Menu

Lichaamsmeridianen

Lichaamsmeridianen, een kernconcept in traditionele Chinese geneeskunde (TCM), hebben eeuwenlang de verbeelding van zowel voorstanders van alternatieve geneeskunde als wetenschappers geboeid. Deze subtiele energiebanen worden verondersteld vitale levensenergie, bekend als “qi” of “chi”, door het lichaam te geleiden, waarbij ze een cruciale rol spelen in de gezondheid en het welzijn van een individu. Hoewel de concepten van meridianen en qi soms als mysterieus kunnen worden beschouwd, zijn ze onderwerp geweest van intensief onderzoek en zijn er interessante bevindingen naar voren gekomen.

Wat zijn lichaamsmeridianen
Lichaamsmeridianen worden beschreven als onzichtbare energiekanalen die door het lichaam stromen en een netwerk vormen dat alle delen verbindt. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden 12 primaire meridianen erkend, elk gekoppeld aan specifieke organen en functies. Daarnaast zijn er ook talloze secundaire meridianen en subkanalen die een meer gedetailleerd beeld van de energiestroom in het lichaam bieden.

Hoe werken ze
Volgens de principes van TCM stroomt qi door deze meridianen en de harmonieuze en evenwichtige stroom van qi wordt beschouwd als essentieel voor een goede gezondheid. Wanneer de stroom van qi verstoord raakt, kan dit leiden tot fysieke of emotionele problemen. Verschillende technieken zoals acupunctuur, acupressuur, tai chi en qigong worden gebruikt om de stroom van qi in de meridianen te beïnvloeden en eventuele onevenwichtigheden te corrigeren.

De 12 primaire meridianen:

 1. Longmeridiaan (Taiyin Lung Meridian)
  • Reguleert de functies van de longen, zoals ademhaling en de verspreiding van qi door het lichaam. Het wordt ook geassocieerd met de huid en de weerstand tegen externe pathogenen. Verstoringen in deze meridiaan kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals astma, bronchitis, en verkoudheid.
 2. Dikke darmmeridiaan (Yangming Large Intestine Meridian)
  • Beheert de functies van de dikke darm, zoals de eliminatie van afvalstoffen en het handhaven van een gezonde darmfunctie. Het wordt ook geassocieerd met het immuunsysteem en de huid. Verstoringen in deze meridiaan kunnen leiden tot problemen met de dikke darm, zoals obstipatie, diarree, en spijsverteringsproblemen.
 3. Maagmeridiaan (Yangming Stomach Meridian)
  • Reguleert de functies van de maag, zoals de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Het wordt ook geassocieerd met de spijsverteringsorganen en het metabolisme. Deze meridiaan wordt geassocieerd met spijsverteringsproblemen, maagzweren, en misselijkheid.
 4. Milt pancreasmeridiaan (Taiyin Spleen-Pancreas Channel)
  • Ondersteunt de functies van de milt en de alvleesklier, zoals de productie van bloed en energie. Het wordt ook geassocieerd met het immuunsysteem en de spijsvertering. Deze meridiaan wordt geassocieerd met spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, en vermoeidheid.
 5. Hartmeridiaan (Shaoyin Heart Meridian)
  • Reguleert de functies van het hart, zoals de circulatie van bloed en de controle over emoties. Het wordt ook geassocieerd met de bloedvaten en de mentale activiteit. Verstoringen in deze meridiaan kunnen hartaandoeningen, hartkloppingen, en slapeloosheid veroorzaken.
 6. Dunne darmmeridiaan (Taiyang Small Intestine Meridian)
  • Deze meridiaan wordt geassocieerd met spijsverteringsproblemen, maagzweren, en misselijkheid.
 7. Blaasmeridiaan (Pángguāng Jīng Bladder Channel)
  • Reguleert de functies van de blaas, inclusief de opslag en uitscheiding van urine. Het is ook verbonden met de controle over de urinewegen en de regulatie van lichaamstemperatuur.
 8. Niermeridiaan (Shaoyin Kidney Meridian)
  • Verstoringen in deze meridiaan kunnen nieraandoeningen, lage rugpijn, en problemen met de voortplantingsorganen veroorzaken.
 9. Hartconstrictormeridiaan (Xīnbāo Jīng Pericardium Channel)
  • Ondersteunt de functies van het pericard, zoals de bescherming van het hart en de regulatie van emoties. Het wordt ook geassocieerd met de bloedsomloop en de mentale stabiliteit.
 10. Driewarmermeridiaan (Sānjiāo Jīng Triple Burner Channel)
  • Reguleert de functies van de drie delen van het lichaam: bovenste, middenste en onderste verwarmer, die respectievelijk verband houden met ademhaling, spijsvertering en eliminatie. Het wordt ook geassocieerd met de lichaamstemperatuur en het metabolisme.
 11. Galblaasmeridiaan (Dǎn Jīng Gallbladder Channel)
  • Ondersteunt de functies van de galblaas, zoals de opslag en afgifte van gal. Het wordt ook geassocieerd met de spijsvertering en de opname van vetten.
 12. Levermeridiaan (Gān Jīng Jueyin Liver Meridian)
  • Ondersteunt de functies van de lever, zoals de opslag en afgifte van bloed, de regulatie van emoties en de planning van activiteiten. Het wordt ook geassocieerd met de pezen en de gezichtsfunctie. Deze meridiaan wordt vaak geassocieerd met emotionele stoornissen, problemen met de spijsvertering, en menstruatieproblemen.

Elke meridiaan wordt geassocieerd met specifieke organen en heeft ook bepaalde psychologische en emotionele eigenschappen. Door deze kennis te gebruiken, kan TCM-beoefenaars de behandeling afstemmen op de individuele behoeften van een persoon.
Daarnaast zijn er ook acht “extra” meridianen die niet direct zijn gekoppeld aan specifieke organen maar belangrijk zijn voor de algehele energetische balans in het lichaam:

 1. Gouverneursmeridiaan (Du Mai)
 2. Conceptiemeridiaan (Ren Mai)
 3. Yin-uitdrukkingsmeridiaan (Yin Qiao Mai)
 4. Yang-uitdrukkingsmeridiaan (Yang Qiao Mai)
 5. Yang-verbindingsmeridiaan (Yang Wei Mai)
 6. Yin-verbindingsmeridiaan (Yin Wei Mai)
 7. Linker Passerende Meridiaan (Dai Mai)
 8. Rechter Passerende Meridiaan (Dai Mai)

Het idee achter deze meridianen is dat wanneer de qi soepel door deze banen stroomt, het lichaam in balans is en gezond blijft. Blokkades of onevenwichtigheden in de stroom van qi worden beschouwd als de oorzaak van ziekte en ongemak, en daarom worden verschillende technieken gebruikt binnen de traditionele Chinese geneeskunde om de energiestroom te bevorderen en te harmoniseren.

Wetenschappelijk perspectief
Hoewel traditionele concepten van meridianen en qi niet altijd gemakkelijk te begrijpen zijn vanuit een westers wetenschappelijk perspectief, hebben onderzoeken interessante bevindingen opgeleverd. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat acupunctuur, een praktijk die gericht is op het beïnvloeden van de meridianen, effectief kan zijn bij het verlichten van pijn en het bevorderen van genezing bij verschillende aandoeningen. Bovendien hebben beeldvormende technieken zoals MRI aangetoond dat acupunctuur daadwerkelijk veranderingen in de hersenen kan veroorzaken, wat suggereert dat er fysiologische mechanismen zijn die de effecten van meridiaanbehandelingen ondersteunen.

Conclusie
Lichaamsmeridianen blijven een fascinerend onderwerp binnen zowel traditionele als moderne geneeskunde. Hoewel de concepten van qi en meridianen misschien niet volledig in overeenstemming zijn met westerse wetenschappelijke paradigma’s, kunnen hun klinische effecten niet worden genegeerd. Door een open geest te behouden en verder onderzoek te stimuleren, kunnen we mogelijk nieuwe inzichten verwerven in de complexe interacties tussen lichaam en geest, en zo nieuwe wegen vinden naar gezondheid en welzijn.

Het is belangrijk op te merken dat de traditionele Chinese geneeskunde een holistische benadering van gezondheid heeft, waarbij de nadruk ligt op het herstellen van de balans en harmonie in het lichaam. Daarom worden aandoeningen niet alleen behandeld op basis van de betrokken meridiaan, maar ook op basis van de algehele toestand van de patiënt en andere factoren. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde TCM-beoefenaar voor een juiste diagnose en behandeling.

Raadpleeg ook altijd een arts!

Koos Dirkse