wordt overgedragen via de “fecaal-orale” route. Als een persoon met hepatitis A zijn handen niet goed wast, nadat deze naar het toilet is geweest, kan deze voorwerpen, voedsel of dranken besmetten. Iemand anders kan geïnfecteerd raken als ze deze items in hun mond stoppen. Vaccinatie is een veilige en effectieve manier om hepatitis A te voorkomen. Naast vaccinatie is het consequent en grondig wassen van de handen na het toiletbezoek en voor het bereiden of eten van voedsel de meest effectieve manier om hepatitis A te voorkomen.

Meer over hepatitis A
Hepatitis A-virusinfectie kan een milde ziekte veroorzaken, die enkele weken aanhoudt tot een ernstige ziekte, die enkele maanden kan duren. Mensen met een leveraandoening, waaronder chronische hepatitis B- of C-infectie, lopen een groter risico op het ontwikkelen van een ernstige ziekte als gevolg van een hepatitis A-infectie. Mensen ouder dan 50 jaar lopen ook een groter risico om een ​​ernstige ziekte te ontwikkelen. In tegenstelling tot hepatitis B en C veroorzaakt hepatitis A geen chronische infectie.

Verspreiding
Het hepatitis A-virus wordt meestal van persoon tot persoon verspreid door iets in de mond te stoppen dat besmet is met de ontlasting van een persoon met hepatitis A. Overdracht vindt meestal plaats wanneer iemand met een hepatitis A-infectie naar het toilet gaat en de handen niet goed wast daarna, zodat minuscule deeltjes ontlasting die het virus bevatten, voorwerpen, voedsel of dranken besmetten en vervolgens naar anderen kunnen worden verspreid. Om deze reden kan het virus zich verspreiden in gebieden waar slechte hygiënische omstandigheden zijn of waar geen goede persoonlijke hygiëne wordt nageleefd.
De meeste infecties zijn het gevolg van contact met een lid van het huishouden of een sekspartner die hepatitis A heeft. Het hepatitis A-virus kan ook worden verspreid door voedsel of drank te consumeren die is behandeld door een besmet persoon.

Symptomen
De meeste mensen die met het hepatitis A-virus zijn geïnfecteerd, ontwikkelen symptomen. Symptomen kunnen de volgende zijn:

  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Donkere urine
  • Kleikleurige stoelgang
  • Gewrichtspijn
  • Geelzucht (een gele verkleuring van de huid of ogen)

Bij één van deze symptomen moet men de arts raadplegen voor evaluatie.

Hoe snel na blootstelling aan hepatitis A verschijnen de symptomen?
Als er symptomen optreden, verschijnen ze meestal ongeveer 28 dagen na blootstelling, maar kunnen ze 15 tot 50 dagen na blootstelling optreden.

Voorkomen
Hepatitis A is te voorkomen. De beste manier om hepatitis A te voorkomen, is door vaccinatie met het hepatitis A-vaccin. Vaccinatie wordt aanbevolen voor mensen die in de volgende groepen vallen:

  • Chronische leverziekte, inclusief infectie met hepatitis B of C
  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Mensen die naar landen reizen met een hoog of gemiddeld niveau van Hepatitis-A virusoverdracht
  • Kinderen, vanaf 1 jaar
  • Familie en verzorgers van geadopteerden uit landen waar hepatitis A veel voorkomt
  • Mensen met stollingsfactorstoornissen

Regelmatig, grondig handen wassen met zeep en warm water na gebruik van het toilet, het verschonen van een luier of vóór het bereiden van voedsel kan de verspreiding van hepatitis A helpen voorkomen.
Als men met voedsel werkt, mag men dit nooit met blote handen aanraken. De handen moeten zorgvuldig worden wassen, na gebruik van het toilet, ook als men zich niet misselijk voelt. Voedselpersoneel mag nooit werken als ze ziek zijn vanwege maagaandoeningen.

Tot slot
Neem contact op met de arts als er vragen zijn over mogelijke blootstelling aan hepatitis A. Als men is blootgesteld aan het hepatitis A-virus en niet is gevaccineerd tegen hepatitis A, kan hepatitis A-vaccinatie de ontwikkeling van hepatitis A voorkomen als dit binnen de eerste twee weken na blootstelling wordt gegeven. Als men niet zeker weet of men is ingeënt, zorg dan voor vaccinatie. Een tweede dosis wordt binnen zes maanden aanbevolen om ervoor te zorgen dat het vaccin in de toekomst effectief is. Als men een chronische leveraandoening of een verzwakt immuunsysteem heeft, of men is ouder dan 40 jaar, kun men baat hebben bij een injectie met immunoglobuline (antilichamen om hepatitis A te helpen bestrijden). De arts kan helpen beslissen of het vaccin, immunoglobuline of beide het beste zijn op basis van leeftijd en gezondheid.

Koos Dirkse