Menu

Bloedarmoede – anemie

Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, is een aandoening waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen in het bloed of wanneer de rode bloedcellen niet goed functioneren. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een eiwit dat zuurstof bindt en transporteert van de longen naar de rest van het lichaam. Als er onvoldoende rode bloedcellen zijn of als het hemoglobinegehalte laag is, kan het lichaam niet genoeg zuurstof krijgen. Door het gebrek aan zuurstof kunt u zich moe of zwak voelen. U kunt ook last hebben van kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn of een onregelmatige hartslag. 

Bloedarmoede
Bloedarmoed kan plotseling of na verloop van tijd optreden en kan worden veroorzaakt door uw dieet, medicijnen die u gebruikt of een andere medische aandoening. Bloedarmoede kan ook chronisch zijn, wat betekent dat het lang aanhoudt en mogelijk nooit helemaal verdwijnt. Sommige soorten bloedarmoede zijn erfelijk. Het meest voorkomende type bloedarmoede is bloedarmoede door ijzertekort.
Er zijn verschillende oorzaken van bloedarmoede, waaronder:

  1. IJzertekort: Een van de meest voorkomende oorzaken. IJzer is essentieel voor de productie van hemoglobine.
  2. Vitamine B12-tekort: B12 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot pernicieuze anemie.
  3. Foliumzuurtekort: Foliumzuur (vitamine B9) is ook belangrijk voor de productie van rode bloedcellen.
  4. Chronische ziekten: Sommige chronische ziekten, zoals chronische nierziekte of ontstekingsziekten, kunnen bloedarmoede veroorzaken.
  5. Erfelijke aandoeningen: Sickle cell anemia en thalassemie zijn voorbeelden van genetische aandoeningen die bloedarmoede kunnen veroorzaken.
  6. Bloedverlies: Bijvoorbeeld door zware menstruaties, maagzweren, darmbloedingen of letsel.

De symptomen van bloedarmoede kunnen vermoeidheid, zwakte, kortademigheid, duizeligheid, bleke huid en nagels, hoofdpijn en hartkloppingen omvatten. De behandeling hangt af van de oorzaak van de bloedarmoede en kan variëren van het aanvullen van voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12 tot het behandelen van de onderliggende medische aandoening die de bloedarmoede veroorzaakt. Het is belangrijk om bloedarmoede serieus te nemen en medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Risico
Sommige mensen lopen een hoger risico op bloedarmoede, waaronder vrouwen tijdens hun menstruatie en zwangerschap. Ook mensen die niet genoeg ijzer of bepaalde vitamines binnenkrijgen en mensen die bepaalde medicijnen of behandelingen gebruiken lopen een groter risico.

Diagnose
Bloedarmoede kan ook een teken zijn van een ernstiger aandoening, zoals maagbloeding, ontsteking door een infectie, nierziekte, kanker of auto-immuunziekten. De arts zal uw medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en testresultaten gebruiken om bloedarmoede te diagnosticeren.

Behandeling
Milde bloedarmoede is een veel voorkomende en behandelbare aandoening die bij iedereen kan ontstaan. Behandelingen voor bloedarmoede zijn afhankelijk van het type dat u heeft en hoe ernstig het is. Voor sommige vormen van milde tot matige bloedarmoede heeft u mogelijk ijzersupplementen, vitamines of medicijnen nodig die ervoor zorgen dat uw lichaam meer rode bloedcellen aanmaakt. Om bloedarmoede in de toekomst te voorkomen, kan uw arts ook gezonde eetveranderingen voorstellen.

Koos Dirkse