Menu

De Nederlandse gezondheidszorg, hiep hoi!

Vanmiddag had ik een afspraak bij de huisarts. Na een uur lang te hebben doorgebracht in de wachtkamer, werd ik binnengeroepen. Ze liep helaas ‘iets’ uit. Door een aandoening in een gewricht heeft ze ontstekingsremmers voorgeschreven. Na het aanmaken van het recept heeft ze deze online doorgestuurd naar de apotheek. Ik moest direct het middel innemen.

Vanuit de praktijk direct een bezoek gebracht aan de apotheek, die daar om de hoek is. Er waren veel wachtenden voor me en twee assistenten stonden aan de balie. Na ongeveer 40 minuten was ik aan de buurt. Dit lange wachten kwam, doordat er continu mensen binnenkwamen, die een afhaalcode hadden. De apotheek had het recept binnengekregen en dit zou direct worden klaargemaakt.

Na enige tijd kwam de apothekersassistente terug en meldde mij, dat er maar één tablet op voorraad was. Of ik die alvast wilde meenemen. Ik gaf aan dat ik hiermee direct moest starten en vroeg wanneer de rest van de medicijnenmedicijnen binnenkwamen. Ze meldde dat deze of morgen aan het eind van de dag, anders overmorgen binnen zijn. mits de groothandel deze op voorraad heeft. Overmorgen is het zaterdag en dan is de apotheek gesloten, dus het wordt maandag.

Ik vroeg of medicijnen zo moeilijk leverbaar zijn. Ze gaf aan, dat dit voor veel wel geldt, maar dat de voorraadadministratie van de apotheek ook niet klopt. Veel dat aanwezig zou moeten zijn, is er vaak niet. Ik heb overigens ook eens anderhalve dag op antibiotica moeten wachten.

Nu is het zo, dat de zorgverzekeraars alles doen om hun winst te vergroten, dat is ten slotte het doel van commerciële instellingen. Dit bereik je door veel geneesmiddelen uit het pakket te gooien en alleen de goedkoopste middelen te vergoeden. Apotheken mogen alleen de inkoopprijzen doorberekenen aan de zorgverzekeraars en hierop geen winst maken. Het enige waar een apotheek aan verdient zijn de terhandstellingskosten (de dienstverlening door de apotheek) en de vrije verkoop van producten.

Groothandels van medicijnen verkopen geneesmiddelen liever aan het buitenland, waar ze wel aan kunnen verdienen. Daarom zijn er vaak geen voorraden aanwezig voor de Nederlandse markt.

Onze verzorgingsstaat glijdt in hard tempo af. Ik heb hier al vele artikelen over geschreven. Voor de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006 met ‘marktwerking’, die blijkbaar alleen voor de zorgverzekeraars geldt, betaalde men ongeveer 30 euro premie, geen eigen risico of -bijdragen en werd er vrijwel alles vergoed. En wat heeft men nu bereikt?!

En dit dringt echter niet door bij de bureaucratische beleidsvoerders in Den Haag!

Koos Dirkse