Menu

De Alvleesklier – Pancreas

De alvleesklier, ook wel bekend als de pancreas, is een cruciaal orgaan in het menselijk lichaam dat een aantal vitale functies vervult. Gelegen achter de maag en dichtbij de dunne darm, speelt de alvleesklier een sleutelrol in zowel het spijsverteringsstelsel als het endocriene systeem. Het begrijpen van de anatomie, functies en mogelijke gezondheidsproblemen van de alvleesklier is van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid.

Anatomie van de Alvleesklier
De alvleesklier heeft een langwerpige vorm en is verdeeld in drie hoofdgedeelten: de kop, het lichaam en de staart. Deze structuur wordt omgeven door bloedvaten, zenuwen en lymfevaten.

 • De Kop
  De kop van de alvleesklier ligt in de bocht van de twaalfvingerige darm (duodenum), een deel van de dunne darm (intestinum tenue). Hier komen zowel de alvleesklier- als de galgang samen in een kleine opening genaamd de ampulla van Vater, die uitmondt in de dunne darm.
 • Het Lichaam en de Staart
  Het lichaam van de alvleesklier loopt horizontaal achter de maag en gaat over in de staart, die zich uitstrekt naar de milt aan de linkerzijde van het lichaam. Deze delen van de alvleesklier bevatten de exocriene en endocriene cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van verschillende enzymen en hormonen.

Functies van de Alvleesklier
De alvleesklier vervult twee belangrijke functies in het menselijk lichaam:

 1. Productie van spijsverteringsenzymen
  De exocriene cellen in de alvleesklier produceren spijsverteringsenzymen zoals amylase, lipase en protease. Deze enzymen worden via de alvleesklierbuis naar de twaalfvingerige darm afgevoerd, waar ze helpen bij de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten in voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen.
 2. Regulatie van de bloedsuikerspiegel
  De endocriene cellen van de alvleesklier, die zich bevinden in speciale clusters genaamd de eilandjes van Langerhans, produceren hormonen zoals insuline en glucagon. Deze hormonen spelen een cruciale rol bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Insuline bevordert de opname van glucose door cellen, terwijl glucagon de vrijlating van glucose uit opslagplaatsen stimuleert wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Gezondheidsproblemen van de Alvleesklier

Enkele veelvoorkomende ziekten en aandoeningen van de alvleesklier zijn:

 1. Pancreatitis
  Dit is een ontsteking van de alvleesklier. Het kan acuut of chronisch zijn en wordt vaak veroorzaakt door galstenen, overmatig alcoholgebruik, infecties, bepaalde medicijnen of genetische factoren.
 2. Pancreaskanker
  Dit is een kwaadaardige tumor die zich in de alvleesklier vormt. Het is vaak moeilijk te diagnosticeren in de vroege stadia en heeft meestal een slechte prognose.
 3. Cysten en pseudocysten
  Deze kunnen zich vormen als vloeistofophopingen in de alvleesklier. Ze kunnen asymptomatisch zijn, maar als ze groeien, kunnen ze symptomen veroorzaken en complicaties veroorzaken.
 4. Diabetes type 1
  Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de cellen in de alvleesklier aanvalt die insuline produceren, waardoor het lichaam niet genoeg insuline kan produceren.
 5. Diabetes type 2
  Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of de geproduceerde insuline niet effectief kan gebruiken.
 6. Pancreatische insufficiëntie
  Dit treedt op wanneer de alvleesklier niet voldoende spijsverteringsenzymen produceert, wat kan leiden tot problemen met de spijsvertering en malabsorptie van voedingsstoffen.
 7. Pancreatische cystische fibrose
  Dit is een erfelijke aandoening waarbij zich dikke, plakkerige slijm ophoopt in de alvleesklier, waardoor de werking van de alvleesklier wordt aangetast.
 8. Pancreasnecrose
  Dit is een ernstige complicatie van pancreatitis waarbij delen van de alvleesklierweefsels afsterven als gevolg van ontsteking en infectie.

Het is belangrijk om op te merken dat deze lijst niet uitputtend is en dat andere zeldzame aandoeningen ook de alvleesklier kunnen beïnvloeden. Als er symptomen optreden die wijzen op problemen met de alvleesklier, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Tot slot
De alvleesklier is een essentieel orgaan met diverse functies in het menselijk lichaam. Door de productie van spijsverteringsenzymen en de regulatie van de bloedsuikerspiegel speelt de alvleesklier een cruciale rol in het handhaven van een goede gezondheid. Het begrijpen van de anatomie en functies van de alvleesklier, evenals het bewustzijn van mogelijke gezondheidsproblemen, is van groot belang voor het behoud van een gezonde levensstijl. Het is daarom essentieel om regelmatig medisch advies in te winnen en gezonde leefgewoonten te handhaven om de alvleesklier en het algehele welzijn te beschermen.

Koos Dirkse