Menu

OI – osteogenese imperfecta

Osteogenesis imperfecta (OI), ook wel brozebottenziekte, is een genetische of erfelijke ziekte, waarbij botten gemakkelijk breken, vaak zonder duidelijke oorzaak of met minimaal letsel. De symptomen kunnen variëren van mild met slechts enkele fracturen tot ernstig met veel medische complicaties. Er zijn acht typen OI.

Wat gebeurt er in OI?
Type I collageen is een materiaal in botten dat helpt ze sterk te maken. Het defect in de genen zorgt ervoor dat het lichaam collageen niet goed of niet genoeg aanmaakt, wat leidt tot zwakke botten die gemakkelijker breken. Er is geen manier om de ziekte te voorkomen. Type I collageen zit ook in andere bindweefsels zoals pezen, ligamenten, longen en huid, en deze weefsels kunnen soms worden aangetast.

Wie krijgt osteogenesis imperfecta?
Hoewel iedereen met OI geboren kan worden, lopen mensen met een familiegeschiedenis van de ziekte een groter risico om de ziekte te erven via een abnormaal gen dat wordt doorgegeven van een of beide ouders. Genetische adviseurs kunnen u helpen de genetica van OI beter te begrijpen.

Soorten OI
Er zijn verschillende soorten OI en er worden verschillende classificaties gebruikt op basis van de ernst van de ziekte of de aard van het onderliggende gendefect. Type I is de mildste en meest voorkomende vorm van OI. Type II is de meest ernstige vorm van OI. Type III is het meest zichtbaar. Andere typen OI hebben symptomen die tussen Type I en Type II vallen. Hieronder volgt een overzicht van de typen die het vaakst worden gediagnosticeerd. De overige typen zijn zeldzaam en worden nog bestudeerd.

Type I

 • Botten breken waarschijnlijk door mild tot matig trauma, waarbij de meeste botbreuken vóór de puberteit optreden.
 • Geen verandering of slechts kleine veranderingen in gestalte met het ouder worden.
 • Losse gewrichten en spierzwakte.
 • Blauwe, paarse of grijze tint van sclera (oogwit).
 • Driehoekig gezicht.
 • Gebogen wervelkolom met potentieel voor compressie van de wervels (wervelkolombeenderen) bij veroudering.
 • Milde of geen botmisvorming.
 • Mogelijke veranderingen in de sterkte en kleur van de tanden.
 • Mogelijk gehoorverlies.
 • Er wordt een normale collageenstructuur geproduceerd, maar er wordt minder dan de normale hoeveelheid geproduceerd.

Type II

 • Veroorzaakt de dood bij de geboorte of kort daarna, vanwege het onvermogen om te ademen.
 • Talrijke gebroken botten die zich vóór de geboorte ontwikkelen terwijl de baby nog in de baarmoeder zit.
 • Ernstige botmisvormingen.
 • Zeer klein postuur.
 • Onderontwikkelde longen.
 • Blauwe, paarse of grijze tint voor sclera.
 • Verkeerd gevormd collageen.

Type III

 • Het ernstigste type onder degenen die de neonatale periode overleven en meestal resulteert in het grootste aantal lichamelijke handicaps.
 • Gemakkelijk gebroken botten met zeer weinig trauma gedurende een heel leven. (Gebroken botten zijn vaak aanwezig bij de geboorte, en röntgenfoto’s kunnen genezen botbreuken aan het licht brengen die vóór de geboorte zijn opgetreden.)
 • Matige tot ernstige botmisvorming.
 • Klein postuur.
 • Blauwe, paarse of grijze tint voor sclera.
 • Losse gewrichten.
 • Slechte spierontwikkeling in armen en benen.
 • Tonvormige ribbenkast.
 • Driehoekig gezicht.
 • Gebogen wervelkolom en compressie of ineenstorting van wervels.
 • Mogelijke longproblemen die verergeren met de leeftijd.
 • Vaak ernstige botmisvorming.
 • Mogelijke veranderingen in de sterkte en kleur van tanden met tandbreuk.
 • Mogelijke malocclusie van de tanden, wat betekent dat ze niet goed uitgelijnd zijn.
 • Mogelijke veranderingen in de sterkte en kleur van de tanden.
 • Mogelijk gehoorverlies.
 • Verkeerd gevormd collageen.

Type IV

 • Botten breken gemakkelijk, soms vóór de geboorte, waarbij de meeste botbreuken vóór de puberteit optreden.
 • Kleiner dan gemiddeld postuur.
 • Witte of blauwe tint voor sclera.
 • Milde botmisvorming.
 • Wervelcompressie of instorting.
 • Tonvormige ribbenkast.
 • Driehoekig gezicht.
 • Mogelijke veranderingen in sterkte en kleur van de tanden.
 • Mogelijk gehoorverlies.
 • Verkeerd gevormd collageen.

Type V

 • Klinisch vergelijkbaar met Type IV OI wat betreft uiterlijk en symptomen.
 • Een dichte band die op röntgenfoto’s te zien is door de kraakbeengroeischijf van de lange botten.
 • Ongewoon grote eelt, hypertrofische eelt genoemd, op de plaats van fracturen of chirurgische ingrepen. (Een callus is een gebied met nieuw bot dat op de plaats van de fractuur wordt afgezet als onderdeel van het genezingsproces.)
 • Verkalking van het membraan tussen de radius en de ellepijp (de botten van de onderarm), wat resulteert in beperkte armbewegingen.
 • Mogelijk losse verbindingen.
 • Witte sclera.
 • Geen veranderingen aan de tanden.
 • Het bot ziet er “gaasachtig” uit, gezien onder de microscoop.
 • Veranderingen in de mineralisatie van bot.

Type VI

 • Lijkt qua uiterlijk en symptomen op Type IV OI.
 • De diagnose wordt niet altijd bij de geboorte gesteld en de symptomen verergeren in de loop van de tijd.
 • Onder de microscoop ziet het er “visschubben” uit tot op het bot.
 • Gebogen ruggengraat.
 • Gediagnosticeerd door botbiopsie of genetisch onderzoek.
 • Veranderingen in de mineralisatie van bot.

Type VII

 • Lijkt qua uiterlijk en symptomen op Type II en Type III OI.
 • Witte sclera.
 • Klein postuur.
 • Korte humerus (bovenarmbeen) en kort dijbeen (bovenbeenbeen).
 • Mogelijk kleinere hoofdomvang.
 • Veranderingen in het proces van collageenvorming.

Type VIII

 • Lijkt qua uiterlijk en symptomen op Type II en Type III OI.
 • Witte sclera.
 • Klein postuur.
 • Korte humerus (bovenarmbeen) en kort dijbeen (bovenbeenbeen).
 • Mogelijk kleinere hoofdomvang.
 • Veranderingen in het proces van collageenvorming.

Er zijn zeldzamere vormen van de ziekte, en over het algemeen zijn dit matig ernstige vormen. Deze typen zijn vergelijkbaar met OI-typen III of IV. Sommige van deze zeldzame vormen hebben geen invloed op de structuur van collageen, maar beïnvloeden in plaats daarvan de functie van botvormende cellen.

Symptomen van osteogenese imperfecta
Alle mensen met OI hebben zwakke, broze botten. Sommige mensen met OI hebben tijdens hun leven slechts enkele gebroken botten. Anderen kunnen tijdens hun leven honderden gebroken botten hebben, inclusief gebroken botten die al vóór de geboorte voorkomen.

Mensen met OI kunnen andere symptomen hebben, die kunnen variëren van mild tot ernstig en van persoon tot persoon kunnen variëren. Deze omvatten:

 • Misvormde of gebogen lange botten.
 • Klein postuur.
 • Huid die gemakkelijk blauwe plekken krijgt.
 • Losse gewrichten.
 • Zwakke spieren.
 • Wit van de ogen (sclera) dat er blauw, paars of grijs uitziet.
 • Een gezicht in de vorm van een driehoek.
 • Een ribbenkast in de vorm van een ton.
 • Een gebogen ruggengraat.
 • Instorting of compressie van de wervels in de wervelkolom.
 • Broze, misvormde of verkleurde tanden.
 • Malocclusie van tanden, wat betekent dat ze niet goed uitgelijnd zijn.
 • Een misvormd heupgewricht waarbij de nek van het dijbeen naar beneden is gebogen, een aandoening die coxa vara wordt genoemd.
 • Gewrichtscontracturen (een gewricht blijft in een permanent gebogen of gestrekte positie).

Oorzaken van osteogenese imperfecta
Een mutatie of verandering in een gen veroorzaakt OI. Genen dragen informatie over die bepaalt welke kenmerken door je ouders aan jou worden doorgegeven. We hebben twee kopieën van de meeste van onze genen, één van elke ouder.

In de meest voorkomende vormen hebben mensen met OI een gen dat in één kopie van het gen onjuiste instructies bevat voor het maken van collageen, een stof die botten sterk maakt. Het gen zorgt ervoor dat het lichaam niet genoeg collageen aanmaakt of dat het collageen niet goed werkt. Dit leidt tot zwakke botten die gemakkelijk breken.

De meeste mensen met OI erven dit gen van één ouder of komen voor de eerste keer voor bij de persoon. Bij andere vormen moet het kind een mutatie in een gen van beide ouders erven. Ouders hoeven geen OI te hebben om het gen dat de oorzaak ervan veroorzaakt door te geven. Soms geeft geen van beide ouders het gen door. In plaats daarvan werkt het gen niet meer goed op zichzelf voordat het kind wordt geboren.

Dominante OI
De meeste mensen met OI hebben een dominante vorm. Dit betekent dat ze één normale kopie en één kopie van het gen dat OI veroorzaakt, bij zich hebben. De abnormale kopie van het gen is sterker of “dominant” ten opzichte van de normale kopie van het gen. Dit zorgt ervoor dat iemand OI heeft. Iemand met een dominante mutatie heeft een kans van 50 procent (1 op 2) om de aandoening door te geven aan elk van zijn of haar kinderen. Sommige kinderen met de dominante vorm van OI erven van een ouder een gen dat OI veroorzaakt. Terwijl anderen worden geboren met de dominante vorm van OI, ook al is er geen familiegeschiedenis van de aandoening en komt de mutatie voor het eerst in het gezin in hun genoom voor.

Recessieve OI
Sommige mensen met OI hebben een recessieve vorm van de ziekte. Mensen met recessieve OI hebben ouders die geen OI hebben, maar die allebei een abnormaal gen hebben dat de ziekte veroorzaakt en één normaal gen dat hen tegen symptomen beschermt. Wanneer beide ouders het recessieve gen voor OI dragen, is er per zwangerschap een kans van 25% (1 op 4) om een ​​kind met de ziekte te krijgen. Niet-aangedane of asymptomatische broers en zussen van een persoon met recessieve OI hebben een kans van tweederde (2 op 3) om drager te zijn van een abnormaal gen dat OI veroorzaakt, en van een normale kopie, waardoor ze net als hun ouders dragers van de ziekte worden. Als één ouder OI heeft omdat zij twee exemplaren van een recessieve mutatie dragen, zullen al hun kinderen een abnormaal gen dragen dat OI veroorzaakt, maar niet noodzakelijkerwijs OI zullen hebben, tenzij in de doorgaans zeer zeldzame situatie waarin de getroffen ouder kinderen heeft met een drager. van een mutatie in hetzelfde ziektegen

Koos Dirkse