Menu

Leveradenoom

Hepatische (lever) adenomen zijn zeldzame maar goedaardige tumoren van de lever, die vaak worden geassocieerd met het gebruik van orale anticonceptiepillen. Ze worden ook gezien bij patiënten die worden behandeld met anabole steroïden voor atletische verbetering, Fanconi-anemie (bloedarmoede) of aplastische anemie. Hoewel ze goedaardig zijn, gaan ze gepaard met risico’s op bloedingen en kwaadaardige transformatie.

Electieve resectie wordt aanbevolen bij alle mannen met adenomen en bij vrouwen met adenomen groter dan 5 cm. Leveradenoomruptuur leidt tot ernstige buikpijn en hypotensie en/of shock, vooral bij patiënten die orale anticonceptiepillen gebruiken. Dit is geen ongebruikelijke gebeurtenis en kan gepaard gaan met een aanzienlijke mortaliteit die onmiddellijke herkenning vereist. Deze activiteit beschrijft de evaluatie en het beheer van hepatisch adenoom en beoordeelt het interprofessionele team

Wat is leveradenoom?
Een leveradenoom ia een tumor in de lever, die “goedaardig” is. Dat is een andere manier om te zeggen dat het geen kanker is. Het verspreidt zich niet naar andere delen van het lichaam. Een leveradenoom is zeer zeldzaam. Het komt vaker voor bij vrouwen, omdat het verband houdt met het gebruik van anticonceptiepillen. De tumor begint bij levercellen, die hepatocyten worden genoemd.

Symptomen
Ongeveer de helft van de tijd veroorzaken leveradenomen geen symptomen. Je weet misschien niet eens dat je er een hebt. Maar sommige kunnen pijn of een knobbeltje in de maagstreek veroorzaken . Of je kunt je zonder reden ‘opgeblazen’ voelen.
De tumor kan ook hevig bloeden of barsten, wat symptomen kan veroorzaken zoals:

 • ernstige buikpijn
 • opgezette buik
 • braken
 • ‘koud’ zweet
 • een snelle polsslag

Als je één van deze symptomen hebt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Het is een levensbedreigende noodsituatie!

Oorzaken
Iedereen kan een leveradenoom krijgen. Veranderingen in de genen, mutaties genaamd, kunnen een rol spelen. Er zijn bepaalde dingen die de kansen om het te krijgen kunnen vergroten. Geneesmiddelen en aandoeningen die de geslachtshormonen beïnvloeden, zoals oestrogeen en testosteron, kunnen leiden tot leveradenoom.

 • Anticonceptiepillen: Je kansen op het krijgen van een leveradenoom nemen toe als je gedurende langere tijd hogere doses oestrogeenpillen gebruikt.
 • Zwangerschap: Als je in verwachting bent, geeft je lichaam hogere niveaus van geslachtshormonen af.
 • Anabole steroïden: Deze medicijnen werken als testosteron.
 • Clomifeen: Dit vruchtbaarheidsmedicijn heeft een effect dat vergelijkbaar is met dat van oestrogeen

Diagnose
Als je arts denkt dat je een levertumor heeft, krijgt je een beeldvormingstest, zoals een echografie. Als uit de scans blijkt dat je een tumor heeft, krijgt je waarschijnlijk nog een beeldvormingstest, die meer details kan laten zien, zoals een MRI- of CT-scan. Dit helpt je arts te bevestigen dat het een leveradenoom is.
In zeldzame gevallen heeft je arts mogelijk meer informatie over je tumor nodig. Mogelijk krijg je een biopsie. Dat is een procedure waarbij een arts een stukje van je weefsel verwijdert en het onder een microscoop controleert.

Soorten
Er zijn vier hoofdsoorten leveradenoom. Elk heeft verschillende kenmerken, maar ze worden meestal op dezelfde manier behandeld.

 • Ontstekingsremmend: Deze vormen 40% -50% van de gevallen en worden meestal gevonden bij vrouwen.
 • HNF-1 geïnactiveerd: Dit type is goed voor 35% -40% van alle hepatische adenomen. Meestal gezien bij vrouwen, hebben HNF-1 geïnactiveerde adenomen meestal geen complicaties.
 • Beta-catenine geactiveerd: Mannen hebben de neiging om dit soort adenoom te krijgen, dat 15% -20% van de gevallen uitmaakt.
 • Niet geclassificeerd: Dit zijn 10% van de hepatische adenomen.

Complicaties
Als je geen behandeling ondergaat, kan de tumor hevig gaan bloeden of zelfs barsten. Dit komt vaker voor bij grotere tumoren. Zwangere vrouwen, degenen die onlangs hormonen hebben ingenomen en mensen met inflammatoire leveradenomen hebben een grotere kans om deze complicaties te krijgen.
Bij ongeveer 5% van de gevallen veranderen hepatische adenomen in leverkanker. Dit gebeurt vaker bij mannen, evenals bij mannen met grotere of door beta-catenine (eiwit) geactiveerde tumoren.

Behandeling
Als er bij je leveradenoom wordt vastgesteld, zal je arts je aanraden te stoppen met het gebruik van geneesmiddelen met oestrogeen, zoals anticonceptiepillen. Hierdoor kan je tumor krimpen. Je arts zal je ook aanmoedigen om op een gezond gewicht te blijven .
Je arts zal ook een behandeling voorstellen op basis van het geslacht en de grootte van je tumor.

 • Mannen met hepatische adenomen: hebben meer kans om kanker te worden. Daarom raden artsen meestal aan dat mannen een operatie ondergaan om de tumor te verwijderen.
 • Vrouwen met kleine tumoren en geen symptomen: Als je tumor 5 centimeter of kleiner is, zal je arts voorstellen om de tumor in de loop van de tijd te bekijken in plaats van deze te behandelen. Je krijgt na 6 maanden een MRI en daarna eenmaal per jaar om er zeker van te zijn dat de tumor niet groter wordt.
 • Vrouwen met kleine tumoren en symptomen: Je arts zal waarschijnlijk een operatie voorstellen.
 • Vrouwen met grote tumoren: Als je tumor meer dan 5 centimeter groot is, zal je arts waarschijnlijk een operatie aanbevelen. Als je bent gestopt met het gebruik van anticonceptiepillen, kunt je 6 maanden wachten om te zien of de tumor kleiner wordt.

Als je geen operatie kunt of wilt ondergaan, zijn je opties:

 • Transarteriële embolisatie. Bij deze procedure blokkeert een arts de bloedtoevoer naar je tumor.
 • Radiofrequente ablatie. Deze behandeling kan nuttig zijn voor tumoren van minder dan 3 centimeter die pijn veroorzaken. Een elektrische stroom verwarmt een klein stukje zenuwweefsel, waardoor de pijn stopt.
Koos Dirkse