Menu

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging ontstaat door besmet, bedorven of giftig voedsel. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn misselijkheid, braken en diarree. Hoewel het vrij vervelend is, is voedselvergiftiging niet ongebruikelijk. Volgens bronnen zal 1 op de 6 mensen elk jaar een vorm van voedselvergiftiging oplopen.

Symptomen van voedselvergiftiging
Als je voedselvergiftiging hebt, is de kans groot dat het niet onopgemerkt blijft. Symptomen kunnen, afhankelijk van de bron van de infectie, variëren. Hoe lang het duurt voordat de symptomen verschijnen, hangt ook af van de bron van de infectie, maar deze kan variëren van slechts 1 uur tot wel 28 dagen. Veelvoorkomende gevallen van voedselvergiftiging omvatten doorgaans ten minste drie van de volgende symptomen:

 • buikkrampen
 • diarree
 • braken
 • verlies van eetlust
 • lichte koorts
 • zwakheid
 • misselijkheid
 • hoofdpijn

Symptomen van mogelijk levensbedreigende voedselvergiftiging zijn onder meer:

 • diarree, die langer dan drie dagen aanhoudt
 • koorts hoger dan 38,5°C
 • moeite met zien of spreken
 • symptomen van ernstige uitdroging, waaronder een droge mond, weinig tot geen plassen en moeite met het vasthouden van vocht
 • bloederige urine

Als je een van deze symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Wat veroorzaakt voedselvergiftiging?
De meeste voedselvergiftiging is te herleiden tot een van de volgende drie belangrijke oorzaken:

 1. Bacteriën
  Bacteriën zijn veruit de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging, zoals E. coli, Listeria en Salmonella. Salmonella is veruit de grootste boosdoener van ernstige gevallen van voedselvergiftiging. Campylobacter en C. botulinum ( botulisme ) zijn twee minder bekende en mogelijk dodelijke bacteriën, die op de loer kunnen liggen in ons voedsel.
 2. Parasieten
  Voedselvergiftiging veroorzaakt door parasieten komt niet zo vaak voor als voedselvergiftiging veroorzaakt door bacteriën, maar parasieten die via voedsel worden verspreid, zijn nog steeds erg gevaarlijk. Toxoplasma is de parasiet die het vaakst wordt gezien bij voedselvergiftiging. Het wordt meestal gevonden in kattenbakken. Parasieten kunnen jarenlang onopgemerkt in het spijsverteringskanaal leven. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen riskeren echter ernstige bijwerkingen als parasieten zich in hun darmen vestigen.
 3. Virussen
  Voedselvergiftiging kan ook worden veroorzaakt door een virus. Het norovirus, ook bekend als het Norwalk-virus, veroorzaakt een groot aantal gevallen per jaar. In zeldzame gevallen kan het dodelijk zijn. Sapovirus, rotavirus en astrovirus veroorzaken vergelijkbare symptomen, maar komen minder vaak voor. Het hepatitis A- virus is een ernstige aandoening, die via voedsel kan worden overgedragen.

Voedselbesmetting
Ziekteverwekkers zijn te vinden op bijna al het voedsel dat mensen eten. De warmte van het koken doodt echter gewoonlijk ziekteverwekkers op voedsel, voordat het ons bord bereikt. Rauw gegeten voedingsmiddelen zijn veelvoorkomende bronnen van voedselvergiftiging, omdat ze niet door het kookproces gaan.
Af en toe komt voedsel in contact met de organismen in de ontlasting. Dit gebeurt meestal wanneer een persoon die voedsel klaarmaakt zijn handen niet wast voor het koken. Vlees , eieren en zuivelproducten zijn vaak besmet. Water kan ook besmet zijn met organismen die ziekte veroorzaken.

Risico op voedselvergiftiging
Iedereen kan voedselvergiftiging oplopen. Statistisch gezien zal bijna iedereen minstens één keer in zijn leven voedselvergiftiging oplopen.
Sommige populaties lopen meer risico dan andere. Iedereen met een slecht werkend immuunsysteem of een auto-immuunziekte heeft mogelijk een groter risico op infectie en een groter risico op complicaties als gevolg van voedselvergiftiging.

Zwangere vrouwen lopen meer risico omdat hun lichaam tijdens de zwangerschap te maken krijgt met veranderingen in hun metabolisme en bloedsomloop. Ouderen lopen ook een groter risico om voedselvergiftiging op te lopen, omdat hun immuunsysteem mogelijk niet snel meer reageert op infectieuze organismen. Kinderen worden ook beschouwd als een risicogroep, omdat hun immuunsysteem nog niet zo ontwikkeld is als dat van volwassenen. Jonge kinderen hebben vaak te kampen met uitdroging door braken en diarree.

Hoe wordt voedselvergiftiging vastgesteld?
Uw arts kan mogelijk het type voedselvergiftiging diagnosticeren op basis van de symptomen. In ernstige gevallen kunnen bloedtesten, ontlastingstests en tests op voedsel dat men heeft gegeten, worden uitgevoerd om te bepalen wat verantwoordelijk is voor de voedselvergiftiging. De arts kan ook een urinetest uitvoeren om te beoordelen of een persoon uitgedroogd is als gevolg van voedselvergiftiging.

Behandeling
Voedselvergiftiging kan meestal thuis worden behandeld en de meeste gevallen verdwijnen binnen drie tot vijf dagen. Als je voedselvergiftiging hebt, is het cruciaal om goed gehydrateerd te blijven. Sportdranken met veel elektrolyten kunnen hierbij helpen. Vruchtensap en kokoswater kunnen koolhydraten herstellen en helpen bij vermoeidheid.
Vermijd cafeïne, omdat dit het spijsverteringskanaal kan irriteren. Cafeïnevrije thee met kalmerende kruiden zoals kamille, pepermunt en paardebloem kan maagklachten onderdrukken.
Vrij verkrijgbare medicijnen zoals Imodium en Pepto-Bismol kunnen diarree helpen beheersen en misselijkheid onderdrukken. Je moet echter je arts raadplegen voordat je deze medicijnen gebruikt, omdat het lichaam braken en diarree gebruikt om het gifsysteem te verwijderen. Ook kan het gebruik van deze medicijnen de ernst van de ziekte maskeren en ervoor zorgen dat je niet langer op zoek gaat naar een deskundige behandeling. Het is ook belangrijk voor mensen met voedselvergiftiging om voldoende rust te houden.
In ernstige gevallen van voedselvergiftiging kunnen personen in een ziekenhuis hydratatie met intraveneuze (IV) vloeistoffen nodig hebben. In het ergste geval van voedselvergiftiging kan een langere ziekenhuisopname nodig zijn terwijl om het individu te laten herstellen.

Eetpatroon
Wat is goed om te eten als je voedselvergiftiging hebt? Het is het beste om vast voedsel geleidelijk af te bouwen totdat braken en diarree voorbij zijn en in plaats daarvan terug te gaan naar het normale dieet door eenvoudig te verteren voedsel te eten dat flauw en vetarm is, zoals:

 • toastjes
 • gelatine
 • bananen
 • rijst
 • havermout
 • kippenbouillon
 • flauwe aardappelen
 • gekookte groenten
 • geroosterd brood
 • frisdrank zonder cafeïne
 • verdunde vruchtensappen
 • sportdrankjes

Wat is slecht om te eten als je voedselvergiftiging hebt?
Om te voorkomen dat je maag meer van streek raakt, probeer je de volgende moeilijker verteerbare voedingsmiddelen te vermijden, zelfs als je denkt dat je je beter voelt:

 • zuivelproducten, vooral melk en kaas
 • vettig voedsel
 • zeer gekruid voedsel
 • voedsel met een hoog suikergehalte
 • pittig voedsel
 • gefrituurd voedsel

Je moet ook vermijden:

 • cafeïne (frisdrank, energiedrankjes, koffie)
 • alcohol
 • nicotine

Hoewel voedselvergiftiging behoorlijk ongemakkelijk is, is het goede nieuws dat de meeste mensen binnen 48 uur volledig herstellen. Voedselvergiftiging kan levensbedreigend zijn, maar dit is uiterst zeldzaam.

Hoe kan voedselvergiftiging worden voorkomen?
De beste manier om voedselvergiftiging te voorkomen, is door veilig met voedsel om te gaan en voedsel te vermijden dat mogelijk onveilig is. Sommige voedingsmiddelen veroorzaken eerder voedselvergiftiging, vanwege de manier waarop ze worden geproduceerd en bereid. Vlees, gevogelte, eieren en schaaldieren kunnen besmettelijke stoffen bevatten, die tijdens het koken worden gedood. Als deze voedingsmiddelen in rauwe vorm worden gegeten, niet goed gaar zijn of als handen en oppervlakken na contact niet worden gereinigd, kan voedselvergiftiging optreden. Andere voedingsmiddelen die waarschijnlijk voedselvergiftiging veroorzaken, zijn onder meer:

 • sushi en andere visproducten die rauw of niet gaar worden geserveerd
 • vleeswaren en hotdogs die niet worden verwarmd of gekookt
 • gehakt, dat vlees van verschillende dieren kan bevat
 • ongepasteuriseerde melk, kaas en sap
 • rauwe, ongewassen groenten en fruit

Tot slot
Was altijd je handen, voordat je gaat koken of eten. Zorg ervoor dat je eten goed is afgesloten en bewaard. Kook vlees en eieren grondig. Alles wat in contact komt met rauwe producten, moet worden ontsmet, voordat het wordt gebruikt om ander voedsel te bereiden. Zorg ervoor dat je altijd groenten en fruit wast voordat je het serveert.

Zie ook:
Salmonella
CHolera

Koos Dirkse