Menu

Fenylethylamine, het stemmingshormoon

Palmitoylethanolamide (PEA) is een endogene neurotransmitter en neuroregulator, die een sleutelrol speelt in stemming en cognitie. Het wordt geassocieerd met verhoogde opwinding en euforie, evenals verhoogde aandacht en concentratie. Fenylalanine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren en is onder meer nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen.

Wat doet PEA?
Fenylethylamines zijn een categorie van empathogenen en entheogenen, die zijn afgeleid van PEA en die grotendeels inwerken op de receptorplaatsen

 • Stimuleert de dopamine-, norepinefrine- en acetylcholinegehaltes
 • Moduleert receptorgevoeligheid en heropnameprocessen
 • In het lichaam gesynthetiseerd uit het aminozuur fenylalanine
 • Psychoactief ingrediënt in chocolade en blauwgroene algen
 • Synergistisch met MAO-B-remmers zoals Hordenine

Fenylalanine
Dit komt van nature voor in de moedermelk van zoogdieren. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van voedingsmiddelen en dranken en wordt verkocht als voedingssupplement vanwege de vermeende pijnstillende en antidepressieve effecten. Het wordt door het lichaam gebruikt om eiwitten en andere belangrijke moleculen te produceren.
Het is een aminozuur, dat zijn de bouwstenen van eiwitten in het lichaam. Dit molecuul bestaat in twee vormen of arrangementen: L-fenylalanine en D-fenylalanine. Ze zijn bijna identiek, maar hebben een iets andere moleculaire structuur.
De L-vorm komt voor in voedingsmiddelen en wordt gebruikt om eiwitten in het lichaam te produceren, terwijl de D-vorm kan worden gesynthetiseerd door gebruik in bepaalde medische toepassingen. Het lichaam kan zelf onvoldoende L-fenylalanine produceren, dus het wordt beschouwd als een essentieel aminozuur, dat via je maaltijd moet worden verkregen. Het wordt gevonden in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zonder plantaardige of dierlijke bronnen.
Naast zijn rol bij de eiwitproductie wordt fenylalanine gebruikt om andere belangrijke moleculen in het lichaam aan te maken, waarvan er verschillende signalen verzenden tussen verschillende delen van het lichaam. Fenylalanine is onderzocht als behandeling voor verschillende medische aandoeningen, waaronder huidaandoeningen, depressie en pijn.
Het kan echter gevaarlijk zijn voor mensen met de genetische aandoening Fenylketonurie (PKU).

Het is belangrijk voor een normale werking van het lichaam
Het lichaam heeft fenylalanine en andere aminozuren nodig om eiwitten te maken. Veel belangrijke eiwitten zitten in de hersenen, bloed, spieren, inwendige organen en vrijwel overal in het lichaam. Bovendien is fenylalanine cruciaal voor de productie van andere moleculen, waaronder:

 • Tyrosine: dit aminozuur wordt rechtstreeks geproduceerd uit fenylalanine. Het kan worden gebruikt om nieuwe eiwitten te maken of om te zetten in andere moleculen
 • Epinefrine en noradrenaline: wanneer je stress ervaart, zijn deze moleculen van vitaal belang voor de ‘vecht- of vluchtreactie’ van je lichaam
 • Dopamine: dit molecuul is betrokken bij gevoelens van plezier in je hersenen, evenals bij het vormen van herinneringen en leervaardigheden

Problemen met de normale functies van deze moleculen kunnen negatieve gezondheidseffecten veroorzaken. Aangezien fenylalanine wordt gebruikt om deze moleculen in het lichaam te maken, is het onderzocht als een mogelijke behandeling voor bepaalde aandoeningen, waaronder depressie.

Kan gunstig zijn voor bepaalde medische aandoeningen
Tijdens verschillende onderzoeken is gekeken of fenylalanine gunstig kan zijn bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief kan zijn bij de behandeling van vitiligo, een huidaandoening die huidskleurverlies en vlekken veroorzaakt. Andere onderzoeken toonden aan dat het toevoegen van fenylalaninesupplementen aan blootstelling aan ultraviolet (UV) licht de huidpigmentatie bij personen met deze aandoening kan verbeteren.
Fenylalanine kan worden gebruikt om het molecuul dopamine te produceren . Dopamine-storing in de hersenen wordt geassocieerd met sommige vormen van depressie.
Een kort onderzoek met 12 personen toonde een mogelijk voordeel van een mengsel van de D- en L-vormen van dit aminozuur voor de behandeling van depressie, waarbij 2/3 van de patiënten verbetering vertoonde. Er is echter minimale andere ondersteuning voor de effecten van fenylalanine op depressie en de meeste onderzoeken hebben geen duidelijke voordelen gevonden.
Naast vitiligo en depressie is fenylalanine onderzocht op mogelijke effecten op:

 • Pijn: de D-vorm van fenylalanine kan in sommige gevallen bijdragen aan pijnverlichting, hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn.
 • Alcoholontwenning: een ander onderzoek geeft aan dat dit aminozuur, samen met andere aminozuren, de symptomen van alcoholontwenning kan helpen verlichten.
 • Ziekte van Parkinson: Er zijn zeer beperkte aanwijzingen dat fenylalanine gunstig kan zijn bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, maar er zijn meer onderzoeken nodig
 • ADHD: Momenteel wijst onderzoek niet op de voordelen van dit aminozuur voor de behandeling van aandachtstekortstoornis (ADD) met hyperactiviteit ( ADHD )

Bijwerkingen
Fenylalanine wordt in veel eiwitbevattende voedingsmiddelen aangetroffen en wordt “algemeen erkend als veilig”. De hoeveelheid van dit aminozuur in voedingsmiddelen mag geen risico vormen voor anderszins gezonde individuen. Bovendien worden over het algemeen weinig of geen bijwerkingen waargenomen bij supplementdoses van 23–45 mg per pond (50–100 mg per kg) lichaamsgewicht.
Zwangere vrouwen kunnen echter het beste vermijden om fenylalaninesupplementen te gebruiken. Bovendien is er een zeer opvallende uitzondering op de algemene veiligheid van dit aminozuur.
Personen met de aminozuurmetabolismestoornis fenylketonurie (PKU) kunnen fenylalanine niet goed verwerken. Ze kunnen concentraties van fenylalanine in hun bloed hebben die ongeveer 400 keer hoger zijn dan die zonder PKU. Deze gevaarlijk hoge concentraties kunnen hersenbeschadiging en verstandelijke beperking veroorzaken, evenals problemen met het transport van andere aminozuren naar de hersenen.
Vanwege de ernst van deze aandoening worden baby’s over het algemeen kort na de geboorte gescreend op PKU. Personen met PKU worden op een speciaal eiwitarm dieet gezet, dat over het algemeen levenslang wordt gehandhaafd.

Voedingsmiddelen rijk aan fenylalanine
Veel voedingsmiddelen bevatten fenylalanine, inclusief zowel plantaardige als dierlijke producten. Sojaproducten zijn enkele van de beste plantaardige bronnen van dit aminozuur, evenals bepaalde zaden en noten, waaronder sojabonen en pompoenpitten. Soja-eiwitsupplementen kunnen ongeveer 2,5 gram fenylalanine bevatten per portie van 200 calorieën.
Voor dierlijke producten zijn eieren, zeevruchten en bepaalde soorten vlees goede bronnen, die tot 2-3 gram per portie van 200 calorieën leveren. Over het algemeen hoef je waarschijnlijk niet specifiek voedingsmiddelen te selecteren op basis van een hoog fenylalaninegehalte. Door de gehele dag door een verscheidenheid aan eiwitrijke voedingsmiddelen te nuttigen, krijg je alle fenylalanine die je nog hebt, samen met andere essentiële aminozuren.

Tot slot
Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat voorkomt in zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Het kan voordelen hebben voor de huidaandoening vitiligo, maar onderzoek naar de effecten ervan op depressie, pijn of andere aandoeningen is beperkt. Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar mensen met fenylketonurie (PKU) kunnen gevaarlijke bijwerkingen krijgen.

Zie ook:

Koos Dirkse