Menu

Hoe komen de maanden aan hun namen

De namen van de maanden hebben een interessante geschiedenis en komen vaak voort uit een mix van oude Romeinse, Griekse en soms zelfs godsdienstige tradities. Vroeger bestond de kalender uit 10 maanden, later zijn er twee aan toegevoegd.

Hier is een overzicht van de oorsprong van de namen van de maanden in het Gregoriaanse kalendersysteem dat we vandaag gebruiken:

  1. Januari: Genoemd naar Janus, de Romeinse god van deuren en poorten, vaak afgebeeld met twee gezichten die in tegengestelde richtingen kijken, symbolisch voor het oude jaar dat eindigt en het nieuwe jaar dat begint.
  2. Februari: Genoemd naar Februa, een zuiveringsritueel dat plaatsvond in het oude Rome op 15 februari.
  3. Maart: Genoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog.
  4. April: De oorsprong van deze naam is onzeker, maar het kan afgeleid zijn van het Latijnse woord “aperire”, wat “openen” betekent, mogelijk in verwijzing naar het openen van bloemen en bomen in het voorjaar.
  5. Mei: Genoemd naar Maia, een godin van de groei van planten.
  6. Juni: Genoemd naar Juno, de vrouw van Jupiter in de Romeinse mythologie.
  7. Juli: Oorspronkelijk genoemd naar Julius Caesar, die zijn naam aan de maand gaf nadat hij hervormingen aan het kalendersysteem had doorgevoerd. Het was oorspronkelijk bekend als Quintilis, het vijfde deel van het jaar.
  8. Augustus: Oorspronkelijk genoemd naar keizer Augustus (Octavianus), die ook zijn naam aan de maand gaf nadat hij hervormingen had doorgevoerd. Het was oorspronkelijk bekend als Sextilis, het zesde deel van het jaar. Vermeldt wordt, dat keizer Augustus jaloers zou zijn op Julius Cesar, omdat deze 31 dagen in juli zou hebben. Daarom heeft hij voor augustus ook 31 dagen ingevoerd.
  9. September tot en met december: De laatste vier maanden hebben namen behouden uit het Latijn, waarbij “septem” tot “decem” respectievelijk “zeven” tot “tien” betekent.

Hoewel deze namen voornamelijk gebaseerd zijn op de Romeinse kalender, zijn er in andere culturen ook verschillende namen en tradities voor maanden. Het is belangrijk op te merken dat deze maandennamen werden overgenomen door de Gregoriaanse kalender, die in 1582 werd ingevoerd als een aanpassing van de Juliaanse kalender.

Koos Dirkse