Menu

Gezichtsverlamming (verlamming van Bell)

Gezichtsverlamming is een aandoening, waarbij de gezichtsspieren aan één kant van het gezicht zwak zijn. Hoewel er veel verschillende oorzaken zijn van aangezichtsverlamming, wordt er vaak geen oorzaak geïdentificeerd (idiopathisch). Idiopathische aangezichtsverlamming staat bekend als de verlamming van Bell, wat redelijk vaak voorkomt bij kinderen.

Aangenomen wordt dat aangezichtsverlamming het gevolg is van een ontsteking (zwelling) van de aangezichtszenuw, die de spieren aanstuurt, die betrokken zijn bij gezichtsuitdrukkingen (bijv. fronsen, glimlachen). De aangezichtszenuw regelt ook de ooglidafsluiting en is deels betrokken bij de smaaksensatie van het voorste deel van de tong. Palsy is de term die wordt gebruikt wanneer een zenuw niet goed werkt.
Gezichtsverlamming kan optreden bij kinderen of volwassenen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de aandoening meestal volledig na verloop van tijd, waarbij de behandeling afhankelijk is van de oorzaak van de aandoening.

Wat veroorzaakt aangezichtsverlamming?
De oorzaak van een aangezichtszenuwverlamming wordt niet volledig begrepen, maar kan worden veroorzaakt door druk of zwelling van de zenuw bij het verlaten van de schedel. Deze druk kan worden veroorzaakt door:

 • trauma (bijv. een klap tegen het hoofd)
 • oor infecties
 • infectie van het schedelbot dicht bij het oor (mastoïditis)
 • infectie van de parotisklier (parotitis)
 • infectie met een herpesvirus – dit type aangezichtsverlamming wordt het Ramsay-Hunt-syndroom genoemd.

Tekenen en symptomen van aangezichtsverlamming
Gezichtsverlamming ontwikkelt zich meestal in de loop van uren of dagen. Als het kind een aangezichtsverlamming heeft, zal het moeite hebben met glimlachen, kauwen op hun voedsel of hun wenkbrauw optrekken.
Het kind kan ook:

 • niet in staat zijn om hun aangedane oog goed te sluiten. Hierdoor kan het oog geïrriteerd en droog aanvoelen en worden tranen vaak verminderd
 • milde aangezichtspijn of pijn achter het oor hebben
 • ontdekken dat dingen anders smaken dan normaal
 • gevoeliger zijn voor geluid.

Meestal zijn kinderen met de verlamming van Bell verder gezond. Ze mogen geen ernstige pijn, problemen met zien of zwakte elders in het gezicht of lichaam hebben.

 • Als er zich blaasjes (kleine met vloeistof gevulde blaren) in de gehoorgang of op de tong of het gehemelte zich bevinden, kan dit erop wijzen dat het kind het Ramsay-Hunt-syndroom heeft. Raak de blaasjes niet aan en breng het kind onmiddellijk naar de huisarts.
 • Als het kind symptomen van aangezichtsverlamming heeft, breng het dan naar de huisarts. De arts kan andere ernstige aandoeningen uitsluiten en bepalen of een behandeling nodig is.
 • Als het kind binnen enkele seconden of minuten een zeer plotselinge gezichtsverzakking ontwikkelt – met of zonder spraakproblemen – bel dan onmiddellijk een ambulance, aangezien dit een beroerte kan zijn.

Behandeling voor aangezichtsverlamming
Meer dan 95 procent van de kinderen met de verlamming van Bell herstelt volledig zonder behandeling. Kinderen herstellen doorgaans beter dan volwassenen.
De arts kan steroïden (prednisolon) voorschrijven om de ontsteking langs de aangezichtszenuw te verminderen. Vaak is echter geen behandeling nodig voor de verlamming van Bell. Studies zijn niet duidelijk of steroïde medicijnen nuttig zijn voor kinderen met dit type aangezichtsverlamming.
De verlamming van Bell bij het kind kan erger worden, voordat u tekenen van verbetering ziet. Meestal zijn er na ongeveer zes weken tekenen van verbetering. Het kan een jaar duren voordat de zwakte in het gezicht volledig is verdwenen. Enkele kinderen kunnen een lichte, aanhoudende zwakte in hun gezichtsspieren hebben. Bij een zeer klein aantal kinderen herstelt de zenuw niet en hebben ze permanente spierzwakte.

Gezichtsverlamming vereist behandeling in de volgende gevallen:

 • Als het kind moeite heeft het aangedane oog te sluiten, is het belangrijk dat het meerdere keren per dag smerende oogdruppels krijgt. De arts of apotheker kan hierover adviseren. Het oog moet ook ’s nachts of wanneer het kind gaat slapen, worden gesloten. De arts kan antivirale middelen (bijv. Aciclovir) voorschrijven als deze denkt dat een herpesvirus de zenuwontsteking veroorzaakt (Ramsay-Hunt-syndroom).
 • Als het kind ook een oorontsteking heeft, zal de arts antibiotica voorschrijven en kan hij chirurgische drainage van de oorontsteking aanbevelen. Als er tekenen zijn van mastoïditis of parotitis, moet het kind waarschijnlijk in het ziekenhuis blijven en intraveneuze (IV) antibiotica krijgen.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Gezichtsverlamming is een vrij veel voorkomende aandoening, waarbij er relatief snel (in de loop van uren tot dagen) spierzwakte optreedt, meestal aan één kant van het gezicht.
 • De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar het kan een gevolg zijn van druk of zwelling van de zenuw, die kan worden veroorzaakt door een infectie of trauma.
 • Gezichtsverlamming zonder bekende oorzaak wordt Bell’s palsy genoemd.
 • De behandeling hangt af van de oorzaak van de aangezichtsverlamming en kan steroïden omvatten. De verlamming van Bell vereist meestal geen medicatie.
 • Als het kind een zeer plotselinge gezichtsverzakking krijgt, bel dan onmiddellijk een ambulance.

Gezichtsverlamming is niet besmettelijk en kan niet op andere mensen worden overgedragen. Als de oorzaak van iemands aangezichtsverlamming echter een virus was (bijv. Herpes, Ramsay Hunt-syndroom), dan kan deze onderliggende ziekte besmettelijk zijn. Als u blaasjes ziet, raak ze dan niet aan en neem contact op met uw arts.

Kan ik iets doen om het herstel van mijn kind te versnellen, zoals de gezichtsspieren masseren of oefeningen te laten doen?
De meeste kinderen met aangezichtsverlamming herstellen volledig, vooral als de symptomen binnen de eerste drie weken beginnen te verbeteren. Behalve dat uw kind medicijnen gebruikt, die mogelijk zijn voorgeschreven, is er weinig dat u kunt doen om het proces te versnellen en zullen oefeningen meestal niet helpen.

Ik ben bang dat het lijkt alsof mijn kind een beroerte heeft gehad. Wat is het verschil tussen aangezichtsverlamming en beroerte?
Gezichtsverlamming is een vrij veel voorkomende aandoening bij kinderen, terwijl een beroerte bij kinderen veel minder vaak voorkomt. Een beroerte is een veel ernstiger aandoening, die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken. Een beroerte vereist een medische noodbehandeling. Tekenen van een beroerte zullen snel optreden, meestal met een zeer plotseling begin. De tekenen van de verlamming van Bell ontwikkelen zich gedurende enkele uren tot dagen.

Koos Dirkse