Menu

Mondholtekanker

Mondholtekanker, ook bekend als orale kanker, is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de weefsels van de mondholte. De mondholte omvat de lippen, het tandvlees, de tong, de wangen, het gehemelte, de keel en de amandelen. Mondholtekanker kan zich manifesteren als een tumor of abnormale groei in een van deze gebieden.

Vormen
De meest voorkomende vorm van mondholtekanker is plaveiselcelcarcinoom, dat ontstaat in de cellen die de binnenkant van de mond bekleedt. Er zijn echter ook andere vormen van mondholtekanker, zoals adenocarcinoom en melanoom.
Dit type kanker kan zich voordoen in verschillende delen van de mondholte, waaronder:

 1. Tong: Tongkanker is een veelvoorkomende vorm van mondholtekanker.
 2. Tandvlees (gingiva): Kanker kan zich ontwikkelen in het tandvlees dat de tanden omringt.
 3. Lippen: Lipkanker kan zich voordoen op de lippen zelf.
 4. Mondbodem: Dit is het gebied onder de tong en wordt vaak aangetast door mondholtekanker.
 5. Het gehemelte (palatum): Kanker kan zich ontwikkelen op het harde gehemelte (bovenkant van de mond) of het zachte gehemelte (achter in de mond).
 6. Wangen (buccale mucosa): Dit is het slijmvlies aan de binnenkant van de wangen.

Symptomen
De symptomen van mondholtekanker kunnen variëren, maar ze kunnen onder meer bestaan uit pijn, zwelling, zweren, bloedingen, moeite met slikken, veranderingen in het gebit, en aanhoudende keelpijn. Als iemand vermoedt dat ze symptomen van mondholtekanker hebben, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Symptomen van mondholtekanker kunnen variëren, maar kunnen onder meer bestaan uit:

 • Aanhoudende zweren of wondjes in de mond die niet genezen.
 • Pijn of ongemak in de mond.
 • Zwelling, knobbels of verdikking in de mond.
 • Moeite met kauwen of slikken.
 • Heesheid of veranderingen in de stem.
 • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden.

Als u denkt dat u symptomen van mondholtekanker heeft of zich zorgen maakt over uw mondgezondheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts of tandarts te raadplegen.

Diagnose
De diagnose van mondholtekanker vereist meestal een grondige evaluatie door een medische professional, meestal een arts of een tandarts. Hier zijn de stappen die betrokken kunnen zijn bij het stellen van een diagnose van mondholtekanker:

 1. Medische voorgeschiedenis: De arts zal beginnen door een gedetailleerde medische voorgeschiedenis van de patiënt te verzamelen. Dit omvat informatie over risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik, blootstelling aan HPV en eventuele eerdere mondproblemen.
 2. Lichamelijk onderzoek: De arts zal vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de mondholte zorgvuldig wordt onderzocht op tekenen van abnormale groei, zweren, gezwellen of andere afwijkingen. Dit omvat een inspectie van de lippen, het tandvlees, de tong, de wangen, het gehemelte en de keel.
 3. Biopsie: Als er verdachte laesies of weefselveranderingen worden waargenomen, kan de arts een biopsie uitvoeren. Tijdens een biopsie wordt een klein stukje weefsel of een monster van de afwijking verwijderd voor laboratoriumonderzoek. Dit kan helpen bepalen of de laesie kwaadaardig is en welk type kanker het is.
 4. Beeldvorming: Soms kan beeldvorming worden gebruikt om de omvang van de tumor en mogelijke uitzaaiingen te beoordelen. Dit kan omvatten:
  • Röntgenfoto’s
  • CT-scan (computertomografie)
  • MRI (magnetische resonantiebeeldvorming)
  • PET-scan (positronemissietomografie)
 5. Bloedonderzoek: Bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om de algemene gezondheid van de patiënt te beoordelen en om te controleren op eventuele afwijkingen in bloedcellen die kunnen wijzen op kanker.
 6. Stadiëring: Als mondholtekanker wordt bevestigd, zal de arts bepalen in welk stadium de kanker zich bevindt. Stadiëring is belangrijk omdat het helpt bij het plannen van de juiste behandeling en het inschatten van de prognose.

Behandeling
Eenmaal gediagnosticeerd, zal de behandeling worden aangepast aan het stadium en de locatie van de kanker. De behandeling van mondholtekanker varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de kanker, de locatie van de tumor, de algemene gezondheid van de patiënt en andere individuele overwegingen. Over het algemeen omvat de behandeling van mondholtekanker een combinatie van de volgende benaderingen:

 • Chirurgie: Chirurgie is vaak een essentieel onderdeel van de behandeling van mondholtekanker. Het doel van de operatie is het verwijderen van de tumor en mogelijk aangrenzende lymfeklieren als deze zijn aangetast. Afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor, kan dit variëren van het verwijderen van kleine laesies tot complexere operaties waarbij delen van de mondholte worden gereconstrueerd.
 • Bestralingstherapie (radiotherapie): Bestraling wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen of te beschadigen met behulp van gerichte straling. Het kan vóór de operatie worden gebruikt om de tumor te verkleinen, na de operatie om resterende kankercellen te doden of als primaire behandeling voor patiënten die geen operatie kunnen ondergaan. Bestraling kan bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid, huidirritatie en slikproblemen.
 • Chemotherapie: Chemotherapie maakt gebruik van medicijnen om kankercellen te vernietigen of hun groei te vertragen. Het wordt meestal niet als de eerste keuze voor mondholtekanker gebruikt, maar kan worden overwogen in gevallen waarin de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam of als aanvullende behandeling na chirurgie of bestraling.
 • Doelgerichte therapie: Doelgerichte geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om specifieke moleculaire doelwitten in kankercellen te raken. Deze behandelingen kunnen worden overwogen als de tumor bepaalde genetische veranderingen heeft die vatbaar zijn voor doelgerichte therapie.
 • Reconstructieve chirurgie: Na verwijdering van de tumor kan reconstructieve chirurgie nodig zijn om de functie en het uiterlijk van de mondholte te herstellen. Dit kan onder meer het transplanteren van weefsel van elders in het lichaam, het gebruik van protheses of het uitvoeren van plastische chirurgie omvatten.
 • Palliatieve zorg: In gevallen waarin de kanker niet operabel is of zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan palliatieve zorg worden aangeboden om de symptomen te verlichten, de kwaliteit van leven te verbeteren en comfort te bieden aan de patiënt.

De exacte behandelingsplannen variëren van patiënt tot patiënt en worden bepaald door een multidisciplinair team van medische professionals, waaronder oncologen, chirurgen, radiotherapeuten en tandartsen. Het is van vitaal belang voor patiënten om met hun medische team samen te werken om de meest geschikte behandelingsopties en het verwachte behandelingsverloop te begrijpen. Een vroege diagnose en behandeling van mondholtekanker vergroten de kans op een succesvol herstel.

Risico
De meeste gevallen van mondholtekanker worden geassocieerd met risicofactoren zoals roken, het gebruik van tabak en overmatig alcoholgebruik. Bovendien kunnen bepaalde virale infecties, zoals het humaan papillomavirus (HPV), ook het risico op mondholtekanker verhogen. De belangrijkste risicofactoren voor mondholtekanker zijn onder meer:

 1. Roken of tabaksgebruik, inclusief kauwen van tabak.
 2. Overmatig alcoholgebruik.
 3. Langdurige blootstelling aan de zon, wat lipkanker kan veroorzaken.
 4. Infectie met het humaan papillomavirus (HPV).
 5. Slechte mondhygiëne.
 6. Een dieet dat arm is aan groenten en fruit.

Preventie
Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen het risico op het ontwikkelen van mondholtekanker aanzienlijk verminderen. Hier zijn enkele belangrijke stappen die u kunt nemen om mondholtekanker te voorkomen:

 1. Stoppen met roken en vermijden van tabaksproducten: Het gebruik van tabak in welke vorm dan ook is een van de belangrijkste risicofactoren voor mondholtekanker. Als u rookt of tabak kauwt, is het stoppen met deze gewoonten de meest effectieve manier om uw risico te verlagen.
 2. Matig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik is een andere belangrijke risicofactor voor mondholtekanker. Het is raadzaam om het alcoholgebruik te matigen of volledig te stoppen, vooral als u al risicofactoren hebt zoals roken.
 3. Bescherming tegen blootstelling aan de zon: Overmatige blootstelling aan de zon kan lipkanker veroorzaken. Het dragen van lippenbalsem met zonnebrandcrème en het vermijden van langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag, kan helpen uw lippen te beschermen.
 4. Mondhygiëne: Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud van een gezonde mond en het voorkomen van problemen. Regelmatig tandenpoetsen, flossen en regelmatige tandheelkundige controles zijn belangrijk om eventuele mondproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
 5. Gezond dieet: Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op mondholtekanker. Deze voedingsmiddelen bevatten antioxidanten die cellen kunnen beschermen tegen schade en kanker kunnen helpen voorkomen.
 6. HPV-vaccin: Sommige gevallen van mondholtekanker worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-vaccin kan bescherming bieden tegen bepaalde stammen van het virus die mondholtekanker kunnen veroorzaken. Raadpleeg uw arts om te bepalen of u in aanmerking komt voor het vaccin.
 7. Vermijd riskante seksuele praktijken: Omdat bepaalde vormen van HPV mondholtekanker kunnen veroorzaken, is het belangrijk om veilige seksuele praktijken te volgen en het risico op HPV-overdracht te minimaliseren.
 8. Regelmatige zelfcontrole: Het is raadzaam om regelmatig uw mondholte te controleren op tekenen van veranderingen, zweren of abnormale groei. Als u iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts of tandarts.

Het nemen van deze preventieve maatregelen kan uw risico op mondholtekanker verminderen, maar het is belangrijk op te merken dat geen enkele maatregel 100% garantie biedt tegen de ontwikkeling van kanker. Regelmatige medische controles en het volgen van gezonde levensstijlkeuzes zijn cruciaal voor het behoud van uw mondgezondheid en het verminderen van uw kankerrisico.

Prognose
De prognose (het verwachte verloop) van mondholtekanker varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de kanker op het moment van de diagnose, de locatie van de tumor, de behandelingsrespons en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Over het algemeen geldt dat hoe vroeger mondholtekanker wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe gunstiger de prognose.

Hier zijn enkele algemene statistische overlevingspercentages voor mondholtekanker:

 1. Vroeg stadium: Bij patiënten waarbij de kanker zich beperkt tot het oorspronkelijke gebied van de mondholte en niet is uitgezaaid, zijn de overlevingskansen over het algemeen gunstiger. De meeste mensen met vroegstadium mondholtekanker hebben een relatief hoge kans op genezing, vaak meer dan 90%.
 2. Geavanceerd stadium: Als de kanker zich heeft verspreid naar aangrenzende weefsels, lymfeklieren in de buurt of verder weg in het lichaam, kan de prognose minder gunstig zijn. De behandeling van geavanceerde mondholtekanker kan complexer zijn, en de overlevingskansen kunnen variëren, maar ze zijn doorgaans lager dan in vroege stadia.
 3. Behandelingsrespons: De respons op de behandeling speelt ook een grote rol bij de prognose. Sommige patiënten reageren goed op chirurgie, bestraling en/of chemotherapie, terwijl anderen mogelijk minder gunstig reageren. Het is belangrijk dat de behandeling effectief is om de kansen op herstel te vergroten.
 4. Algemene gezondheid: De algehele gezondheidstoestand van de patiënt kan van invloed zijn op de prognose. Patiënten met ernstige medische aandoeningen of een verzwakt immuunsysteem kunnen een verminderde weerstand hebben tegen kanker en behandelingen.

Het is belangrijk op te merken dat de bovenstaande statistieken algemene richtlijnen zijn en dat elke individuele situatie uniek is. Prognoses kunnen variëren van persoon tot persoon, en de uiteindelijke uitkomst kan niet volledig worden voorspeld op basis van statistieken alleen.

Vroege detectie, gevolgd door snelle en effectieve behandeling, is cruciaal om de prognose te verbeteren. Regelmatige medische controles, zelfonderzoek van de mond en het opvolgen van de aanbevelingen van uw medische team zijn van vitaal belang om eventuele tekenen van mondholtekanker vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Daarom wordt het sterk aanbevolen om regelmatig tandheelkundige controles en mondonderzoeken te ondergaan.

Koos Dirkse