Menu

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een veel voorkomende aandoening, die pijn en ongemak in het hoofd, de hoofdhuid of de nek veroorzaakt. Naar schatting hebben 7 op de 10 mensen elk jaar minstens één keer hoofdpijn. Hoofdpijn kan soms mild zijn, maar in veel gevallen kan het ernstige pijn veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om zich op het werk te concentreren en andere dagelijkse bezigheden uit te voeren. Veel mensen hebben vaak ernstige hoofdpijn, die kan leiden tot invaliditeit. Gelukkig kan de meeste hoofdpijn worden beheerd met medicatie en veranderingen in levensstijl.

Primaire oorzaken van hoofdpijn
Artsen hebben verschillende oorzaken van hoofdpijn geïdentificeerd. Primaire oorzaken van hoofdpijn houden geen verband met afzonderlijke medische aandoeningen. Deze hoofdpijn is het resultaat van een onderliggend proces in de hersenen. Voorbeelden van veel voorkomende primaire hoofdpijn zijn migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn.

Secundaire oorzaken van hoofdpijn
Secundaire hoofdpijn is hoofdpijn die het gevolg is van een onderliggende medische aandoening. Voorbeelden van secundaire hoofdpijnoorzaken zijn:

 • Hersentumor of hersenaneurysma
  De aanwezigheid van een hersentumor of hersenaneurysma (hersenbloeding) kan tot hoofdpijn leiden. Dit komt doordat er maar een beperkte hoeveelheid ruimte in de schedel is. Wanneer de schedel zich begint op te hopen met bloed of extra weefsel, kan de compressie op de hersenen hoofdpijn veroorzaken.
 • Cervicogene hoofdpijn
  Deze treedt op wanneer wervelschijven beginnen te degenereren en op de wervelkolom drukken. Het resultaat kan zowel aanzienlijke nekpijn als hoofdpijn zijn.
 • Overmatige medicatie hoofdpijn
  Als een persoon dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid pijnstillers neemt en deze begint af te bouwen of helemaal stopzet, kan hoofdpijn het gevolg zijn. Voorbeelden van deze medicijnen zijn onder meer hydrocodon.
 • Aan meningitis gerelateerde hoofdpijn
  Meningitis is een infectie van de hersenvliezen, de membranen die de schedel bekleden en het ruggenmerg en de hersenen omsluiten.
 • Posttraumatische hoofdpijn
  Soms krijgt een persoon hoofdpijn na een trauma aan het hoofd, opgelopen tijdens een gebeurtenis zoals een val, auto-ongeluk of ski-ongeluk.
 • Sinus hoofdpijn
  Ontsteking in de normaal met lucht gevulde sinusholten in het gezicht kan druk en pijn veroorzaken die tot sinushoofdpijn leiden.
 • Spinale hoofdpijn
  Een spinale hoofdpijn kan optreden als gevolg van een langzaam lekken van hersenvocht, meestal nadat een persoon een ruggenprik of spinaal blok heeft voor anesthesie.

Soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Voorbeelden van deze soorten hoofdpijn zijn:

 • Spanningshoofdpijn
  Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en komt het meest voor bij vrouwen ouder dan 20 jaar. Deze hoofdpijn wordt vaak omschreven als een strakke band om het hoofd. Ze worden veroorzaakt door een aanscherping van de spieren in de nek en hoofdhuid. Een slechte houding en stress dragen hieraan bij.
  Spanningshoofdpijn duurt meestal enkele minuten, maar in sommige gevallen kunnen ze meerdere dagen aanhouden. Ze zijn ook vaak terugkerend.
 • Clusterhoofdpijn
  Clusterhoofdpijn is niet-kloppende hoofdpijn die ondraaglijke, brandende pijn aan één kant van het hoofd of achter het oog veroorzaakt. Ze zorgen er meestal voor dat de ogen tranen en veroorzaken een verstopte neus of rinorroe (loopneus). Deze hoofdpijn kan langdurig aanhouden, ook wel de clusterperiode genoemd. De clusterperiode kan oplopen tot zes weken.
  Clusterhoofdpijn kan elke dag voorkomen en meer dan eens per dag. De oorzaak is onbekend; Dit type hoofdpijn is echter zeldzaam en treft over het algemeen mannen van 20 tot 40 jaar.
 • Migraine hoofdpijnChronische migraine
  Migraine-hoofdpijn is ernstige hoofdpijn die kloppende, bonzende pijn kan veroorzaken, meestal aan één kant van het hoofd. Er zijn verschillende soorten migrainehoofdpijn. Dit omvat chronische migraine en is migraine die 15 of meer dagen per maand voorkomt.
  Hemiplegische migraine is migraine met symptomen, die lijken op die van een beroerte. Een persoon kan zelfs migraine ervaren zonder hoofdpijn, wat betekent dat deze migrainesymptomen hebben zoals misselijkheid, gezichtsstoornissen en duizeligheid, maar zonder hoofdpijn.
 • Rebound hoofdpijn
  Deze treedt op nadat een persoon stopt met het innemen van medicijnen die ze regelmatig gebruikten om hoofdpijn te behandelen. Een persoon heeft meer kans op rebound-hoofdpijn als deze medicijnen gebruikt, zoals paracetamol, triptanen (Zomig, Imitrex), ergotamine (Ergomar) en pijnstillers (zoals Tylenol met codeïne).
 • Thunderclap-hoofdpijn
  Thunderclap-hoofdpijn is abrupte hoofdpijn, meestal zonder waarschuwing en duren maximaal vijf minuten. Deze soorten hoofdpijn kunnen wijzen op een onderliggend probleem met bloedvaten in de hersenen en vereisen vaak onmiddellijke medische aandacht.

Hoofdpijn symptomen per type
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn heeft de neiging de volgende symptomen te veroorzaken:

 • nekstijfheid
 • pijn die saai en pijnlijk is
 • gevoeligheid van de hoofdhuid
 • schouderstijfheid
 • beklemming of druk op het voorhoofd, die zich kan uitstrekken tot de zijkanten of achterkant van het hoofd

Soms kan spanningshoofdpijn aanvoelen als migraine. Deze veroorzaakt echter meestal niet dezelfde visuele stoornissen als migraine.

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is vaak van korte duur en veroorzaakt vaak pijn achter de ogen. De pijn is meestal aan één kant en kan worden omschreven als kloppend of constant van aard. Clusterhoofdpijn treedt meestal op ongeveer één tot twee uur nadat iemand naar bed is gegaan. Hoewel ze enkele symptomen kunnen hebben die lijken op migraine, veroorzaken ze meestal geen misselijkheid.
Migraine hoofdpijn
Migraine-hoofdpijn heeft vaak symptomen zoals:

 • een pulserend gevoel in het hoofd
 • misselijkheid
 • pijn aan één kant van het hoofd
 • gevoeligheid voor geluid en licht
 • ernstige, kloppende pijn
 • braken

Migraine-hoofdpijn veroorzaakt vaak pijn die zo ernstig is dat iemand zich niet kan concentreren of zijn dagelijkse bezigheden niet kan uitvoeren.

Rebound hoofdpijn
Rebound-hoofdpijn komt meestal dagelijks voor en is ’s ochtends meestal erger. Ze verbeteren vaak met medicatie, maar keren terug wanneer de medicatie is uitgewerkt. Andere symptomen die verband houden met rebound-hoofdpijn zijn:

 • prikkelbaarheid
 • misselijkheid
 • rusteloosheid
 • moeite met het onthouden van belangrijke details

De aard van de hoofdpijn hangt vaak af van het soort medicatie dat iemand gebruikte.

Donderklaphoofdpijn
Hoofdpijn dat als een donderslag plots kan opkomen. Het begint meestal in de tijd van adolescentie of jongvolwassenheid. Het is een primaire hoofdpijnaandoening. Het kan duiden op een subarachnoïdale bloeding. Hieraan moet worden gedacht als de hoofdpijn langer dan een uur aanhoudt of gepaard gaat met sufheid, braken of nekstijfheid. Het laten uitvoeren van een CT-scan is dan noodzakelijk.

Diagnose
Hoofdpijn kan soms een symptoom zijn van een ziekte of een andere medische aandoening. Een arts kan mogelijk de onderliggende oorzaak van hoofdpijn vaststellen door een medische anamnese af te nemen en een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek moet een volledige neurologische evaluatie omvatten.
Het afnemen van een uitgebreide anamnese is ook belangrijk, omdat de plotselinge afwezigheid van medicatie en bepaalde voedingsmiddelen terugkerende hoofdpijn kan veroorzaken. Zo kunnen zware koffiedrinkers die plotseling stoppen met koffie drinken, hoofdpijn krijgen. Een arts kan ook diagnostische tests aanvragen als deze vermoedt dat een bepaalde medische aandoening de hoofdpijn veroorzaakt. Deze tests kunnen zijn:

 • compleet bloedbeeld (CBC) , een bloedtest die tekenen van een infectie kan vertonen
 • schedelröntgenfoto’s, een beeldvormende test die gedetailleerde afbeeldingen van de botten van de schedel oplevert
 • sinusröntgenfoto’s, een beeldvormende test die kan worden uitgevoerd als sinusitis wordt vermoed
 • hoofd-CT- of MRI-scan, die kan worden gedaan in gevallen waarin een beroerte, trauma of bloedstolsels in de hersenen worden vermoed

Wanneer moet je naar een dokter
De meeste hoofdpijnen behoeft geen symptomen te zijn van een levensbedreigende ziekte. Men moet echter contact opnemen met de arts als men hoofdpijn krijgt na een hoofdtrauma. Men moet ook onmiddellijk de arts bellen als hoofdpijn gepaard gaat met de volgende symptomen:

 • slaperigheid
 • koorts
 • braken
 • gevoelloosheid in het gezicht
 • onduidelijke spraak
 • zwakte in een arm of been
 • stuiptrekkingen
 • verwarring

Druk rond de ogen met een geelgroene loopneus en keelpijn moet ook door de arts worden beoordeeld.

Behandeling
De behandeling van hoofdpijn varieert afhankelijk van de oorzaak. Als hoofdpijn wordt veroorzaakt door een ziekte, is de kans groot dat de hoofdpijn verdwijnt zodra de onderliggende aandoening is behandeld. De meeste hoofdpijn zijn echter geen symptomen van ernstige medische aandoeningen en kunnen met succes worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen, zoals aspirine, paracetamol (Tylenol) of ibuprofen (Advil).
Als medicijnen niet werken, zijn er verschillende andere remedies die kunnen helpen bij het behandelen van hoofdpijn:

 • Biofeedback is een ontspanningstechniek die helpt bij pijnbestrijding.
 • Stressmanagement lessen kunnen leren hoe men met stress om kunt gaan en hoe men spanning kunt verlichten.
 • Cognitieve gedragstherapie is een soort gesprekstherapie die laat zien hoe men situaties kan herkennen waarin men zich gestrest en angstig voelt.
 • Acupunctuur is een alternatieve therapie die stress en spanning kan verminderen door fijne naalden op specifieke delen van het lichaam aan te brengen.
 • Milde tot matige lichaamsbeweging kan de productie van bepaalde chemische stoffen in de hersenen helpen verhogen, waardoor men zich gelukkiger en meer ontspannen voelt.
 • Koude of hete therapie houdt in dat meerdere keren per dag gedurende 5 tot 10 minuten een verwarmingskussen of ijspakking op het hoofd aanbrengt.
 • Door een warm bad of douche te nemen, kan men gespannen spieren laten ontspannen.

Preventieve behandeling wordt gebruikt wanneer hoofdpijn drie of meer keer per maand optreedt. Sumatriptan is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de bestrijding van migraine. Andere medicijnen die kunnen worden gebruikt om chronische migraine of clusterhoofdpijn te behandelen of te voorkomen, zijn:

 • bètablokkers (propranolol, atenolol)
 • verapamil (calciumantagonist)
 • methysergide-maleaat (helpt de vernauwing van bloedvaten te verminderen)
 • amitriptyline (antidepressivum)
 • valproïnezuur (medicatie tegen epilepsie)
 • dihydroergotamine
 • lithium
 • topiramaat

Andere medicijnen die worden gebruikt om migraine te behandelen, behandelen meestal een andere aandoening, maar kunnen enige verlichting bieden bij migraine. Verschillende andere soortgelijke medicijnen bevinden zich op dit moment ook in de onderzoeksfase. U en uw arts kunnen bespreken welke specifieke behandeling het beste is om uw hoofdpijn te verlichten.

Hoofdpijn natuurlijke remedies
Sommige mensen kiezen ervoor om hun hoofdpijn te behandelen of proberen te behandelen en te voorkomen door vitamines en kruiden te nemen. Men moet altijd met de arts praten voordat er met nieuwe medicijnen begint, om er zeker van te zijn dat ze geen negatieve invloed hebben op iets dat men al gebruikt. Sommige natuurlijke remedies die een persoon kan nemen om hoofdpijn te verminderen, zijn onder meer:

 • Hoefblad. Het is aangetoond dat extracten van deze struik de frequentie waarmee migraine optreedt, verminderen, aldus deNational Institutes of HealthVertrouwde bron. Hoewel mensen het kruid over het algemeen goed verdragen, zijn er enkele meldingen geweest van allergische reacties bij mensen die allergisch zijn voor ambrosia, goudsbloemen, madeliefjes en chrysanten.
 • Co-enzym Q10. Neem 100 milligram (mg) vanDit enzym driemaal daags (of het nemen van een enkele dosis van 150 mg per dag) kan de frequentie van migrainehoofdpijn verminderen, aldus de Universiteit van Minnesota .
  Moederkruid. Moederkruid is een kruid dat mogelijk de incidentie van migraine kan verminderen. Er zijn echter niet veel wetenschappelijke studies om dit te ondersteunen.
 • Magnesium. Sommige patiënten met ernstige migraine krijgen magnesiuminfusies als middel om hun hoofdpijn te verminderen. Mensen met andere soorten hoofdpijn kunnen echter ook last hebben vanook dit supplement.
 • Vitamine B12. Ook bekend als riboflavine,deze vitamine kan hoofdpijnverlagende eigenschappen hebben. Volgens de Universiteit van Minnesota kan het helpen om tweemaal daags 200 mg te nemen.

Naast kruiden en supplementen verminderen sommige mensen hun hoofdpijn door alternatieve geneeswijzen. Voorbeelden zijn onder meer Chinese geneeskunde, zoals massage en acupunctuur. Het kan echter zijn dat een persoon in de loop van enkele weken aan meerdere acupunctuursessies moet deelnemen om de beste voordelen te ervaren. Lees meer over natuurlijke remedies tegen hoofdpijn.

Preventie van hoofdpijn
Een gezonde levensstijl en veel slaap kunnen hoofdpijn helpen voorkomen. Enkele belangrijke stappen die een persoon kan nemen om de kans op hoofdpijn te verkleinen, zijn onder meer:

 • Vermijd voedingsgerelateerde triggers. Hoewel deze van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze hoofdpijn veroorzaken onder meer oude kazen, wijn, cashewnoten, uien, chocolade, vleeswaren, donkere bieren, voedingsadditieven, zuivelproducten en tarwe. Waar mogelijk moet een persoon voedseladditieven vermijden en heel voedsel eten.
 • Overmatige inname van cafeïne vermijden. Het drinken van zes of meer kopjes koffie per dag kan leiden tot chronische hoofdpijn als gevolg van ontwenningsverschijnselen. Het kan helpen om cafeïne te beperken tot twee tot drie kopjes per dag (of helemaal geen).
 • Genoeg slaap krijgen. Gebrek aan slaap is een veel voorkomende trigger voor hoofdpijn. Goede hoofdpijnpreventie houdt in dat u elke nacht een hoeveelheid slaap krijgt, zodat u ’s ochtends fris wakker wordt.
 • Gebruik van oefeningen om hoofdpijn te voorkomen. Mensen met spanningshoofdpijn kunnen baat hebben bij het gebruik van technieken zoals progressieve spierontspanning en geleide beelden. Deze technieken omvatten het concentreren van de geest op het lichaam, diep ademhalen en je voorstellen dat elke gespannen spier in het lichaam ontspant.
 • Manuele therapieën overwegen. Therapieën, waaronder massage en chiropractische manipulaties, kunnen bij sommige mensen hoofdpijn helpen voorkomen. Een persoon moet echter altijd met zijn arts praten voordat hij deze therapieën gebruikt.
 • Regelmatig sporten. Door ten minste drie keer per week gedurende 30 minuten te trainen, kunt u stress en spanning verminderen die anders hoofdpijn zouden kunnen veroorzaken. Zelfs als je weinig tijd hebt, kan het helpen om trainingssessies op te splitsen in segmenten van 10 of 15 minuten.

Doorgaans zijn goede gezondheidspraktijken ook goede praktijken om hoofdpijn te voorkomen

Lees ook de volgende artikelen over hoofdpijn:

Koos Dirkse