Menu

Huisstofmijt, zo klein en verraderlijk

Huisstofmijten zijn kleine, met het blote oog niet zichtbare, diertjes. Ze leven van de huidschilfers van mensen en huisdieren. Ze vertoeven het beste in een vochtige, warme omgeving. Huidschilfers zijn een onderdeel van het huisstof in vloerbedekking en stoffen meubelen. De huidschilfers komen ook voor in matrassen, kussens en dekbedden. Op deze plaatsen zijn huisstofmijten dan ook vooral te vinden.

Huisstofmijt allergie
Als u allergieën of astma heeft, zou een klein wezen in uw huis grote problemen kunnen veroorzaken. Hoewel u ze niet kunt zien, heeft u mogelijk een allergische reactie op hen. Het zijn stofmijten en ze leven in de meeste huizen over de hele wereld.
Stofmijten kunnen de meest voorkomende trigger van allergieën en astma zijn. Ze zijn op elk continent te vinden, behalve op Antarctica. Het is niet mogelijk om je huis geheel van deze schepsels te ontdoen. Maar er zijn manieren om je allergische reacties op hen te verminderen.

Wat is een stofmijt?
Een stofmijt meet slechts een kwart tot een derde millimeter. Ze zijn te klein om met het blote oog te zien. Onder een microscoop lijken ze op witte luizen. Ze hebben acht poten, dus het zijn geen insecten, maar geleedpotigen, zoals spinnen.
Stofmijtjes vertoeven het beste in temperaturen van 20 tot 25 graden Celsius. Ze houden ook van een vochtigheidsgraad van rond de 75 procent. Er zijn minstens 13 soorten mijten bekend. Ze zijn allemaal goed aangepast aan het milieu in uw huis. Ze voeden zich vooral met kleine vlokken van de menselijke huid, die dagelijks worden verloren. Deze vlokken bevinden zich diep in de binnenste lagen van meubels, tapijten, beddengoed en zelfs speelgoed. Dit zijn de plaatsen waar mijten zich bevinden. Een gemiddelde volwassen persoon kan op een dag tot 1,5 gram huid afschuren. Dit is genoeg om 1 miljoen stofmijten te voeden!

Wat is een stofmijtallergie?
Een allergeen is een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Zowel de lichaamsdelen als het afval van stofmijten zijn allergenen voor veel mensen. De meeste stofmijtjes sterven in een laag vochtigheidsgehalte of extreme temperaturen. Maar een aantal blijven echter in leven. In een warm, vochtig huis kunnen stofmijten het hele jaar door overleven.

Wat zijn de symptomen van stofmijtallergie?
Gemeenschappelijke stofmijtallergie symptomen omvatten:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Jeukende, rode of waterige ogen
 • Verstopte neus
 • Jeukende neus, mond of keel
 • Hoesten

Als uw stofmijtallergie u astma bezorgt, kunt u ook het volgende krijgen:

 • Moeilijk ademhaling
 • Borstkrampen of pijn
 • Een fluitende of piepende geluid als u uitademt
 • Problemen met slaap, veroorzaakt door kortademigheid, hoesten of piepende ademhaling

Hoe diagnoseert een dokter mijtallergie?
Om een ​​stofmijtallergie te kunnen diagnosticeren, kan uw arts een lichamelijk onderzoek verrichten en uw symptomen bespreken. Als uw arts denkt dat u een stofmijtallergie hebt, kan deze een huid- of bloedtest aanraden. Als u het hele jaar door symptomen hebt, zou u een stofmijtallergie kunnen hebben.

Huidtesten
Huidtesten worden gedaan door kleine krasjes op de huid te doen. Een kleine druppel van het mogelijke allergeen zal op de kras worden geplaatst. Dan stopt de verpleegkundige of dokter de stip met een naald door de druppel. Als u allergisch bent voor de stof, zult u binnen 20 minuten roodheid, zwelling en jeuk op de testplaats krijgen. U ziet ook een blaasje. Een blaas is een opgezet rond gebied dat eruit ziet als een bult, gevuld met vloeistof of lucht. Gewoonlijk, hoe groter de plek, des te meer waarschijnlijk bent u allergisch voor het allergeen.
Een positieve huidtest voor een bepaald allergeen betekent niet dat u allergie heeft. Zorgverleners moeten de resultaten van de huidtest vergelijken met de tijd en plaats van uw symptomen om na te gaan of ze overeenkomen.

Specifieke IgE Bloedtest
Bloedonderzoeken zijn handig wanneer mensen huidproblemen hebben of medicijnen gebruiken die huidproblemen veroorzaken. Ze kunnen ook worden gebruikt bij kinderen die nog geen huidtest mogen ondergaan. Uw arts zal een bloedmonster nemen en naar een laboratorium sturen. Het laboratorium voegt het allergeen toe aan uw bloedmonster. Dan wordt het aantal antilichamen gemeten, die het bloed produceert om de allergenen aan te vallen. Deze test heet Specifieke IgE (immuunglobuline van klasse E). Dit was eerder en vaak aangeduid als RAST- of ImmunoCAP-test. Zoals bij huidtests betekent een positieve bloedtoets op een allergeen niet dat een allergeen uw symptomen veroorzaakt.

Wat is de behandeling voor stofgezondheid allergie?
De belangrijkste stap is om stofmijten zo veel mogelijk te vermijden. Het beperken van blootstelling aan stofmijten vermindert de symptomen. Het is echter bijna onmogelijk om stofmijten volledig te verwijderen uit je omgeving. U heeft ook medicijnen nodig om de symptomen te onderdrukken.

Bepaalde voorgeschreven medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van stofmijtallergie symptomen.

 • Antihistamines zijn beschikbaar als pillen, vloeistoffen of neussprays. Ze kunnen niesen en jeuk in de neus en ogen verlichten. Ze verminderen ook een loopneus en, in mindere mate, neusverstopping.
 • Nasale corticosteroïden zijn een soort neusspray. Ze verminderen zwelling in je neus en blokkeren allergische reacties. Ze zijn het meest effectieve medicijntype voor allergische rhinitis, omdat ze alle symptomen kunnen verminderen, inclusief neusverstopping. Nasale corticosteroïden hebben weinig bijwerkingen.
 • Leukotrieen receptor antagonisten blokkeren de werking van belangrijke chemische boodschappers (anders dan histamine) betrokken bij allergische reacties.
 • Natriumcromoglicaat is een neusspray die de afgifte van chemicaliën blokkeert die allergie symptomen veroorzaken, waaronder histamine en leukotrieen. Dit geneesmiddel heeft weinig bijwerkingen, maar u moet het vier keer per dag innemen.
 • Decongestiva zijn beschikbaar als pillen, vloeistoffen, neussprays of druppels. Ze gaan zwellingen tegen in de neusgangen en vergemakkelijken de luchtstroom. Gebruik kortstondige neusdruppels en spuitjes. Orale decongestiva kunnen bij sommige personen bijwerkingen veroorzaken, zoals slaaploosheid en verhoogde bloeddruk. Raadpleeg uw arts voordat u deze gaat gebruiken. Veel mensen met stofmijtallergie krijgen geen volledige verlichting door medicijnen. Daarbij wordt immunotherapie overwogen. Immunotherapie is een langdurige behandeling, die kan helpen voorkomen of verminderen van de ernst van de allergische reacties. Het kan de loop van allergische ziekte verminderen door het immuunrespons van uw lichaam op allergenen te veranderen.

Subcutane Immunotherapie (SCIT)
Dit is een effectieve behandeling die al meer dan 100 jaar bestaat. Een andere naam hiervoor is desensibilisatiekuur, dat is een reeks injecties, met progressief grotere hoeveelheden allergeen. Een injectie van een bepaald allergeen gaat ongeveer één keer per week subcutaan gedurende de eerste fase van de behandeling. Veel artsen zullen SCIT voor een periode van vijf of meer jaar toepassen. SCIT kan langdurige symptoomverlichting geven. Veel mensen ervaren voordelen gedurende minstens een paar jaar na het stoppen van de injecties.

Hoe kunnen allergische reacties tegen stofmijten worden voorkomen?
Het hebben van stofmijten betekent niet dat je huis niet schoon is. In de meeste gebieden van de wereld leven deze wezens in ieder huis, ongeacht hoe schoon deze is. Maar u kunt hun hoeveelheden wel verminderen. Hiervoor bestaan veel mogelijkheden om de aantallen van deze ongewenste “gasten” te verminderen. Uit studies is gebleken dat de meeste stofmijt zich in de slaapkamer bevindt. Dus dit is de beste plek om te beginnen.

 • Bedek matrassen en kussens met stofdichte hoezen. Deze hoezen zijn gemaakt van een materiaal met poriën die te klein zijn om stofmijten en hun afvalproducten door te laten. Ze worden ook wel allergeen-ondoordringbaar genoemd. Plastic of vinyl hoezen zijn de minst dure, maar sommige mensen vinden ze niet prettig.
 • Was de lakens en dekens wekelijks in warm water. Je moet ze wassen in water dat minstens 60 graden Celsius of hoger is om stofmijt te verdelgen.
 • Ontdoet u van alle soorten stoffen die mijten houden, die niet regelmatig gewassen kunnen worden in warm water. Vermijdt zo veel mogelijk tapijten, gordijnen, jaloezieën, gestoffeerde meubels en opgevulde kussens en kussens in de slaapkamer. Doe rolgordijnen voor uw ramen in plaats van gordijnen.
 • Laat iemand zonder stofmijtallergie je slaapkamer schoonmaken. Als dit niet mogelijk is, draag een filtermasker wanneer u stoft of stofzuigt. Veel drogisterijen verkopen deze maskers.
  Speciale HEPA filter stofzuigers kunnen helpen om mijten tegen te houden, zodat deze niet in de lucht terecht komen.
  Stofzuigen is niet voldoende om alle stofmijten en hun afval te verwijderen. Een grote hoeveelheid van de stofmijtbevolking blijft in stand, omdat ze diep in de stoffering van banken, stoelen, matrassen, kussens en vloerbedekking leven.

Behandel andere kamers in uw huis als uw slaapkamer. Hier zijn nog meer tips:

 • Vermijdt eventueel wand-aan-muur tapijt. Mijten houden niet van stevig kortharig tapijt.
 • Was tapijten in warm water. Koud water is niet zo effectief. Stomen verwijdert alle stofmijt en is ook goed om stofmijten te verwijderen uit stoffen.
 • Houdt de luchtvochtigheid in uw huis op minder dan 50 procent. Gebruik hiervoor een ontvochtiger en / of airconditioner.
 • Gebruik een HEPA filter in uw stofzuiger en airconditioning. Dit kan helpen om stofmijten uit je hele huis te verminderen. Vrijstaande luchtreinigers filteren alleen lucht in een beperkt gebied. Vermijd apparaten die lucht behandelen met hitte, elektrostatische ionen of ozon.
Koos Dirkse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *