Een nieuwe studie, gepubliceerd in Frontiers in Behavioral Neuroscience, is erop gericht om de denkwijze over de menstruatiecyclus te veranderen. Hoewel vaak wordt aangenomen dat een vrouw die menstrueert niet met volle kracht kan werken, heeft professor Brigitte Leeners en haar team van onderzoekers bewijs gevonden dat dit onzin is.
Ze onderzochten drie aspecten van cognitie over twee menstruatiecycli en constateren dat de waarden van oestrogeen, progesteron en testosteron geen invloed hebben op het werkgeheugen, cognitieve vooroordeel of het vermogen om tegelijkertijd twee dingen te kunnen doen. Hoewel sommige hormonen geassocieerd werden met veranderingen in de cyclus bij sommige vrouwen die deelnamen, herhaalden deze effecten zich niet in de volgende cyclus. Over het algemeen hadden de hormonen een replicabel, consistent effect op de cognitie van de deelnemers.
Professor Leeners meldt: “Als specialist in reproductieve geneeskunde, samen met een psychotherapeut, behandel ik veel vrouwen die de indruk hebben dat de menstruatiecyclus hun welzijn en cognitieve prestaties beïnvloedt.” Wij zijn benieuwd of dit gegeven wetenschappelijk bewezen kan worden en met de methodologie van veel bestaande studies over dit onderwerp ten grondslag, kwam het team met meer duidelijkheid over dit controversiële onderwerp.
De gepubliceerde studie maakte gebruik van een veel grotere steekproef dan normaal en volgt (in tegenstelling tot de meeste vergelijkbare studies) vrouwen over twee opeenvolgende menstruatiecycli. Het team, werkzaam vanuit de Medische School Hannover en Universitair Ziekenhuis Zürich, heeft 68 vrouwen erbij betrokken om gedetailleerde monitoring te ondergaan om veranderingen in drie geselecteerde cognitieve processen op verschillende stadia in de menstruatiecyclus te onderzoeken.
Terwijl de analyse van de resultaten uit de eerste cyclus aangaf dat cognitieve vooroordeel en aandacht werden beïnvloed, werden deze resultaten niet gerepliceerd in de tweede cyclus. Het team zocht naar verschillen in prestaties tussen individuen en veranderingen in de prestaties van individuen in de loop van de tijd en vond niemand.
Professor Leeners meldt: “De hormonale veranderingen, in verband met de menstruatiecyclus, tonen geen verband met cognitieve prestaties. Hoewel er individuele uitzonderingen zijn, wordt de cognitieve prestatie van vrouwen in het algemeen niet verstoord door hormonale veranderingen, die zich tijdens de menstruatiecyclus voordoen.” Professor Leeners waarschuwt echter dat er meer moet worden onderzocht. Terwijl deze studie een zinvolle stap voorwaarts is, zouden grotere onderzoeken, grotere steekproeven van vrouwen met hormoonstoornissen en verdere cognitieve tests een vollediger beeld geven van de manier waarop de menstruatiecyclus de hersenen beïnvloedt.
In de tussentijd hoopt professor Leeners haar teamwerk om het lange proces van het veranderen van gedachten over de menstruatie te starten.
Geef een reactie