Menu

Dementie: 13 vormen

Er bestaan meer dan 400 verschillende vormen dementie. De meest voorkomende soorten zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie. Dementie komt het meest voor bij ouderen boven de 65 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd optreden. Mensen met het syndroom van Down hebben een grotere kans op dementie naarmate ze ouder worden, met name de ziekte van Alzheimer. De meeste vormen van dementie zijn progressief en het functioneren van een persoon neemt over het algemeen na verloop van tijd af.

Dementie
Het woord ‘dementie’ beschrijft een reeks symptomen die kunnen bestaan ​​uit geheugenverlies en problemen met denken, problemen oplossen of taalgebruik. Deze veranderingen zijn in het begin vaak klein, maar voor iemand met dementie zijn ze ernstig genoeg geworden om het dagelijks leven te beïnvloeden. Een persoon met dementie kan ook veranderingen in zijn stemming of gedrag ervaren.
Dementie wordt veroorzaakt wanneer de hersenen worden beschadigd door ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer of een reeks beroertes. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, maar niet de enige.
De specifieke symptomen die iemand met dementie ervaart, zijn afhankelijk van de delen van de hersenen die beschadigd zijn en de ziekte, die de dementie veroorzaakt. Bij dementie is er een geleidelijke opeenhoping van abnormale klonten eiwit, die schade aan de zenuwcellen in de hersenen veroorzaken.

Enkele van de meest voorkomende vormen van dementie zijn:

Ziekte van Alzheimer
Dementie bij ouderen is in de meeste gevallen de ziekte van Alzheimer. Deze ontwikkelt zich vaak langzaam, over meerdere jaren. De vroege stadia kunnen hetzelfde zijn als milde vergeetachtigheid, die deel kan uitmaken van normaal ouder worden. De eerste tekenen zijn meestal:

 • moeite met het vormen van nieuwe herinneringen aan recente gebeurtenissen
 • moeite met het vinden van de juiste woorden
 • het beoordelen van problemen
 • het nemen van beslissingen
 • afstand te beoordelen
 • de weg naar bekende plaatsen te vinden

Lees ook mijn artikel Relatie tussen vaatziekten en Alzheimer

Vasculaire dementie
Dit is een andere veel voorkomende vorm van dementie, maar de naam is niet zo goed bekend. Het kan plotseling optreden, bijvoorbeeld na een beroerte die grote bloedvaten aantast. Het kan ook langzaam of in de loop van de tijd vorderen door een reeks kleine beroertes of schade aan bloedvaten in de hersenen. De tekenen en symptomen zijn soms moeilijk te onderscheiden van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
Wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen afneemt door vernauwing of blokkering van bloedvaten, kunnen hersencellen beschadigd raken. Symptomen van vasculaire dementie kunnen plotseling of geleidelijk optreden.
Symptomen kunnen zijn: geheugenverlies, desoriëntatieproblemen met communicatie en veranderingen in hoe de persoon loopt.
Meer specifieke symptomen verschillen afhankelijk van welk deel van de hersenen is aangetast. Dit kunnen problemen zijn met concentratieproblemen of korte perioden van intense verwarring.

Lewy Body Dementie (LBD)
Bij LBD kunnen bewegingen worden beïnvloed, zodat mensen tijdens het lopen kunnen schuifelen en vatbaarder zijn voor vallen. Sommige van de symptomen zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Parkinson. Mensen met LBD kunnen perioden van ernstige verwarring ervaren. Ze kunnen hallucinaties hebben, dingen zien of dingen horen, die er niet echt zijn. Slik- en slaappatronen kunnen ook worden beïnvloed; mensen kunnen overdag gemakkelijk in slaap vallen, maar hebben ’s nachts een verstoorde slaap.
Bij ‘Lewy-lichaampjes’ zijn er abnormale klontjes eiwit, die zich na verloop van tijd in de hersenen ophopen. Deze eiwitafzettingen verstoren zenuwcelverbindingen in de hersenen en veroorzaken veranderingen in beweging, denken, gedrag en alertheid.

Fronto-Temporale Dementie (FTD)
Deze vorm van dementie kan gedrag, persoonlijkheid en taalfunctie beïnvloeden. Sommige gevallen van FTD zijn gekoppeld aan motorneuronziekte. Bij FTD variëren de vroege symptomen, afhankelijk van welk deel van de hersenen wordt aangetast. Ze kunnen zijn:

 • veranderingen in persoonlijkheidsveranderingen in eetpatronen
 • gebrek aan persoonlijk bewustzijn (bv. persoonlijke hygiëne)
 • gebrek aan sociaal bewustzijn (bijv. tactloos zijn)
 • vlagen van agressiviteit vertonen, die ze even later niet meer herinneren

Problemen met spreken of begrijpen van anderen kunnen in de vroege stadia een hoofdsymptoom zijn. Het komt vaker voor bij jongere mensen (45-65), maar kan zich ook ontwikkelen bij oudere personen. FTD beïnvloedt het voorste deel van de hersenen en de slaapkwabben (boven de oren). Als de frontale kwabben worden aangetast, zal de persoon steeds meer moeite hebben met motiveren, plannen en organiseren, emoties beheersen en sociaal passend gedrag behouden. Als de slaapkwabben worden aangetast, zal de persoon moeite hebben met het spreken en / of begrijpen van taal. Als de slaapkwabben worden aangetast, zal de persoon moeite hebben met het spreken en / of begrijpen van taal. Zie verder mijn artikel over FTD

Vroege / jongere dementie
Hoewel de meeste mensen die dementie ontwikkelen ouder zijn dan 65 jaar, kan het ook jongere mensen treffen. De meeste mensen met vroeg beginnende dementie zijn in de veertig of vijftig jaar. Artsen vermoeden meestal geen dementie bij jongere mensen. Het proces om een ​​diagnose te stellen kan daarom moeilijk zijn. Mensen die op jongere leeftijd dementie ontwikkelen, kunnen een sterke familiegeschiedenis van dementie hebben. Genetica kan een rol spelen bij de ontwikkeling van hun aandoening.
Dementie op jonge leeftijd kan mensen met een andere gezondheidstoestand treffen, zoals de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, de ziekte van Huntington, HIV of AIDS.

Ziekte van Huntington
De ziekte van Huntington is een progressieve hersenstoornis, die wordt veroorzaakt door een enkel defect gen op chromosoom 4, één van de 23 menselijke chromosomen, die de volledige genetische code van een persoon dragen.
Dit defect is “dominant”, dat betekent dat bij iedereen die het gen van een ouder met Huntington erft, de ziekte uiteindelijk zal ontwikkelen. De aandoening is vernoemd naar George Huntington, MD, de arts die het voor het eerst beschreef in de late jaren van de negentiende eeuw.
Symptomen van de ziekte van Huntington ontwikkelen zich meestal in de leeftijd tussen 30 en 50 jaar, maar kunnen al vanaf de leeftijd van 2 of na het 80ste levensjaar verschijnen. Het kenmerkende symptoom van de ziekte van Huntington is ongecontroleerde beweging van de armen, benen, hoofd, gezicht en bovenlichaam. De ziekte van Huntington veroorzaakt ook een afname van denk- en redeneervaardigheden, waaronder geheugen, concentratie, oordeel en vermogen om te plannen en te organiseren.
Hersenveranderingen bij de ziekte van Huntington leiden tot stemmingswisselingen, met name depressie, angst en ongebruikelijke woede en prikkelbaarheid. Een ander veel voorkomend symptoom is obsessief-compulsief gedrag, waardoor een persoon steeds weer dezelfde vraag of activiteit herhaalt. Zie verder mijn artikel over Huntington.

Ziekte van Korsakoff
Symptomen van het Syndroom van Korsakoff beginnen meestal als de tekenen van Wernicke encefalopathie beginnen te verdwijnen. Het veelbetekenende teken is het verlies van kortetermijngeheugen. Dat maakt het ook moeilijk voor u om iets nieuws te leren of nieuwe herinneringen te maken.
Je zou met iemand kunnen praten en op jezelf lijken. Maar een minuut of twee later, zul je je er niets meer van herinneren, zelfs niet met wie je sprak.
Symptomen:

 • Sommige lange termijn geheugenverlies
 • De drang om verhalen te verzinnen zonder het te weten om eventuele hiaten op te vullen
 • Hallucinaties
 • Op een harde manier woorden in context zetten
 • Problemen met het begrijpen of verwerken van informatie

In veel gevallen wordt het gebrek aan vitamine B1 veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik op lange termijn. Na verloop van tijd beïnvloedt alcohol hoe goed je lichaam functioneert. Het kan ook gebeuren als je niet genoeg voedingsstoffen uit je dieet opneemt of als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Deze andere oorzaken zijn:

 • Sommige ziekten die het hele lichaam beïnvloeden, zoals kanker, aids of ernstige infecties
 • Eetstoornissen, zoals anorexia
 • Ernstige nierproblemen
 • Chemotherapie behandeling voor kanker
 • Sommige maagaandoeningen
 • Vaak en over een lange periode overgeven
 • Gewichtsverlies chirurgie, ook wel bekend als gastric bypass

Ziekte van Pick
De Ziekte van Pick is een soort dementie, die lijkt op de Ziekte van Alzheimer, maar veel minder vaak voorkomt. Het beïnvloedt delen van de hersenen, die emoties, gedrag, persoonijkheid en taal beheersen. Het is ook een type aandoening dat bekend staat als Fronto Temporale Dementie (FTD) of Fronto Temporale Lobaire Degeneratie (FTLD)
De hersenen gebruiken een transportsysteem om de voedingsstoffen die ze nodig hebben te verplaatsen. Dit systeem is gemaakt van eiwitten, die net als spoorbanen die treinen geleiden, voedingsstoffen geleiden, waar ze heen moeten. De eiwitten die de sporen werkend houden, worden tau-eiwtten genoemd. Bij de Ziekte van Pick werken de tau-eiwitten niet zoals ze zouden moeten. Deze klontering van tau-eiwitten worden Pick-lichaampjes genoemd.

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
Creutzfeldt-Jakob ziekte (CJD) is een zeer zeldzame aandoening, die de hersencellen vernietigt. Door een microscoop gezien zien deze cellen eruit als een spons. CJD verslechtert snel, de meeste mensen sterven binnen een jaar na het krijgen van deze aandoening.
“Klassieke” Creutzfeldt-Jakob ziekte is niet hetzelfde als “gekke koeienziekte”, die zich alleen voordoet bij runderen. Het is ook niet gekoppeld aan een “variant” van CJD, die afkomstig is van producten van runderen, die gekke koeienziekte hadden. Er zijn drie soorten klassieke CJD. Elk heeft een andere oorzaak:

 1. Sporadisch: Dit is het meest voorkomende type. Het wordt veroorzaakt door schadelijke eiwitten in het lichaam genaamd prionen. Prioneiwitten zijn een normaal deel van het lichaam, maar soms kunnen ze de verkeerde kant op vouwen als ze zich vormen. Deze “verkeerd gevouwen” prioneiwitten infecteren de hersenen en vernietigt hersencellen.
 2. Familiaal: Dit gebeurt bij mensen die een slecht gen erven van een ouder. Slechts 10% tot 15% van de CJD gevallen per jaar zijn familiaal.
 3. Verworven: De zeldzaamste vorm van CJD. Het gebeurt wanneer iemand in contact komt met een medisch instrument (zoals een scalpel), orgaan (door transplantatie), of groeihormoon dat is geïnfecteerd met CJD. Het komt voor bij minder dan 1% van de klassieke CJD gevallen

De symptomen beginnen en verergeren zeer snel. Mensen met CJD hebben vaak tekenen van dementie, waaronder:

 • Verwarring
 • Moeite met lopen
 • Schokkerige spierbewegingen of trillen
 • Persoonlijkheidsveranderingen
 • Problemen met geheugen en oordeel
 • Problemen met het gezichtsvermogen

Soms hebben mensen moeite met slapen of ze worden depressief. In latere stadia van de ziekte verliezen ze vaak het vermogen om te spreken of te bewegen. Ze kunnen ook longontsteking of andere infecties, krijgen of geraken in een coma.

Posterieure Corticale Atrofie (PCA)
PCA is meestal een atypische klinische presentatie van de ziekte van Alzheimer. Mensen met PCA komen vaak naar de kliniek, omdat ze moeite hebben met het interpreteren van informatie, die ze zien (bekend als “visuele verwerking stoornis”), in plaats van met symptomen van geheugenverlies. Geheugenverlies is de meest voorkomende symptoom van de ziekte van Alzheimer, PCA wordt aangeduid als “atypische ziekte van Alzheimer.”
Er wordt geschat dat PCA is te wijten aan andere oorzaken dan de ziekte van Alzheimer. Andere oorzaken van PCA zijn Lewy lichaam dementie en corticobasal degeneratie.
De ogen zelf worden niet beïnvloed door PCA, maar mensen met PCA hebben moeite met zien en interpreteren van visuele informatie. Symptomen variëren per persoon, maar de meest voorkomende symptomen bij het begin is gewoon problemen zien zonder een verklaring. Naarmate de ziekte vordert worden symptomen duidelijker en vaak ook problemen met het vinden van objecten in het zicht, moeite met lezen, moeite met het rijden en problemen herkennen van gezichten. Opgemerkt moet worden dat de vorming van een aantal nieuwe herinneringen is gebaseerd op ons vermogen om visuele informatie te verwerken. Daarom kan PCA bijdragen aan problemen met het onthouden van visuele informatie, omdat de hersenen het niet goed hebben verwerkt.

Mild Cognitive Impairment (MCI)
Mensen met amnestische MCI, ofwel milde cognitieve stoornis, hebben meer geheugenproblemen dan normaal voor mensen van hun leeftijd. De symptomen zijn niet zo ernstig als die van mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze ervaren bijvoorbeeld niet de persoonlijkheidsveranderingen of andere problemen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Mensen met MCI zijn nog steeds in staat om hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Tekenen van MCI zijn:

 • Dingen vaak verliezen
 • Vergeten naar evenementen of afspraken te gaan
 • Meer moeite hebben met het bedenken van woorden dan andere mensen van dezelfde leeftijd

Bewegingsproblemen en problemen met het reukvermogen zijn ook gekoppeld aan MCI.
Familie en vrienden kunnen merken dat het geheugen vervalt en de persoon met MCI kan zich zorgen maken over het verliezen van zijn of haar geheugen.
Ongeveer 8 van elke 10 mensen die passen bij de definitie van amnestische MCI ontwikkelen binnen 7 jaar de ziekte van Alzheimer. In tegenstelling, bij 1 tot 3 procent van de mensen ouder dan 65, zal de ziekte van Alzheimer ontwikkelen bin een jaar.

Downsyndroom en dementie
Mensen met het syndroom van Down worden geboren met een extra kopie van chromosoom 21, die het APP-gen draagt. Dit gen produceert een specifiek eiwit genaamd amyloïde precursor eiwit (APP). Te veel APP-eiwit leidt tot een ophoping van eiwitklontjes genaamd bèta-amyloïde plaques in de hersenen. Rond de leeftijd van 40 jaar hebben bijna alle mensen met het syndroom van Down deze plaques, samen met andere eiwitafzettingen, genaamd tau klitten, die problemen veroorzaken met hoe hersencellen functioneren en verhogen het risico op het ontwikkelen van dementie van Alzheimer.
Echter, niet alle mensen met deze hersenenplaques zullen de symptomen van de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Schattingen suggereren dat 50 procent of meer van de mensen met het syndroom van Down zal dementie ontwikkelen als gevolg van de ziekte van Alzheimer als ze ouder worden. Mensen met het syndroom van Down beginnen symptomen van de ziekte van Alzheimer te vertonen tussen hun vijftigste en zestigste levensjaren.
Dit type van Alzheimer wordt niet doorgegeven van een ouder aan een kind.

Gemengde dementie
Sommige onderzoeken wijzen uit dat gemengde dementie de meest voorkomende oorzaak van dementie bij ouderen is. Autopsieonderzoeken die naar de hersenen van mensen met dementie kijken, geven bijvoorbeeld aan dat de meeste mensen van 80 jaar en ouder waarschijnlijk gemengde dementie hadden, veroorzaakt door een combinatie van hersenveranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, aan vaatziekten gerelateerde processen of een andere neurodegeneratieve aandoening. Sommige onderzoeken suggereren dat gemengde vasculaire degeneratieve dementie de meest voorkomende oorzaak van dementie is bij oudere volwassenen.
Bij een persoon met gemengde dementie is het misschien niet precies duidelijk hoeveel van de symptomen van een persoon te wijten zijn aan de ziekte van Alzheimer of een andere ziekte. In één onderzoek ontdekte men dat 78 procent twee of meer pathologieën (ziektekenmerken in de hersenen) had die verband hielden met neurodegeneratie of vasculaire schade. De ziekte van Alzheimer was de meest voorkomende pathologie, maar kwam zelden alleen voor.

Koos Dirkse