Menu

Covid-varianten

Wereldwijd hebben wetenschappers hard gewerkt om nieuwe varianten van het coronavirus te herkennen wanneer ze zich voordoen, zodat we het virus zo goed mogelijk begrijpen, hoe gemakkelijk het zich verspreidt en hoe effectief de vaccins zijn. Uiteindelijk, als je besmet bent met het coronavirus, is het onwaarschijnlijk dat het veel verschil maakt welke soort je hebt. Wat de soort ook is, de respons moet hetzelfde zijn.

Wat zijn de nieuwe varianten van het coronavirus?
Alle virussen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Dit kan leiden tot verschillende stammen van het virus met verschillende kenmerken. Hoewel er veel verschillende kleine veranderingen zijn in de genetische volgorde van het virus, zijn er vier hoofdstammen (ook wel varianten genoemd) die momenteel sneller circuleren. De stammen die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk (ook bekend als de Kent-stam), Zuid-Afrika, Brazilië, India en Californië worden elk geïdentificeerd door een specifieke combinatie van mutaties. Hoewel deze varianten op verschillende plaatsen zijn ontstaan, delen ze enkele van dezelfde mutaties:

 

 

SARS-CoV-2 Initiële stam Lineage
1 UK alpha B.1.1.7
2 Zuid-Afrika bèta B.1.351
3 Brazilië gamma P.1
4 India delta B.1.617.2
5 Californië epsilon B.1.427/4.29
6 Colombia zèta B.1.621
7 Nigerië èta B.1.525
8 Filipijnen thèta P.3
9 New York jota B.1.526
10 India kappa B.1.617.1
11 Peru lambda C.37  

Deze varianten worden ieder geïdentificeerd door een specifieke combinatie van mutaties. Hoewel deze varianten op verschillende plaatsen zijn ontstaan, delen ze enkele van dezelfde mutaties.
Wanneer een virus zoals Covid-19 het lichaam binnenkomt, begint het zich snel te vermenigvuldigen. Elke keer dat het zich vermenigvuldigt, bestaat de kans dat het virus enigszins verandert. Dit proces wordt mutatie genoemd. Er zullen waarschijnlijk meer nieuwe soorten ontstaan ​​en het is ook mogelijk om nieuwe soorten te mengen om nog meer nieuwe varianten te creëren.

 De Alpha variant

Wat is de Alpha-variant?
Alpha, ook bekend als B.1.1.7, is de variant die voor het eerst werd ontdekt in Kent (Engeland) in september 2020. Deze variant werd gekoppeld aan een sterke toename van gevallen in het Engeland begin 2021, waar het een dominante soort werd.

Is de Alpha variant dodelijker?
Ja, recente studies geven aan dat deze variant van het coronavirus verband houdt met een hogere kans op ziekenhuisopname en overlijden dan de oorspronkelijke stam. Het onderzoek was gebaseerd op mensen die positief op Covid-19 waren getest buiten het ziekenhuis en is dus niet representatief voor iedereen die het virus oploopt. Vooral mensen bij wie in het ziekenhuis de diagnose Covid wordt gesteld, zich het meest onwel voelen en een grotere kans hebben om te overlijden. We weten dus niet wat het verschil zou zijn tussen de soorten voor die groep mensen.
Hoewel er aanwijzingen zijn dat de Alpha-stam dodelijker is, is het belangrijk om te weten dat het algehele risico op overlijden door Covid-19 nog steeds laag is.

Is het Pfizer-vaccin effectief tegen de Alpha-stam?
Uit gegevens die op 22 mei door Public Health England (PHE) werden vrijgegeven, bleek dat het Pfizer-vaccin twee weken na de tweede dosis 93% effectief was in het voorkomen van symptomatische gevallen van het virus, veroorzaakt door de Alpha-variant. Hetzelfde onderzoek, uitgevoerd tussen 5 april en 6 mei, toonde aan dat het Pfizer-vaccin drie weken na de eerste dosis 50% effectief was tegen de variant. Het is dus erg belangrijk om ook de tweede dosis te nemen.

Is het Oxford/Astrazeneca-vaccin effectief tegen de Alpha-stam?
Onderzoek geeft aan dat het Oxford/AstraZeneca-vaccin effectief is tegen de Alpha-variant, vooral na twee doses. Het vaccin bleek twee weken na de tweede dosis 66% effectief in het voorkomen van symptomatische gevallen van Covid, veroorzaakt door de Alpha-variant. Dit is ruim boven het minimumniveau van 50% van bescherming, die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het vaccin drie weken na de eerste dosis 50% effectief was tegen de variant. Het is dus erg belangrijk om ook de tweede dosis te krijgen.

Is het Moderna-vaccin effectief tegen de Alpha-stam?
Vroege resultaten van laboratoriumonderzoek laten zien dat antilichamen die zijn gemaakt als reactie op het Moderna-vaccin nog steeds effectief zijn tegen mutaties die in de Alpha-variant worden gevonden.

De Bèta variant

Wat is de bèta (Zuid-Afrikaanse) variant van coronavirus?
Bèta is een nieuwe variant die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika. Deze variant, ook bekend als B.1.351, deelt enkele van dezelfde mutaties als de stammen die voor het eerst werden gedetecteerd in Engeland (Kent) en Brazilië.
Er zijn momenteel slechts een klein aantal gevallen van de bètavariant in het VK en de regering heeft maatregelen genomen om de verspreiding van deze variant door de gemeenschap te minimaliseren.

Is de nieuwe bèta-variant dodelijker?
Deze soort die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, wordt niet als dodelijker beschouwd dan de oorspronkelijke soort, maar het is bekend dat ze zich sneller verspreidt dan de oorspronkelijke soort.

Is het Pfizer-vaccin effectief tegen de bèta-stam van Covid?
Resultaten van laboratoriumonderzoek geven aan dat antilichamen die zijn gemaakt als reactie op het Pfizer-vaccin minder effectief zijn tegen de variant die voor het eerst werd gedetecteerd in de variant in Zuid-Afrika, maar dit betekent niet dat het vaccin geen bescherming biedt.
Pfizer/BioNTech maakte bekend een boostervaccin te ontwikkelen, dat specifieker is voor de Zuid-Afrikaanse variant.

Is het Oxford/AstraZeneca-vaccin effectief tegen de bètastam?
Een klein onderzoek onder 2000 mensen in Zuid-Afrika heeft aangetoond dat het Oxford/AstraZeneca-vaccin minimale bescherming biedt tegen milde gevallen van de bèta-variant, maar het vaccin zal waarschijnlijk nog steeds ernstige gevallen en sterfgevallen door de stam verminderen.
De studie, die gebaseerd was op mensen met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar, toont aan dat de bescherming circa 10% is. Het onderzoek kon niet vaststellen of het beschermt tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname, omdat deze groep mensen een laag risico op ernstige ziekte had. Ander onderzoek geeft aan dat het vaccin waarschijnlijk nog steeds ernstige gevallen en sterfgevallen door de B.1.351-stam zal verminderen . Meer onderzoek is nodig op dit gebied.
Oxford University werkt aan het aanpassen van het vaccin om ervoor te zorgen dat het beschermt tegen deze variant, maar ook tegen andere stammen. Ze hebben gezegd dat er in de herfst van 2021 een ‘booster’-prik beschikbaar zou kunnen zijn.

Is het Moderna-vaccin effectief tegen de Beta-stam?
Vroege resultaten van laboratoriumonderzoek laten zien dat antilichamen die zijn gemaakt als reactie op het Moderna-vaccin nog steeds actief zijn, hoewel iets minder effectief tegen mutaties in de bèta-variant. De effectiviteit van het Moderna-vaccin tegen de Beta-stam moet nog worden getest op mensen die het vaccin hebben gehad.
Moderna heeft een boostervaccin ontwikkeld om zich te richten op de bèta-stam, die zich nu in klinische fase 1-onderzoeken in de VS bevindt.

De Gamma variant

De Gamma (Braziliaanse) variant van het coronavirus
Gamma iseen stam van het coronavirus die voor het eerst werd geïdentificeerd bij reizigers uit Brazilië. De Gamma-variant, ook wel P.1 genoemd, is naar verwachting nog niet wijdverbreid.

Is de nieuwe Gamma-variant dodelijker?
De Gamma-soort wordt niet als dodelijker beschouwd, maar verspreidt zich wel gemakkelijker dan de originele Covid-19-soort.

Is het Pfizer-vaccin effectief tegen de Gamma-variant?
Vroege resultaten van laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat antilichamen, die zijn gemaakt als reactie op het Pfizer/BioNTech-vaccin, nog steeds actief zijn, hoewel iets minder effectief tegen mutaties die in de Gamma-variant worden gevonden.
Het is belangrijk om te weten dat immuniteit geen alles of niets reactie is. Zelfs als de antilichamen, die worden geproduceerd als reactie op een vaccin iets minder effectief zijn in het binden aan een variant van het virus, betekent dit niet dat het geen bescherming biedt tegen ziekte.
Uit een ander vroeg laboratoriumonderzoek naar immuuncellen in het bloed van mensen die het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gehad, bleek dat mutaties in coronavirusvarianten, waaronder de Gamma-variant, geen invloed leken te hebben op de vraag of deze cellen in staat waren om op het virus te reageren .
Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe effectief het vaccin is tegen de Gamma-variant, inclusief grote onderzoeken bij mensen die het vaccin hebben gehad.

Is het Oxford/AstraZeneca-vaccin effectief tegen de Gamma-variant?
Vroege resultaten van laboratoriumonderzoek laten zien dat antilichamen die zijn gemaakt als reactie op het Oxford/AstraZeneca-vaccin nog steeds actief zijn, hoewel iets minder effectief tegen mutaties in de Gamma-variant. Onderzoekers blijven onderzoeken of er enige invloed is op de effectiviteit van het vaccin bij gebruik bij echte mensen.
Het Oxford/AstraZeneca-vaccin bevat de genetische instructies voor het hele coronavirus-spike-eiwit – verschillende immuuncellen zullen reageren op verschillende delen van de spike en antilichamen produceren die zich op verschillende gebieden richten. Dit verkleint de kans dat een individuele mutatie in nieuwe coronavirusstammen het vaccin minder effectief maakt. Maar onderzoekers blijven onderzoeken hoe effectief het vaccin is tegen de Gamma-variant.

Is het Moderna-vaccin effectief tegen de Gamma-stam?
Vroege resultaten van laboratoriumonderzoek laten zien dat het Moderna-vaccin actieve antistoffen produceert tegen mutaties in de Gamma-variant, hoewel de antistoffen tegen deze variant iets minder effectief zijn. Immuniteit is geen alles of niets reactie, zelfs als de antilichamen die worden geproduceerd als reactie op een vaccin iets minder effectief zijn in het binden aan een variant van het virus, betekent dit niet dat het geen bescherming biedt tegen ziekte.
Een ander vroeg laboratoriumonderzoek naar immuuncellen in het bloed van mensen die het Moderna-vaccin hadden gehad, vond dat mutaties in coronavirusvarianten, waaronder de Gamma-variant, geen invloed leken te hebben op de vraag of deze cellen in staat waren om op het virus te reageren.
Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe effectief het vaccin is tegen de Gamma-variant, inclusief onderzoeken bij echte mensen die het vaccin hebben gehad.

De Delta variant

Wat is de Delta (Indiase) variant van het coronavirus?
Deze variant verscheen voor het eerst in India in oktober 2020 en wordt nu verondersteld bij te dragen aan een sterke toename van het aantal gevallen van coronavirus in India. Nieuw onderzoek suggereert ook dat de Delta-variant ongeveer 60% meer kans heeft om te worden verspreid naar andere mensen in hetzelfde huishouden dan de Alpha-variant en mogelijk in verband wordt gebracht met een hoger risico op ziekenhuisopname. Er zijn verbeterde maatregelen voor het traceren van contacten van kracht, aangezien men doorgaat met het detecteren van gevallen en het onderzoeken van deze afstamming.

Is het Pfizer-vaccin effectief tegen de Delta-variant van het coronavirus?
Ja, het Pfizer-vaccin lijkt zeer effectief tegen de Delta-variant. Een onderzoek toonde aan dat, twee weken na de tweede dosis, het Pfizer-vaccin 88% bescherming bood bij het voorkomen van Covid-19-ziekte veroorzaakt door de Delta-variant. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat, drie weken na een enkele dosis, de werkzaamheid van het Pfizer/BioNTech-vaccin slechts 33% is, dus het is erg belangrijk om ook de tweede dosis te krijgen.
Het Pfizer-vaccin is nog effectiever als het gaat om het voorkomen van ernstige ziekten veroorzaakt door de Delta-variant. Een ander onderzoek  keek naar spoedopnames in het ziekenhuis tussen 12 april en 4 juni in Engeland en toonde aan dat het Pfizer-vaccin 96% effectief was in het voorkomen van ziekenhuisopname van de Delta-variant, na twee doses en 94% effectief na één dosis.

Is het Oxford/AstaZeneca-vaccin effectief tegen de Delta-variant van het coronavirus?
Ja, het Oxford/AstraZeneca-vaccin is effectief tegen de Delta-variant, zolang beide doses worden gebruikt. Onderzoek toonde aan dat, twee weken na de tweede dosis, het Oxford/AstraZeneca-vaccin 60% bescherming bood bij het voorkomen van Covid-19.
Hetzelfde onderzoek toonde aan dat het Oxford/AstraZeneca-vaccin drie weken na de eerste dosis 33% effectief is tegen de variant. Het is dus erg belangrijk om de tweede dosis te krijgen.
Het Oxford/AstraZeneca-vaccin is nog effectiever als het gaat om het voorkomen van ernstige ziekten, veroorzaakt door de Delta-variant, vooral na twee doses.

De Epsilon variant

‎De variant die bekend staat als Epsilon werd voor het eerst ontdekt in Californië, Verenigde Staten. Deze heeft twee verschillende lijnen, B.1.427 en B.1.429. De meest recente gemeenschappelijke voorouder verscheen op 20 mei 2020 (95% hoogste posterieur). De takken die aanleiding gaven tot de B.1.427- en B.1.429-lijnen waren naar verwachting in respectievelijk juli en juni uiteengelopen. Verhoogde detectiefrequentie van 0% naar >50% van de gevallen van september 2020 tot januari.
Elke lijn stijgt parallel in Californië en in meerdere andere staten.

Wat zijn de symptomen van de nieuwe Covid-varianten?‎
‎Veel mensen die coronavirus krijgen, hebben geen symptomen, ongeacht welke stam ze hebben. En er is geen enkel symptoom dat betekent dat je het virus zeker wel of niet hebt. Dus als men zich zorgen maakt dat men mogelijk coronavirus heeft, is het veiligste om zichzelf te isoleren en een test te krijgen.‎
‎De nieuwe stammen van het coronavirus delen dezelfde belangrijke symptomen met de initiële stam, waaronder een ‎‎hoge temperatuur,‎‎ continue hoest‎‎en ‎‎verlies van‎‎ ‎‎smaak- of reukvermogen‎‎.‎
‎Er is al vroeg onderzoek gedaan naar de Britse (Kent) stam, die aantoont dat de symptomen erg lijken op andere stammen. Volgens het onderzoek, gebaseerd op testen in Engeland, meldde ‎‎35%‎‎ van de mensen die positief testten op de Britse variant ‎‎hoesten‎‎, vergeleken met ‎‎27%‎‎ die positief testten op andere stammen.‎
‎De meest voorkomende symptomen die werden gemeld voor de Britse stam zijn vergelijkbaar met andere varianten, bijvoorbeeld ‎‎vermoeidheid‎‎ (32% van de mensen met de Britse variant), ‎‎spierpijn‎‎ (25%), ‎‎koorts‎‎ (21%) ‎‎keelpijn‎‎ (21%). Deze waarden van symptomen zijn vergelijkbaar met de niveaus gezien met andere stammen.‎
‎Verlies van smaak‎‎ of ‎‎verlies van reukvermogen‎‎ komt‎‎ iets minder‎‎ vaak voor bij mensen met de nieuwe Britse stam, ‎‎15%‎‎ van de mensen met de Britse stam rapporteert een van deze symptomen, vergeleken met ‎‎18%‎‎ van de mensen met andere stammen.‎‎

Koos Dirkse