Menu

Verkoudheid

Keelpijn en een loopneus zijn meestal de eerste tekenen van verkoudheid, gevolgd door hoesten en niezen. De meeste mensen herstellen binnen ongeveer 7-10 dagen. Verkoudheid wordt onder meer veroorzaakt door het rhinovirus, dat snel muteert. Je kunt het risico op verkoudheid helpen verkleinen door je handen vaak te wassen, nauw contact met zieke mensen te vermijden en je gezicht niet aan te raken met ongewassen handen.

Verkoudheid
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Verkoudheden zijn de belangrijkste reden dat kinderen school moeten missen en volwassenen het werk. Jaarlijks zijn er miljoenen gevallen van verkoudheid. Volwassenen hebben gemiddeld 2-3 verkoudheden per jaar en kinderen zelfs meer. De meeste mensen worden verkouden in de winter en de lente, maar het is mogelijk om het hele jaar door verkouden te worden. Symptomen zijn meestal:

  • keelpijn
  • loopneus
  • hoesten
  • niezen
  • hoofdpijn
  • pijn over het hele lichaam

De meeste mensen herstellen binnen ongeveer 7 tot 10 dagen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, astma of aandoeningen a

an de luchtwegen kunnen echter een ernstige ziekte krijgen, zoals bronchitis of longontsteking.

Hoe je jezelf kunt beschermen
Virussen die verkoudheid veroorzaken kunnen zich via de lucht en persoonlijk contact van besmette mensen naar anderen verspreiden. Je kunt ook besmet raken door contact met ontlasting (poep) of ademhalingsafscheidingen van een besmet persoon. Dit kan gebeuren wanneer je iemand de hand schudt die verkouden is, of een oppervlak aanraakt, zoals een deurknop, waarop zich respiratoire virussen bevinden en vervolgens je ogen, mond of neus aanraakt.
Je kunt het risico op verkoudheid helpen verminderen:

  • Was je handen vaak met water en zeep. Was ze 20 seconden en leer jonge kinderen hetzelfde te doen. Als er geen zeep en water beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel op alcoholbasis. Virussen die verkoudheid veroorzaken, kunnen zich op je handen bevinden. Regelmatig handen wassen kan je helpen voorkomen dat je ziek wordt.
  • Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen. Virussen die verkoudheid veroorzaken kunnen op deze manier je lichaam binnendringen en je ziek maken.
  • Blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Zieke mensen kunnen virussen verspreiden die verkoudheid veroorzaken door nauw contact met anderen.

Hoe anderen te beschermen
Als je verkouden bent, moet je deze tips volgen om verspreiding naar andere mensen te voorkomen:

  • Blijf thuis als je ziek bent en houd kinderen van school of kinderopvang als ze ziek zijn.
  • Vermijd nauw contact met anderen, zoals knuffelen, kussen of handen schudden.
  • Ga uit de buurt van mensen voordat je hoest of niest.
  • Hoest en nies in een zakdoek en gooi het dan weg, of hoest en nies in de mouw bij je elleboog, zodat je mond en neus volledig bedekt zijn.
  • Was je handen na hoesten, niezen of je neus snuiten.
  • Desinfecteer vaak aangeraakte oppervlakken en voorwerpen, zoals speelgoed, deurknoppen en mobiele apparaten.

Er is geen vaccin om je tegen verkoudheid te beschermen.

Hoe je je beter kunt voelen
Er is geen remedie voor verkoudheid. Om je beter te voelen, moet je veel rusten en veel drinken. Zelfzorggeneesmiddelen kunnen de symptomen helpen verlichten, maar zullen je verkoudheid niet sneller laten verdwijnen. Lees altijd het etiket en gebruik medicijnen zoals voorgeschreven. Praat met je arts voordat je je kind vrij verkrijgbare verkoudheidsmedicijnen geeft, aangezien sommige medicijnen ingrediënten bevatten die niet worden aanbevolen voor kinderen.
Antibiotica zullen je niet helpen herstellen van een verkoudheid veroorzaakt door een respiratoir virus. Ze werken niet tegen virussen en ze kunnen het voor je lichaam moeilijker maken om toekomstige bacteriële infecties te bestrijden als je ze onnodig gebruikt.

Wanneer moet je een dokter raadplegen?
Je moet je arts bellen als jij of je kind een of meer van deze aandoeningen heeft:

  • symptomen die meer dan 10 dagen aanhouden
  • symptomen die ernstig of ongebruikelijk zijn
  • als je kind jonger is dan 3 maanden en koorts heeft of lusteloos is

Je moet ook onmiddellijk je arts bellen als je een hoog risico loopt op ernstige griepcomplicaties en griepsymptomen krijgt zoals koorts, koude rillingen en spier- of lichaamspijnen. Mensen met een hoog risico op griepcomplicaties zijn onder meer jonge kinderen (jonger dan 5 jaar), volwassenen van 65 jaar en ouder, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals astma, diabetes en hartaandoeningen.
Je arts kan bepalen of jij of je kind verkouden is of griep heeft en kan een behandeling aanbevelen om de symptomen te verhelpen.

Oorzaken van verkoudheid
Veel verschillende respiratoire virussen kunnen verkoudheid veroorzaken, maar rhinovirussen komen het meest voor. Rhinovirussen kunnen ook astma-aanvallen veroorzaken en zijn in verband gebracht met sinus- en oorontstekingen. Andere virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken zijn onder meer:

  • respiratoir syncytieel virus
  • menselijke para-influenza-virussen
  • adenovirus
  • gewone menselijke coronavirussen
  • menselijk metapneumovirus

Ken het verschil tussen verkoudheid en griep
De griep, die wordt veroorzaakt door influenzavirussen, verspreidt zich ook en veroorzaakt ziekte rond dezelfde tijd als verkoudheid. Omdat deze twee ziekten vergelijkbare symptomen hebben, kan het moeilijk (of zelfs onmogelijk) zijn om het verschil tussen beide te zien op basis van alleen de symptomen. Over het algemeen zijn de griepsymptomen erger dan verkoudheid en kunnen ze koorts of koorts / koude rillingen, hoesten, keelpijn, loopneus of verstopte neus, spier- of lichaamspijnen, hoofdpijn en vermoeidheid omvatten. Griep kan ook zeer ernstige complicaties hebben. Een jaarlijkse griepvaccinatie is de beste manier om griep te voorkomen. Als je griep krijgt, kunnen antivirale middelen een behandelingsoptie zijn.

Koos Dirkse