Menu

Testiskanker

Teelbalkanker, ook wel testiskanker genoemd, is een vorm van kanker die ontstaat in de teelballen, de mannelijke voortplantingsorganen die zich meestal in het scrotum bevinden. Het is een relatief zeldzame vorm van kanker, maar het is belangrijk om er aandacht aan te besteden, omdat vroege detectie en behandeling de prognose aanzienlijk kunnen verbeteren.

Soorten
Er zijn verschillende soorten testiskanker, waarvan de meeste beginnen in de cellen van de zaadbal (testis). Hier zijn de belangrijkste soorten testiskanker:

 1. Seminoom: Seminomen zijn een van de meest voorkomende vormen van testiskanker en worden meestal aangetroffen bij mannen tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar. Deze kankers ontwikkelen zich in de cellen die normaal gesproken sperma produceren. Seminomen groeien meestal langzaam en zijn gevoelig voor bestralingstherapie.
 2. Non-seminoma: Non-seminomateuze tumoren omvatten verschillende soorten kankercellen, waaronder embryonale kanker, teratoom, choriocarcinoom en yolk sac tumor. Ze zijn over het algemeen agressiever dan seminomen en kunnen sneller groeien. Behandeling omvat meestal een combinatie van chirurgie, chemotherapie en bestralingstherapie.
 3. Gemengde kiemceltumoren: Dit zijn testiskankers die zowel seminoom- als non-seminoma-componenten bevatten. Ze vereisen vaak een gecombineerde aanpak van behandeling, vergelijkbaar met non-seminomen.
 4. Spermatocytaire tumor: Dit is een zeldzamere vorm van testiskanker en komt meestal voor bij oudere mannen. Spermatocytaire tumoren groeien meestal langzaam en hebben over het algemeen een goede prognose.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste testiskankers behandelbaar zijn, vooral als ze in een vroeg stadium worden ontdekt. De keuze van behandeling is afhankelijk van het type kanker, het stadium van de kanker en andere individuele factoren. Chirurgie om de aangetaste teelbal te verwijderen (radicale orchidectomie) is meestal de eerste stap, gevolgd door aanvullende behandelingen zoals chemotherapie of bestralingstherapie, indien nodig. Mannen worden aangemoedigd om regelmatig zelfonderzoek van de teelballen uit te voeren en eventuele abnormale knobbeltjes, zwellingen of pijn aan hun arts te melden voor verdere evaluatie en diagnose. Vroege detectie en behandeling zijn van vitaal belang voor een goede uitkomst bij testiskanker.

Symptomen
Symptomen van testiskanker kunnen variëren van persoon tot persoon, en sommige mannen kunnen helemaal geen symptomen hebben. Het is echter belangrijk om op te merken dat vroege detectie van testiskanker de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van testiskanker:

 1. Een voelbare knobbeltje of zwelling: Het meest voorkomende teken van testiskanker is een pijnloze, harde knobbeltje of zwelling in een van de teelballen. Dit kan aanvoelen als een erwt of een kleine marmer.
 2. Veranderingen in de grootte of vorm van de teelbal: Een van de teelballen kan groter of kleiner lijken dan normaal, of de vorm kan veranderd zijn.
 3. Pijn of ongemak: Sommige mannen ervaren pijn, een zwaar of trekkend gevoel in het scrotum (het zakje waarin de teelballen zich bevinden), of ongemak in de onderbuik of het liesgebied. Het is belangrijk op te merken dat niet alle mannen met testiskanker pijn ervaren.
 4. Gevoeligheid of zwelling van de borst: In sommige gevallen kan testiskanker hormonale veranderingen veroorzaken die leiden tot gevoeligheid of zwelling van de borstweefsels (gynaecomastie).
 5. Veranderingen in seksuele functie: Hoewel minder vaak, kunnen sommige mannen met testiskanker veranderingen opmerken in seksuele functie, zoals verminderde libido (seksueel verlangen) of erectieproblemen. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van hormonale veranderingen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle knobbeltjes in de teelballen kanker zijn. Veel knobbeltjes in de teelballen zijn niet-kwaadaardig en kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een cyste of een ontsteking. Niettemin moet elke abnormale verandering, knobbeltje of zwelling in de teelballen serieus worden genomen en aan een arts worden gemeld voor een grondige evaluatie. Als testiskanker vroeg wordt gediagnosticeerd, is de kans op een succesvolle behandeling en volledig herstel aanzienlijk groter. Mannen worden ook aangemoedigd om regelmatig zelfonderzoek van de teelballen uit te voeren om eventuele veranderingen op te merken.

Diagnose
De diagnose van testiskanker begint meestal met een grondige medische evaluatie en verschillende diagnostische tests. Hier zijn de stappen die gewoonlijk worden genomen om testiskanker te diagnosticeren:

 1. Lichamelijk onderzoek: De arts zal beginnen met een lichamelijk onderzoek van de teelballen en het scrotum. Hierbij zal de arts letten op zwellingen, knobbeltjes, verhardingen of andere abnormale veranderingen.
 2. Echografie: Als er een vermoeden bestaat van testiskanker op basis van het lichamelijk onderzoek, zal een echografie van de teelballen worden uitgevoerd. Dit is een beeldvormende techniek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om gedetailleerde beelden van de teelballen te produceren. Echografie kan helpen bij het bevestigen van de aanwezigheid van een knobbeltje en kan helpen bepalen of het knobbeltje massief of gevuld is met vloeistof.
 3. Bloedonderzoek: Er worden bloedonderzoeken uitgevoerd om de niveaus van bepaalde tumormarkers te meten. De twee belangrijkste tumormarkers die worden geëvalueerd bij testiskanker zijn alfa-foetoproteïne (AFP) en beta-humaan choriongonadotrofine (beta-hCG). Abnormaal verhoogde niveaus van deze markers kunnen wijzen op de aanwezigheid van testiskanker.
 4. Biopsie: In de meeste gevallen wordt geen biopsie van de teelbal zelf uitgevoerd, omdat dit het risico op verspreiding van kankercellen kan vergroten. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de resultaten van het lichamelijk onderzoek, de echografie en de bloedonderzoeken.
 5. CT-scan of MRI: Als testiskanker wordt bevestigd, kan beeldvorming van de borst, buik en bekken worden uitgevoerd om te beoordelen of de kanker zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid. Dit helpt bij het bepalen van het stadium van de kanker.

Zodra de diagnose van testiskanker is gesteld en het stadium is bepaald, kan een behandelingsplan worden opgesteld. De behandeling van testiskanker omvat meestal chirurgie om de aangetaste teelbal te verwijderen (radicale orchidectomie), en aanvullende behandelingen zoals chemotherapie of bestralingstherapie kunnen nodig zijn, afhankelijk van het stadium en het type kanker. Het is belangrijk om openlijk met je behandelend arts te communiceren, vragen te stellen en samen te werken aan een behandelingsplan dat het meest geschikt is voor jouw situatie. Vroege diagnose en behandeling kunnen de prognose van testiskanker aanzienlijk verbeteren.

Behandeling
De behandeling van testiskanker wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type en het stadium van de kanker, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt, en individuele behoeften en voorkeuren. Over het algemeen omvat de behandeling van testiskanker de volgende benaderingen:

 1. Chirurgie (Radicale orchidectomie): De meest voorkomende eerste stap in de behandeling van testiskanker is het verwijderen van de aangetaste teelbal. Dit wordt radicale orchidectomie genoemd. Tijdens deze operatie wordt de hele teelbal verwijderd. Als de diagnose bevestigt dat het om kanker gaat, zal de chirurg ook de zaadstreng doorknippen om te voorkomen dat kankercellen zich verder verspreiden. Na de operatie kan een kunstmatige teelbal (prothese) worden geplaatst om het uiterlijk van het scrotum te behouden.
 2. Aanvullende behandelingen:
  • Chemotherapie: Chemotherapie kan worden aanbevolen na de operatie, vooral als de kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren of andere organen. Het wordt gebruikt om eventuele overgebleven kankercellen te doden en om te voorkomen dat de kanker terugkeert. Het specifieke chemotherapieprotocol kan variëren, maar de combinatie van cisplatine, etoposide en bleomycine (PEB) is vaak effectief tegen testiskanker.
  • Bestralingstherapie: Soms wordt bestralingstherapie gebruikt om testiskanker te behandelen, met name bij seminomen. Dit wordt meestal toegediend na de operatie om eventuele overgebleven kankercellen te vernietigen. Het kan ook worden gebruikt als palliatieve behandeling voor gevorderde kanker om symptomen te verlichten.
 3. Surveillance (actieve monitoring): In sommige gevallen, vooral bij zeer vroege stadia van niet-seminomateuze tumoren, kan actieve surveillance worden aanbevolen. Dit houdt in dat de patiënt regelmatig wordt gecontroleerd door middel van lichamelijk onderzoek, beeldvorming en bloedonderzoek om te zien of de kanker zich ontwikkelt. Als er tekenen van groei zijn, kan verdere behandeling worden overwogen.
 4. Lymfeklierdissectie: Bij sommige patiënten met gevorderde testiskanker kan een operatie worden uitgevoerd om lymfeklieren in de buik te verwijderen (retroperitoneale lymfeklierdissectie). Dit wordt gedaan als de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren en andere behandelingen niet effectief zijn.

De keuze van de behandeling hangt af van het type en het stadium van de testiskanker, evenals andere individuele factoren. Het is belangrijk om openlijk met het behandelend medisch team te communiceren, vragen te stellen en de beschikbare behandelingsmogelijkheden te bespreken om een behandelingsplan op maat te maken.

Preventie
Er zijn geen bekende effectieve preventieve maatregelen voor testiskanker omdat de exacte oorzaken ervan niet volledig begrepen zijn. Er zijn echter enkele algemene gezondheidsrichtlijnen die je kunt volgen om je algehele gezondheid te bevorderen en mogelijk het risico op kanker te verminderen, inclusief testiskanker:

 1. Zelfonderzoek van de teelballen: Hoewel zelfonderzoek van de teelballen niet specifiek testiskanker kan voorkomen, kan het helpen bij het vroegtijdig opsporen van knobbeltjes of andere abnormale veranderingen in de teelballen. Regelmatig zelfonderzoek, bijvoorbeeld een keer per maand, kan vroege tekenen van testiskanker aan het licht brengen, wat de kans op een succesvolle behandeling vergroot.
 2. Bewustzijn: Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke symptomen van testiskanker, zoals knobbeltjes, zwellingen of pijn in de teelballen. Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts voor een evaluatie.
 3. Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het algemene welzijn en de gezondheid van het immuunsysteem. Dit omvat het eten van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
 4. Bescherming tegen letsel: Bescherm jezelf tegen letsel aan het scrotum (het zakje waarin de teelballen zich bevinden). Het dragen van beschermende kleding tijdens sport of activiteiten met een hoog risico op letsel kan helpen.
 5. Vermijd milieuverontreinigende stoffen: Hoewel er geen directe link is vastgesteld, wordt soms gesuggereerd dat blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen zoals pesticiden en chemicaliën het risico op testiskanker kan verhogen. Het minimaliseren van blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen in het milieu kan een goede voorzorgsmaatregel zijn.

Het is belangrijk op te merken dat testiskanker over het algemeen goed behandelbaar is, vooral als het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Regelmatige zelfcontrole van de teelballen en het bewustzijn van mogelijke symptomen zijn belangrijke stappen om vroegtijdige detectie te bevorderen. Als je je zorgen maakt over je risico op testiskanker of als je symptomen opmerkt, neem dan contact op met een zorgverlener voor verdere evaluatie en begeleiding.

Prognose
De prognose voor testiskanker is over het algemeen zeer gunstig, vooral wanneer de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld. Hier zijn enkele belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de prognose van testiskanker:

 1. Stadium van de kanker: De prognose hangt sterk af van het stadium waarin de testiskanker is bij diagnose. In de meeste gevallen worden testiskankers ingedeeld in de volgende stadia:
  • Stadium I: De kanker is beperkt tot de teelbal.
  • Stadium II: De kanker heeft zich verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren in de buik of het bekken.
  • Stadium III: De kanker heeft zich uitgebreid naar lymfeklieren op afstand of andere organen.
 2. Type kanker: Er zijn verschillende soorten testiskanker, waaronder seminomen en non-seminomen. Seminomen hebben over het algemeen een betere prognose dan non-seminomen. Het type kanker kan van invloed zijn op de behandelingskeuzes en de prognose.
 3. Behandelingsrespons: De respons op behandeling, zoals chirurgie, chemotherapie of bestralingstherapie, speelt ook een cruciale rol. De meeste testiskankers reageren goed op behandeling, zelfs in gevallen waarin de kanker is uitgezaaid.
 4. Tumormarkers: De niveaus van tumormarkers in het bloed, zoals alfa-foetoproteïne (AFP) en beta-humaan choriongonadotrofine (beta-hCG), kunnen worden gebruikt om de respons op behandeling en het verloop van de ziekte te volgen.

Over het algemeen geldt dat wanneer testiskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en de behandeling effectief is, de overlevingskansen uitstekend zijn. De meeste mannen met testiskanker kunnen volledig herstellen en een normaal leven leiden na de behandeling. Zelfs bij gevorderde stadia van de ziekte zijn de behandelingsmogelijkheden over het algemeen effectief en kunnen ze de prognose verbeteren.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat vroege detectie en behandeling cruciaal zijn voor een goede uitkomst bij testiskanker. Daarom wordt mannen aangemoedigd om regelmatig zelfonderzoek van de teelballen uit te voeren en eventuele symptomen, zoals knobbeltjes, zwellingen of pijn, onmiddellijk aan een zorgverlener te melden. Regelmatige follow-up en monitoring na de behandeling zijn ook essentieel om eventuele recidieven tijdig op te sporen en te behandelen.

Koos Dirkse