Menu

Teken of reflex van Babinski

Babinski’s teken (of plantaire huidreflex) wordt gebruikt om mogelijke schade aan het centrale zenuwstelsel te detecteren. Het gaat om het stimuleren van de voetzool met een voorwerp zoals een penpunt door van de hiel naar de tenen te gaan. Als de patiënt geen neurologische schade heeft, zal de reflexreactie een buiging van de tenen zijn, waarbij de duim naar de voetzool beweegt en de voetboog verdiept (negatief Babinski-teken). Als Babinski’s teken positief is, kan de patiënt de tenen strekken of, meer conventioneel, langzaam (op een zogenaamde majestueuze manier) de grote teen verlengen.

Interpretatie van het teken van Babinski
Babinski’s teken duidt op een laesie van het centrale zenuwstelsel: ruggenmerg of hersenen. “Historisch gezien maakte het het mogelijk om hysterische paraplegie (beschadigd ruggenmerg) te onderscheiden van paraplegie als gevolg van neurologische aandoeningen. Het maakt deel uit van een zogenaamd piramidaal syndroom, vanwege de laesie van de piramidale bundel die begint bij de hersenen en afdaalt in het ruggenmerg om de motoriek te beheersen.

Unilateraal of bilateraal?
Bij ruggenmergziekten kan het verenigd of vaker bilateraal zijn. Na een beroerte die de piramidale paden beïnvloedt die de motoriek beheersen, is Babinski’s teken contralateraal voor de beroerte. Een ongeluk op rechts geeft een teken van Babinski op links.

Wat veroorzaakt een positief Babinski-teken?
De oorzaken van Babinski’s teken zijn extreem talrijk, in feite kruisen ze met alle laesies van het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg of hersenen) wanneer de piramidale route wordt beïnvloed, bijvoorbeeld door een tumor of laesie van vasculaire oorsprong. Het teken wordt ook gevonden bij degeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer. Bij multiple sclerose, een aandoening die zowel het merg als de witte stof encefalisch kan beïnvloeden, wordt het teken vaak gevonden.

Wat als het positief is?
Aanvullende diagnostische onderzoeken in het licht van de ontdekking van een Babinski-teken beginnen met de realisatie van een spinale en/of cerebrale MRI.

Koos Dirkse