Menu

Armoede in Nederland, een kreet zonder aandacht

Het is nauwelijks voor te stellen, 2023, Nederland een zeer welvarend land, dat zich vaak voordoet als beste jongetje van de klas. En dan dagelijks in de media berichten, dat de armoede onder de bevolking toeneemt. Begin volgend jaar zullen ruim 1 miljoen mensen onder de armoedegrens leven, dat is een stijging van 200.000 mensen ten opzichte van dit jaar. Onder hen zullen zich 251.000 kinderen bevinden! Voor een alleenstaande is de grens dit € 1508 per maand. Dit is ruim 35% hoger dan de bijstandsuitkering voor een alleenstaande! Nu heb je als bijstandsontvanger nog wat mogelijkheden om extra’s te ontvangen, zoals het gebruik maken van de Voedselbank, maar toch….

Nathalie
Nathalie is een knappe, verzorgde vrouw van middelbare leeftijd. Ze straalt met een prachtige glimlach naar iedereen in haar omgeving. Hierdoor merkt men niet wat er achter deze glimlach schuilt! Door alle gebeurtenissen uit het verleden torst ze een zware rugtas met zich mee. Hoewel ze dolgraag weer zou willen werken, kan ze dit zowel geestelijk als fysiek (nog) niet aan.
Haar huisje, waar ze zeer blij mee is en dat sfeervol is ingericht met gekregen en gevonden spullen, is vochtig en koud. Bovendien heeft ze afgelopen herfst, toen de energieprijzen onbetaalbaar werden, het gas laten afsluiten. Dit houdt in dat ze geen verwarming heeft en geen warm water. Met veel moed stapt ze s-morgens kort onder onder een ijskoude douche en kleedt zich vervolgens met verschillende truien over elkaar om wat warm te worden. Meestal doet ze nog een deken over haar heen of brengt veel tijd door in bed om warm te blijven.
Ondanks alles komt haar zoon graag bij haar op bezoek, maar wat heeft ze te bieden? Hij kruipt vaak gelijk onder een deken om warm te blijven. Iets extra’s is er niet. Het enige wat ze te bieden heeft is iets van de voedselbank, dat vaak aan de rand van de datum is.
Van de boodschappen van de voedselbank probeert ze iedere dag weer een maaltijd te bereiden op een elektrische kookplaat. Niet te lang, want de stroomkosten zijn hoog. Iets extra’s is er niet. Ook slaat ze s-morgens vaak het ontbijt over.
Zo worden de dagen doorgebracht zonder vooruitzichten.

Armoede
Veel mensen in de bijstand leven als Nathalie, in de meeste gevallen zonder hier zelf schuldig aan te zijn. Het lijkt op een verhaal uit begin vorige eeuw, maar het is 2023, waar gesproken wordt over een welvarend land. Waar gekeken wordt naar de vele tv-programma’s over wintersport, droomvilla’s, tweede huizen en verre vakanties.
Wat mij echter opvalt is dat deze mensen, die het al heel moeilijk hebben, ook nog eens enorm worden gecontroleerd. Wat men allemaal niet moet aantonen om überhaupt gebruik te kunnen maken van de Voedselbank of andere faciliteiten van de gemeente! Wordt dit uiteindelijk toegekend, word je in de gaten gehouden, want mocht men een extraatje aan financiën ontvangen, word het gelijk stopgezet! Angst dat deze mensen de zaak voor een paar euro zullen oplichten!
Het leed van mensen die amper kunnen rondkomen trek ik mij erg aan. Waar ik kan helpen zal ik dit zeker doen, maar mijn financiële middelen zijn ook beperkt.

Beleid
Veel kinderen gaan zonder ontbijt naar school, De ministers Schouten van Armoedebeleid en Wiersma van Primair Onderwijs hebben een proef laten uitvoeren om kinderen voor schooltijd gezamenlijk te laten ontbijten. Dit zou het leren ten goede komen. De proef is geslaagd en het wordt nu op 500 scholen met ‘veel kwetsbare kinderen’ doorgevoerd. Het kabinet heeft hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geldt voor de schoolgaande kinderen binnen een gezin. Maar hoe zit het met de nog thuiswonende kinderen die bijvoorbeeld stagelopen? Dit is een druppel op een gloeiende plaat!
Ik vraag me af of de leden van het kabinet zich deze ellende wel realiseren als ze tijdens een snoepreisje, gebruikmakend van het regeringstoestel, weer aanschuiven aan een uitgebreid diner bij een regeringsleider in een ander land! Voor hen is er geen vuiltje aan de lucht. De ruim 10.000 euro netto wordt maandelijks toch wel op hun rekening gestort. Ook tijdens het half jaar reces/vakantie, dat ze niet aanwezig behoeven te zijn op hun departement of  in de Tweede Kamer!
Wordt het niet eens tijd voor een basisinkomen? Dan kunnen alle toeslagen en subsidies worden opgedoekt. Ook de duizenden ambtenaren, de instanties en zeer veel vrijwilligers kunnen dan hun tijd aan andere dingen besteden!

*) Nathalie heeft toestemming verleend om haar naam te gebruiken en dit artikel te plaatsen

Koos Dirkse