Menu

Winterdepressie – SAD

Veel mensen worden depressief in de winter, of lijden aan de “winterblues”. De winterdepressie is een Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD). Als de korte, donkere dagen je stemming naar beneden halen, wat kun je dan doen om je weer als jezelf te voelen?

Wat veroorzaakt winterdepressie?
Ondanks het feit dat miljoenen mensen van mening zijn, dat onze stemming in de winter minder positief is, lijkt het alsof de winterblues slechts een mythe is. Maar er is wel degelijk wetenschappelijk bewijs om het idee te ondersteunen, dat het seizoen onze gemoedstoestand kan beïnvloeden.
De meeste wetenschappers geloven dat het probleem verband houdt met de manier waarop het lichaam op daglicht reageert. SAD kan veranderingen in de hormoonspiegels veroorzaken. Licht zorgt er immers voor, dat binnen het lichaam de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’ stopt, waardoor we wakker worden.
Er wordt verondersteld, dat SAD-patiënten worden getroffen door kortere daglichturen in de winter. Er wordt bij hen een hogere concentratie van melatonine geproduceerd, wat lethargie (slaapzucht) en symptomen van depressie veroorzaakt.
Als er sprake is van een winterdepressie, speelt gebrek aan daglicht een grote rol.

Zorg voor meer licht bij SAD
De meest voor de hand liggende behandeling voor SAD is om meer licht tot je te nemen. Zorg voor meer daglicht, ga naar buiten, vooral op heldere dagen. Probeer zo veel mogelijk bij een raam te zitten, dit kan helpen.
Men kan in de verleiding komen om te ontsnappen aan de donkere winterdagen door een vakantie te boeken naar zonnige oorden. Dit kan voor sommigen effectief zijn, maar andere SAD-patiënten hebben ontdekt, dat hun toestand verslechtert, wanneer ze terugkeren naar eigen land.
Lichttherapie wordt vaak gebruikt om SAD te behandelen. Dit houdt in dat men moet plaatsnemen voor of onder een lichtbak, die een zeer helder licht produceert. De huisarts kan hierover meer informatie geven.

Zorg voor gezonde maaltijden
Het is ook belangrijk om goed te eten tijdens de wintermaanden. Winterblues kunnen doen verlangen naar voedsel met een hoog suikergehalte en koolhydraten zoals chocolade, pasta en brood, maar vergeet niet om veel verse groenten en fruit in het dieet op te nemen.

Blijf actief om SAD tegen te gaan
Er is nog een wapen tegen deze seizoensgebonden ziekte: actief blijven. Er is overtuigend bewijs dat enkele keren per week 30 minuten krachtige training effectief is tegen depressie en dat lichtere training ook al een gunstig effect zou kunnen hebben.
Als men neiging heeft tot SAD, zal buiten sporten een dubbel voordeel hebben, omdat je dan beweging hebt en meer daglicht zult ontvangen.”
Aangenomen wordt dat activiteit het niveau van de stemmingsregulerende neurotransmitter ‘serotonine’ in de hersenen verandert. Wanneer men aan SAD lijdt, kan de huisarts mogelijk doorverwijzen naar een oefenschema. Maar als winterblues echter het probleem is, waarom zou men dan niet zelfstandig gaan buiten gaan sporten?

Koos Dirkse