Menu

Alfa-Gal Syndroom, een onverwachte allergie

Het Alfa-Gal Syndroom (AGS) is een zeldzame en vaak verkeerd begrepen vorm van voedselallergie, die veroorzaakt wordt door een koolhydraat genaamd galactose-alpha-1,3-galactose (alfa-gal). Deze koolhydraat wordt aangetroffen in het vlees van zoogdieren zoals runderen, varkens, en schapen. Wat deze allergie uniek maakt, is dat de symptomen zich meestal uren na de consumptie van vlees voordoen, in plaats van onmiddellijk zoals bij de meeste voedselallergieën.

Oorzaak van het Syndroom
AGS wordt veroorzaakt door een beet van een bepaalde soort teken, met name de Lone Star-teek in de Verenigde Staten. Deze teek draagt alfa-gal in zijn speeksel en kan dit tijdens een beet overbrengen op mensen. Dit triggert het immuunsysteem om alfa-gal als een schadelijke stof te beschouwen, wat leidt tot een allergische reactie bij toekomstige blootstellingen aan alfa-gal via vleesconsumptie.

Symptomen
De symptomen van AGS variëren van mild tot ernstig en kunnen het volgende omvatten:

  • Urticaria (netelroos) of jeukende huiduitslag
  • Zwelling van lippen, gezicht, tong, keel, of andere lichaamsdelen
  • Maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken, diarree of buikpijn
  • Ademhalingsmoeilijkheden door vernauwing van de luchtwegen
  • Anafylaxie, een potentieel levensbedreigende reactie die dringend medische aandacht vereist

Wat het syndroom bijzonder maakt, is het vertraagde begin van de symptomen, meestal drie tot zes uur na het eten van rood vlees. Dit kan het identificeren van de oorzaak bemoeilijken.

Diagnose
De diagnose van AGS begint met een gedetailleerde medische geschiedenis en een bespreking van de symptomen en mogelijke blootstelling aan tekenbeten. Een bloedtest kan worden uitgevoerd om te zoeken naar specifieke IgE-antilichamen tegen alfa-gal. Een positieve test, gecombineerd met een passende geschiedenis van symptomen na het eten van rood vlees, kan de diagnose bevestigen.

Behandeling en Levensstijl Aanpassingen
De primaire behandeling voor AGS is het vermijden van rood vlees en producten die alfa-gal bevatten. Dit kan een uitdaging zijn, omdat alfa-gal ook in onverwachte producten zoals gelatine en bepaalde medicijnen kan zitten. Antihistaminica kunnen worden gebruikt om milde symptomen te behandelen, terwijl epinefrine nodig kan zijn voor ernstige reacties zoals anafylaxie.

Preventie
Preventie van AGS richt zich voornamelijk op het vermijden van tekenbeten:

  • Draag beschermende kleding zoals lange mouwen en broeken bij het wandelen in bosrijke gebieden.
  • Gebruik insectenwerende middelen die DEET bevatten.
  • Controleer het lichaam regelmatig op teken en verwijder ze onmiddellijk en zorgvuldig.

Conclusie
Het Alfa-Gal Syndroom is een fascinerend en complex voorbeeld van hoe een enkele tekenbeet iemands leven drastisch kan veranderen. Bewustwording en kennis van deze aandoening zijn essentieel, vooral in gebieden waar tekenbeten veel voorkomen. Door het nemen van preventieve maatregelen en het aanpassen van dieet en levensstijl, kunnen mensen met AGS een gezond en normaal leven leiden.

Zie ook: De Ziekte van Lyme – Lyme Borreliose

Koos Dirkse