Menu

Palmitoylethanolamide (PEA)

Palmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuurmolecuul dat bekend staat als een cannabinoïde en dat van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd als reactie op pijn en ontsteking. Het helpt ook om de myeline-omhulling rond de zenuwen te ondersteunen, wat essentieel is voor een gezonde zenuwfunctie. PEA wordt aangemaakt en vervolgens gestransporteerd naar de cel waar letsel, ontsteking of weefselbeschadiging wordt gedetecteerd. PEA vind je in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eigeel en vlees. Het werkt door de natuurlijke pijnreactie van het lichaam te versterken en tegelijkertijd de reactie van het zenuwstelsel, dat ook pijn veroorzaakt, te verminderen.

Wat is palmitoylethanolamide (PEA)?
PEA wordt in het lichaam aangemaakt om pijn en ontstekingen te bestrijden. Sommige wetenschappers denken dat dit vetzuur de natuurlijke cannabinoïden kan stimuleren en de zenuwen kan beschermen. De gezondheidsvoordelen zijn intrigerend, maar ondersteunen ze deze ook? Door ons hele lichaam heen bestaat een systeem dat het endocannabinoïdesysteem wordt genoemd. Het bestaat uit een netwerk van receptoren en verbindingen, die helpen het evenwicht te herstellen wanneer er pijn en ontsteking in het lichaam aanwezig zijn.

Ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam op letsel. Zodra het lichaam letsel detecteert, worden signalen naar het immuunsysteem gestuurd om het gewonde gebied te genezen. Deze gang van zaken heeft tot gevolg dat het gebied ontstoken en pijnlijk wordt door de verhoogde bloedstroom, die de immuun- en pro-inflammatoire cellen naar het gebied transporteert. Een verhoogde bloedstroom helpt ook om zuurstof en voedingsstoffen naar de plaats van een verwonding te transporteren, wat helpt bij het genezingsproces.
Niet alle ontstekingen zijn echter productief en chronische ontstekingen kunnen tot verdere gezondheidsproblemen leiden als ze niet worden gecontroleerd. Het lichaam maakt van nature zijn eigen cannabinoïden (zoals PEA) aan, die zich vastzetten op beschadigde cellen en hun effecten uitoefenen op zenuwpijn en -ontsteking via een aantal cellulaire processen. Simpel gezegd, PEA werkt door interactie met verschillende ontstekingsmediatoren, die van nature in het lichaam voorkomen, wat resulteert in een vermindering van pijn en ontsteking. Dit is een natuurlijk proces dat in het menselijk lichaam plaatsvindt.
Helaas kunnen PEA-spiegels dalen vanwege de natuurlijke afbraak in het lichaam en daarom zijn de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam niet altijd voldoende. In sommige gevallen, wanneer er een voorgeschiedenis is van chronische pijn en ontsteking, kan het PEA-niveau in het lichaam laag worden.

Overzicht
Palmitoylethanolamide, of PEA, wordt van nature in het lichaam aangemaakt om pijn en ontstekingen te bestrijden. Veel dieren en planten produceren ook PEA. De hoogste hoeveelheden zijn te vinden in sojabonen, eigeel en pinda’s.
PEA is geclassificeerd als een voedingssupplement. Over het algemeen missen voedingssupplementen gedegen klinisch onderzoek. Regelgeving stelt productienormen voor supplementen, maar garandeert niet dat ze veilig of effectief zijn. Praat met uw arts voordat u een supplement aanvult.
Als supplement is PEA verkrijgbaar in tablet-, capsule- en poedervorm. In Italië en Spanje wordt PEA op de markt gebracht als voedingsmiddel voor medisch gebruik.

Werkingsmechanisme
PEA bevat palmitinezuur in zijn structuur. Het startpunt voor het maken van PEA in het lichaam is juist dit verzadigde vetzuur.

Sommige wetenschappers zeggen echter dat het simpelweg verhogen van uw inname van palmitinezuur of andere voedingsvetten de PEA-productie in het lichaam niet zal beïnvloeden. Dit komt omdat je lichaam PEA alleen zal gebruiken als het nodig is om ontsteking of pijn te compenseren, en de niveaus ervan zullen ook normaal gesproken gedurende de dag variëren.
Onderzoekers veronderstellen dat de beste manier om de voordelen van PEA te krijgen, gestandaardiseerde supplementen zijn, of alternatief PEA-rijk voedsel. Hun hypothese blijft echter onbewezen.
Wetenschappers denken dat PEA cannabinoïde-routes in het lichaam kan activeren, waarvan wordt aangenomen dat het pijn verzacht.
Vermeende gezondheidsvoordelen van palmitoylethanolamide (PEA)

Mogelijk effectief voor

 1. Pijnverlichting
  Een behoorlijke hoeveelheid bewijs ondersteunt het vermogen van PEA om complexe pijn te verminderen. Het is onderzocht in meer dan 30 klinische onderzoeken en in totaal bij ~6000 mensen sinds de jaren 70.
  Hoewel het meeste onderzoek spreekt over het vermogen van PEA om pijn in het algemeen te verminderen, maken onderzoeken vaak geen onderscheid tussen neuropathische en niet-neuropathische pijn.
  De voordelen van PEA voor neuropathische pijn zijn minder duidelijk vanwege onvoldoende betrouwbaar bewijs tot nu toe.
  Een andere beperking was dat de meeste van deze onderzoeken geen placebo-controle hadden. Er is meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om te bepalen hoe effectief PEA is bij het verlichten van verschillende soorten pijn.
  PEA leek pijn te verlichten die werd veroorzaakt door verschillende gezondheidsproblemen . Om enkele van deze onderzoeken te schetsen, werd PEA onderzocht in:

  • Vrouwen met bekkenpijn veroorzaakt door endometriose, een overgroei van het baarmoederslijmvlies. In een proef met 56 vrouwen verlichtte PEA (300 mg/dag) pijn en verbeterde seksuele functie gedurende 6 maanden
  • Pijn veroorzaakt door fibromyalgie. Bij 80 mensen verminderde PEA de intensiteit van pijn en gevoeligheid bij toevoeging aan de standaardbehandeling ( pregabaline)
  • Mensen met ischias die niet reageren op pijnstillers zoals Oxycodon
  • Diabetici met pijn door carpaal tunnel syndroom veroorzaakt door zenuwcompressie (bij een hogere dosis van 1.200 mg PEA/dag)
  • Pijn na mislukte rugoperatie
  • Kankerpijn
  • Artritis pijn

  Belangrijk is dat PEA in geen van de bovenstaande onderzoeken bijwerkingen of geneesmiddelinteracties veroorzaakte. Desalniettemin ontbreken nog goede veiligheidsstudies. Ook is er nog onvoldoende bewijs om de effectiviteit van PEA bij mensen met dit soort pijn te beoordelen.
  Dierstudies dragen echter bij aan het pijnstillende potentieel. Bij proefdieren (muizen en ratten), PEA:

  • Verminderde zenuwpijn door chemotherapie (paclitaxel)
  • PEA’s derivaat adelmidrol verminderde acute en chronische pijn en ontsteking
  • Verminderde ontsteking en longschade
  • Verbeterde ontsteking en pijn bij artritis
  • Verminderde ontsteking door ruggenmergletsel
 2. Hersengezondheid en regeneratie
  PEA kan gunstig zijn voor neurodegeneratieve ziekten en beroertes, omdat het hersencellen lijkt te helpen overleven en ontstekingen te verminderen. Verdere klinische studies zijn nodig om dit te verifiëren.
  Verminderde natuurlijke cannabinoïden kunnen ook een rol spelen bij epilepsie. PEA kan aanvallen verlichten en de duur ervan bij ratten verkorten door de cannabinoïde-activiteit in de hersenen te verhogen. De effecten op aanvallen moeten nog worden onderzocht bij mensen.
 3. Ondersteuning van de gezondheid van de ogen
  De effecten van PEA op de bescherming van zenuwcellen zijn mogelijk niet alleen beperkt tot de hersenen. Gezonde zenuwen in de ogen zijn cruciaal voor het behoud van een goed zicht.
  Retinopathie is een oogziekte die kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Het wordt veroorzaakt door ontstekingsschade aan de zenuwen in het oog, meestal veroorzaakt door glaucoom en diabetes. PEA verminderde oogzenuwbeschadiging in meer dan 9 klinische onderzoeken die werden gebruikt in doses tot 1,8 g/dag.
 4. Symptomen van depressie
  In een recent onderzoek onder 58 mensen met een depressie , verbeterde PEA (1,2 g/dag) gedurende 6 weken sterk en snel de stemming en algemene symptomen. PEA werd toegevoegd aan antidepressiva (citalopram) en verminderde de symptomen met maar liefst 50%.
  Deze klinische studie was een vervolg op talrijke studies waarin PEA de symptomen van depressie bij dieren verbeterde.
  Verdere klinische proeven zijn nodig voordat we betrouwbare conclusies kunnen trekken.
 5. Symptomen van multiple sclerose
  De pijnstillende en ontstekingsremmende voordelen van PEA maken het een ideale kandidaat voor Multiple Sclerose (MS), die een sterk auto-immuun- en inflammatoir karakter heeft. De eerstelijnstherapie (interferon IFN-β1a) daarentegen veroorzaakt vaak ernstige bijwerkingen. PEA kan de effecten van deze immunotherapie versterken terwijl de negatieve effecten worden verlaagd.
  Als aanvulling op de standaardtherapie verminderde PEA bijwerkingen en pijn, waardoor de kwaliteit van leven en cognitie verbeterden in een proef met 29 mensen met snel voortschrijdende MS . Het supplement verhoogde ook de bloedspiegels van PEA en anandamide. De effecten van PEA alleen op MS zijn nog niet onderzocht.
 6. Bestrijding van verkoudheid
  Toen wetenschappers enthousiast raakten over het vermogen van PEA om pijn en zenuwbeschadiging te verlichten, werden de effecten op het immuunsysteem bijna vergeten. In veel vroege onderzoeken onder meer dan 4k mensen, kon PEA het griepvirus bestrijden dat verkoudheid veroorzaakt.
  Ondanks het behalen van goede resultaten, was het grootste probleem met de eerste onderzoeken dat eigeel of andere supplementen werden gebruikt die slechts kleine hoeveelheden PEA bevatten. Deze waren niet gestandaardiseerd en het is onmogelijk om te weten hoeveel PEA ze bevatten. Fast-forward naar de late jaren 1970, begonnen studies met het gebruik van PEA-supplementen van hogere kwaliteit.
  PEA (1.200 mg/dag) verminderde de duur van de verkoudheid en symptomen als koorts, hoofdpijnen keelpijn in een onderzoek onder ongeveer 900 jonge soldaten. In vier aanvullende onderzoeken verlaagde PEA de kans op verkoudheid en de ernst van de symptomen. Aanvullende studies zouden de effecten ervan moeten onderzoeken als een op zichzelf staand supplement en als aanvulling op de standaardtherapie.

PEA Dosering en Veiligheid
Pea kan worden aangevuld met middelen die bij de drogist of apotheek verkrijgbaar zijn. Raadpleeg uw arts voordat u PEA aanvult. Meer klinische onderzoeken zouden gunstig zijn, maar beperkte gegevens suggereren dat PEA veilig is. Langdurige PEA-suppletie is in kleinschalige onderzoeken niet in verband gebracht met bijwerkingen. PEA werd in klinische onderzoeken gebruikt in doses van 300 mg tot 1,8 g/dag.

 • Ten minste 600 mg/dag kan nodig zijn om zenuwpijn te verlichten, terwijl doses van 1,2 g/dag werden gebruikt voor diabetische zenuwpijn
 • PEA tot 1,8 g/dag werd gebruikt voor het verminderen van schade aan oogzenuwen bij mensen met glaucoom of diabetes
 • Voor de bestrijding van verkoudheid was 1,2 g/dag de standaarddosering

Tijdens een aantal onderzoeken is PEA bij kinderen gebruikt zonder enig risico. Meerdere onderzoeken zouden de veiligheid van PEA bij kinderen moeten bevestigen.
PEA had geen toxische effecten bij drachtige dieren. Het had geen enkel potentieel om cellen te beschadigen, mutaties of kanker te veroorzaken. Langdurige PEA die in de hoogst haalbare doses aan dieren werd gegeven (1 g/kg lichaamsgewicht) was niet toxisch. We adviseren voorzichtigheid bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vanwege een gebrek aan klinische gegevens.

Koos Dirkse