Menu

Valpartijen door ouderen

Een van de grootste uitdagingen voor begeleid wonen is het voorkomen van vallen bij ouderen. Hoewel vallen redelijk goed is te voorkomen, blijft vallen de belangrijkste oorzaak van zowel dodelijke als verwondingen bij oudere volwassenen. Degenen die hun val overleven, krijgen vaak te maken met tal van ernstige verwondingen, waaronder heup- en polsfracturen, die hun mobiliteit rechtstreeks beperken en hun kwaliteit van leven verminderen.

In het licht van dergelijke grimmige gegevens is het belangrijker dan ooit dat professionals in begeleid wonen ernaar streven hun bewoners te beschermen tegen onnodige schade. Gelukkig is naar schatting 20-30% van de ouderen die vallen in instellingen voor langdurige zorg te voorkomen, wat het belang van gestandaardiseerde valpreventiebeoordelingen en -strategieën in instellingen voor begeleid wonen onderstreept. Met een uitgebreid valpreventieplan kunnen beheerders van begeleid wonen de gezondheid en het welzijn van degenen die ze dienen verbeteren.

Waarom komt vallen vaak voor bij ouderen?
Hoewel tal van factoren kunnen bijdragen aan het risico om te vallen, is een eerdere val de beste voorspeller voor vallen. Daarnaast kan een reeks factoren, waaronder de medicatie die een persoon gebruikt en de activiteiten die ze uitvoeren, een rol spelen.
Vallen komt vooral veel voor bij begeleid wonen, waar veel van de bewoners niet langer zelfstandig de dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Hoewel veel instellingen voor begeleid wonen ernaar streven om valinterventies te implementeren, is het bijna onmogelijk om rekening te houden met alle factoren die kunnen bijdragen aan het risico van een persoon om te vallen, waaronder:

 • Uitdagingen voor angst en beweging  Oudere personen ontwikkelen vaak een angst om te vallen, zelfs als ze nog nooit eerder zijn gevallen en beginnen als gevolg daarvan hun activiteiten te beperken. Dit kan leiden tot stijve gewrichten en zwakke spieren, waardoor het risico op vallen mogelijk groter wordt.
 • Chronische aandoeningen: chronische aandoeningen die van invloed zijn op de mobiliteit of het cognitief functioneren van een persoon, waaronder artritis, diabetes, beroerte, de ziekte van Parkinson, incontinentie en dementie, kunnen bijdragen aan vallen bij oudere personen.
 • Visie en gehoorverlies: zicht en geluid helpen ons dagelijks door het leven te navigeren. Het verliezen van deze zintuigen kan zeer desoriënterend zijn en het vermogen van een persoon om zijn omgeving waar te nemen en er veilig mee om te gaan, verminderen.
 • Bloeddruk: personen met fluctuerende bloeddruk – vooral degenen met orthostatische hypotensie – of hartritmestoornissen ervaren vaak duizeligheid wanneer ze staan, wat hun risico op vallen aanzienlijk kan vergroten.
 • Medicijnen: Medicijnen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken, kunnen de alertheid en het reactievermogen verminderen, waardoor sommige personen meer vatbaar zijn voor vallen dan anderen. Het nemen van meer dan één van deze medicijnen tegelijk kan de kans op vallen van een persoon verder vergroten.
 • Omgevingsfactoren: Alle personen, niet alleen ouderen, zijn onderhevig aan vallen als bepaalde omgevingsfactoren aanwezig zijn. Gedimd licht, losse vloerkleden, gladde, ongelijke vloeren en woonruimtes die overvol zijn met meubels zijn allemaal voorbeelden van gevaren voor het milieu die het risico op vallen vergroten.

Welke invloed heeft vallen op ouderen?
Een enkele val kan levensveranderend zijn voor een oudere persoon. Naarmate het lichaam ouder wordt, kan het niet meer zo snel en efficiënt herstellen van een blessure als het ooit zou kunnen. Fracturen en verstuikingen die enkele maanden nodig hebben om te genezen voor een jonge volwassene, kunnen veel langer duren voor een oudere persoon, waardoor hun mobiliteit voor onbepaalde tijd aanzienlijk wordt beperkt.
Vallen kan ook emotioneel verwoestend zijn voor ouderen. Zodra er een val heeft plaatsgevonden binnen een woonzorgcentrum, wordt de getroffen persoon een ‘valrisico’, wat resulteert in extra zorg en aandacht. Dit beperkt de onafhankelijkheid van het individu en kan ertoe leiden dat ze zich meer beperkt voelen.
Hoewel het primaire doel van elk valpreventie-initiatief is om de gezondheid en veiligheid van bewoners te beschermen, beschermt het ook de reputatie van een woonzorgcentrum. Talrijke meldingen van valpartijen binnen een woonzorgcentrum geven aan dat veiligheid geen topprioriteit is, wat ertoe kan leiden dat potentiële nieuwe bewoners elders op zoek gaan naar een voorziening om naar huis te bellen.

Welke interventies beschermen patiënten tegen vallen in een instelling voor langdurige zorg?
Hoewel er geen manier is om het vallen van bewoners volledig te voorkomen, kunnen tal van interventies de kans op een val helpen verkleinen. Als onderdeel van deze interventies moeten verschillende herfstbeleidslijnen worden gedefinieerd, waaronder die waarin wordt geschetst:

 • Hoe risicobeoordelingen worden uitgevoerd, wanneer en door wie.
 • Preventieve maatregelen die moeten worden genomen voor alle bewoners, ongeacht hun valrisiconiveau.
 • Best practices voor het melden van vallen in begeleid wonen.
 • Hoe u zorgen over het valrisico van een bewoner kunt melden.
 • Wat te doen bij een val.

Naast dit valbeleid moeten voorzieningen voor begeleid wonen verschillende veiligheidsinitiatieven implementeren om alle bewoners – zelfs degenen met een laag risico – te beschermen tegen vallen. Als onderdeel van deze initiatieven zullen begeleid wonende professionals:

 • Oefenprogramma’s implementeren: Het is bewezen dat oefenprogramma’s voor senioren die gericht zijn op het verbeteren van de behendigheid, kracht, balans en coördinatie van de bewoners helpen bij het voorkomen van vallen bij oudere personen
 • Lichaamsbeweging verbetert ook de algehele gezondheid en het welzijn van een bewoner, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.
 • Inspecteer de omgeving regelmatig : zelfs in een assistentiewoning die is ontworpen om de veiligheid te bevorderen, kunnen omgevingsfactoren bijdragen aan vallen. Regelmatig controleren op gladde of oneffen oppervlakken, losse vloerkleden, slechte verlichting en rommel kan het risico op een val verkleinen. Het is ook belangrijk voor facilitair personeel om met families te praten over de items die ze in de kamer van een bewoner brengen om ervoor te zorgen dat ogenschijnlijk ongevaarlijke voorwerpen, zoals voetenbankjes, salontafels of karpetten, het valrisico van een bewoner niet onbedoeld vergroten.
 • Bewaak de medicatie en de algehele gezondheid van de bewoners: Het monitoren van de medicatie van de bewoners – vooral diegene die het valrisico verhogen – is een essentieel onderdeel van elke valpreventiestrategie. Bewoners moeten ook regelmatig oogonderzoeken en gehoortests ondergaan om te bepalen of aanvullende interventies nodig zijn om hun veiligheid te bevorderen.

Voorkom vallen en bescherm uw bewoners
Het voorkomen van vallen binnen begeleid wonen is een continu proces dat focus, toewijding en een investering van tijd en middelen vooraf vereist. Degenen die dit niveau van inspanning en energie aanwenden, worden zelden teleurgesteld – met het juiste plan kunnen beheerders de kwaliteit van de zorg die ze bieden verbeteren en zelfs levens redden.
Geïnteresseerd om meer te leren?

Koos Dirkse