Menu

Knopen in spieren – triggerpoints

Knopen in spieren, ook wel bekend als triggerpoints, zijn veelvoorkomende bronnen van pijn en ongemak in het menselijk lichaam. Deze knopen zijn strakke, gevoelige plekken die zich kunnen vormen in spierweefsel en kunnen leiden tot lokale pijn, stijfheid en zelfs uitstralende pijn. In dit artikel komen de oorzaken van knopen in spieren aan de orde en verschillende behandelingsopties.

Oorzaken van triggerpoints
Triggerpoints zijn kleine, verkrampende knopen in de spieren, die pijn en ongemak kunnen veroorzaken. Hoewel de precieze oorzaak van triggerpoints nog niet volledig bekend is, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan hun ontwikkeling.
Enkele mogelijke oorzaken van triggerpoints zijn:

 1. Overbelasting van spieren
  Overmatige inspanning of herhaalde bewegingen kunnen leiden tot de vorming van triggerpoints in de betrokken spieren. Bijvoorbeeld, langdurig zitten in een verkeerde houding kan triggerpoints in de nek- en schouderspieren veroorzaken. Herhaalde bewegingen, zoals herhaaldelijk tillen, tillen van zware voorwerpen of langdurig dezelfde houding aanhouden, kunnen leiden tot overbelasting van bepaalde spieren en de vorming van triggerpoints
 2. Trauma of letsel
  Acute blessures, zoals een verstuiking, spierscheuring of whiplash, kunnen triggerpoints veroorzaken. Het lichaam reageert op het letsel door de spieren te beschermen, maar dit kan resulteren in de vorming van triggerpoints.
 3. Stress en spanning: Emotionele stress en spanning kunnen leiden tot spierspanning en triggerpoints. Langdurige stress kan de spieren overbelasten en de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden verminderen, waardoor triggerpoints ontstaan.
 4. Slechte houding
  Langdurig gebruik van een slechte houding kan de spieren overbelasten en triggerpoints veroorzaken. Bijvoorbeeld, langdurig voorovergebogen zitten tijdens het werken op een computer kan triggerpoints in de nek en schouders veroorzaken.
 5. Gebrek aan beweging
  Een sedentaire levensstijl kan leiden tot zwakke spieren en triggerpoints. Gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging kan de spieren verzwakken en vatbaarder maken voor het ontwikkelen van triggerpoints.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte oorzaak van triggerpoints vaak complex is en kan variëren van persoon tot persoon. Bovendien kunnen verschillende factoren samenwerken om triggerpoints te veroorzaken. Het is raadzaam om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en behandeling van triggerpoints

Behandeling van knopen in spieren
Verschillende behandelingsopties kunnen helpen bij het verlichten van knopen in spieren en het bevorderen van herstel. Hier zijn enkele veelvoorkomende benaderingen:

 1. Massage
  Gerichte massages kunnen helpen om de spanning in de spieren los te maken en knopen te verminderen. Diepe weefselmassage en triggerpointtherapie zijn effectieve technieken die worden gebruikt om knopen te behandelen.
 2. Stretching en oefeningen
  Regelmatig stretchen van de aangedane spieren kan de flexibiliteit vergroten en de spanning verminderen. Specifieke spieroefeningen kunnen ook helpen om de knopen te ontspannen en de bloedtoevoer naar het gebied te verbeteren.
 3. Warmte- en koudetherapie
  Het aanbrengen van warmte op het getroffen gebied kan de doorbloeding verbeteren en de spierspanning verminderen. Koudetherapie kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwelling rond de knopen.
 4. Medicatie
  In sommige gevallen kunnen pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking geassocieerd met knopen te verminderen.
 5. Triggerpointinjecties
  In ernstige gevallen kunnen triggerpointinjecties met een verdovende stof of corticosteroïden worden gebruikt om de pijn te verlichten en de knopen te ontspannen.
Koos Dirkse