Menu

Is Chroom als mineraal wel zo gezond?

Chroom is een essentieel mineraal, dat een rol speelt in de aanmaak van insuline in het lichaam. Chroom helpt de bloedsuikerspiegel beter te reguleren. Insuline is een hormoon dat je lichaam gebruikt om suiker, zetmeel en ander voedsel om te zetten in de energie die je nodig hebt voor de dagelijkse activiteiten.

Sommige instanties beweren dat chroomsupplementen mensen met diabetes kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Mensen met diabetes maken namelijk niet genoeg insuline aan, of kunnen de insuline die hun lichaam nodig heeft niet op de juiste manier toepassen. Als gevolg hiervan wordt glucose opgebouwd in de bloedbaan. In 90% van de diëten zit te weinig chroom. Maar het is zeldzaam dat je echt chroom tekort hebt.

Mensen die wel tekort aan chroom kunnen hebben:

 • Ouderen
 • Mensen met zwaar fysiek werk
 • Mensen die voeding nuttigen waar veel suiker in zit
 • Zwangere vrouwen

Lage chroomwaarden kunnen de bloedsuikerspiegel, triglyceriden (een soort vet in het bloed) en de cholesterolgehalten verhogen. Het risico voor een aantal aandoeningen is groot, zoals bij diabetes en hartziekten.

Waar zit chroom van nature al in

 • Volkorenbrood en granen
 • Mager vlees
 • Kaas
 • Sommige kruiden, zoals zwarte peper en tijm
 • Biergist

Toepassingen
Op basis van wetenschappelijke studies wordt beweerd, dat chroomsupplementen nuttig kunnen zijn bij bepaalde aandoeningen, zoals bij suikerziekte. Onderzoekers hebben al jarenlang de effecten van chroomsupplementen voor type 2 diabetes bestudeerd. Hoewel sommige wetenschappelijk studies geen voordelen hebben gevonden, hebben andere studies aangetoond dat chroomsupplementen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, evenals de hoeveelheid insuline reguleren bij mensen met diabetes.
Er is een onderzoek gedaan bij mensen met type 2 diabetes die chroompicolinaat moesten gebruiken. Hun HbA1c-waarden (gemiddelde suiker) waren verbeterd. Dit deden ze door langdurig hroompicolinaat te gebruiken en op gezette tijden de bloedsuikerspiegel te meten. Het resultaat was beter dan van degenen die een placebo kregen. Bij de groep die chroom hadden gekregen, waren de bloedglucose gehalte beter.
Vervolgens hebben ze een onderzoek gedaan met een combinatie van chroom en biotine. De helft van de mensen in dit onderzoek namen chroompicolinaat en biotine en de andere helft kregen een placebopil. Degenen die chroom en biotine namen hadden betere glucose en HbA1c waarden.
Uit een onderzoek bleek dat bij vrouwen die diabetes kregen ten gevolge van een zwangerschap, de bloedsuiker verbeterden toen ze chroom innamen.
Sommige onderzoeken zijn nog steeds tegenstrijdig in hun resultaten, dat chroom zou helpen om de glucosewaarden te verlagen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel profijt de patienten hiervan hebben. Daarom is het belangrijk om een diepgaand onderzoek naar chroom en zijn werking te starten.

Gewichtsverlies en obesitas
Chroom wordt vaak gepromoot als een gewichtsverliezend hulpmiddel en een manier om de spieren te verbeteren en je lichaamsvet te verliezen. De resultaten van studies zijn verschillend; sommige vinden dat chroom mensen kan helpen om gewicht te verliezen en spieren op te bouwen, maar andere beweren, dat dit geen enkel effect heeft. Mocht chroom gewichtsverlies toch bevorderen, dan blijken de effecten klein te zijn in vergelijking met die van lichaamsbeweging en een goed gebalanceerd dieet.

Krachttraining
Chromium is populair bij sommige krachttrainingen en is te vinden in voedingssupplementen. Er is echter niet veel bewijs dat chroom helpt om mensen kracht te geven of spiermassa op te bouwen. Uit de meeste studies is geconcludeerd dat chroomaanvulling geen enkel voordeel heeft ten opzichte van een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Hart gezondheid
Dierenstudies suggereren dat chroom de bloeddruk kan verlagen. Onderzoekers weten echter niet of dit dezelfde gevolgen heeft voor mensen. Uitkomsten uit klinische studies over de vraag of chroom cholesterol kan verlagen zijn verschillend. Sommigen suggereren dat chroom LDL (slecht cholesterol) kan verlagen, waaronder een studie die chroom met druivenzaadextract combineerde. In een andere studie bleken mensen die bètablokkers gebruikten bij het nemen van chroom, hun HDL (goede cholesterolgehalte) werd verhoogd.

Depressie
Tijdens een korte studie bleek dat chroompikolinaat de symptomen van depressie verbeterde bij mensen met atypische depressie. Maar een uitgebreide studie bleek dat chroom niet hielp. Meer onderzoek is hiervoor nodig.

Dieetbronnen
Voedselbronnen van chroom omvatten:

 • Biergist, in het bijzonder gist dat is gegroeid in chroomrijke grond
 • Lean vlees (speciaal verwerkt vlees)
 • Kaas
 • Volkorenbrood en granen
 • Melasse
 • kruiden
 • Sommige zemelen

Andere rijke voedingsbronnen van chroom omvatten:

 • Varkensvlees en orgaanvlees
 • Paddenstoelen
 • Havermout
 • Gedroogde pruimen
 • Noten
 • Asperges

Groenten, fruit en de meest geraffineerde en verwerkte voedingsmiddelen (met uitzondering van verwerkt vlees) hebben lage hoeveelheden chroom.

Beschikbaarheid
Chroom is in de handel verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:

 • Chroom Nikotinaat
 • Chroom histidinaat
 • Chroompikolinaat
 • Chroomverrijkte gist
 • Chroomchloride

Glucosetolerantiefactor chroom (GTF)
Chroom is beschikbaar als onderdeel van veel multivitamines of in tablet- en capsulevormen.

Hoe te nemen

Onderzoekers weten niet wat de veilige en verdraagbare bovengrenzen zijn voor chroom. De aanbevolen voedingsbijslagen van chroom zijn als volgt (Dit algemene richtlijnen, raadpleeg hierover altijd uw arts!):

Babies en kinderen:

 • Voor baby’s, geboorte tot 6 maanden: 0,2 mcg (microgram) per dag
 • Voor zuigelingen, 7 tot 12 maanden: 5,5 mcg per dag
 • Voor kinderen, 1 tot 3 jaar: 11 mcg per dag
 • Voor kinderen van 4 tot 8 jaar: 15 mcg per dag
 • Voor jongens, 9 tot 13 jaar: 25 mcg per dag
 • Voor meisjes, 9 tot 13 jaar: 21 mcg per dag
 • Voor jongens, 14 tot 18 jaar: 35 mcg per dag
 • Voor meisjes, 14 tot 18 jaar: 24 mcg per dag
 • Voor zwangere vrouwen, 14 tot 18 jaar: 29 mcg per dag
 • Voor borstvoeding vrouwen, 14 tot 18 jaar: 44 mcg per dag

Volwassen:

 • Voor volwassen mannen, 19 tot 50 jaar: 35 mcg per dag
 • Voor volwassen mannen, 51 jaar en ouder: 30 mcg per dag
 • Voor volwassen vrouwen, 19 tot 50 jaar: 25 mcg per dag
 • Voor volwassen vrouwtjes, 50 jaar en ouder: 20 mcg per dag
 • Voor zwangere vrouwtjes van 19 jaar en ouder: 30 mcg per dag
 • Voor vrouwen met borstvoeding van 19 jaar en ouder: 30 mcg per dag

Chroom supplementen
De meeste studies hanteren 200 mcg chroom, 1 tot 3 maal daags. Sommige studies van mensen met diabetes raden een hogere dosering aan, doch wetenschappers weten niet of deze dosering veilig is om langdurig te gebruiken. Als u diabetes hebt, praat dan met uw arts om te zien of chroom goed voor u is en om de juiste dosis te bepalen. Geef geen chroom supplementen aan een kind!

Voorzorgsmaatregelen
Vanwege het potentieel voor bijwerkingen en interacties met medicijnen moet u alleen voedingssupplementen onder toezicht van een deskundige zorgverlener nemen. Chroom uit voedsel wordt algemeen beschouwd als veilig. Als aanvulling kunnen zeer hoge doses van dit mineraal effectief hebben voor insuline bij het bestrijden van bloedsuiker. Het kan echter irritatie van de maag en jeuk veroorzaken. Er zijn ook rapporten die als bijwerking aangeven snelle, onregelmatige hartritmes en leverproblemen door teveel chroom. Nierbeschadiging is ook gemeld bij het gebruik van chroompikolinaataanvullingen.
Er zijn enkele rapporten die vermelden dat het chroomdepressie kan veroorzaken en angst, schizofrenie of erger. Andere rapporten suggereren dat het depressie tegengaat. Bespreek dit met uw arts voordat u chroom neemt als u een geestelijke aandoening hebt.

Mensen met chromaat- of levercontactallergie kunnen allergisch zijn voor chroom.
Mensen met lever- of nierproblemen, of mensen met bloedarmoede, mogen geen chroom nemen zonder eerst met hun arts te praten. Het chroom dat u kent als industriële vorm van chroom, is niet hetzelfde als datgene dat door de longen, het spijsverteringskanaal, slijmvliezen en de huid wordt geabsorbeerd. Industriële chroom is een giftig materiaal.

Mogelijke interacties
Als u met een van de volgende medicijnen wordt behandeld, mag u geen chroom gebruiken zonder eerst met uw arts te overleggen:

 • Antacids – dierstudies suggereren dat antacida, met name die die calciumcarbonaat bevatten (inclusief Tums en Mylanta), de hoeveelheid chroom die je lichaam absorbeert, kan verminderen. Andere antacids die de chroomabsorptie kunnen interfereren, zijn onder andere esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid) en omeprazol (Prilosec). Vermijd chroom supplementen op hetzelfde moment als antacids.
 • Diabetes medicijnen – Chroom kan de bloedsuikerspiegel verlagen, en deze medicijnen sterker maken, waardoor het risico op hypoglykemie of lage bloedsuiker wordt verhoogd. Als u diabetes medicatie gebruikt, zoals insuline, metformine (Glucophage), glyburide (Diabeta), glipizide (Glucotrol) of chloorpropamide (Diabenese), moet u met uw arts overleggen voordat u chroom neemt. Uw medicatie doses kunnen wellicht aangepast worden.
 • Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) – Deze medicijnen, zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin) en naproxen (Aleve), worden gebruikt om pijn te verlichten. NSAID’s kunnen chroomniveaus in het lichaam verhogen.
 • Corticosteroïden (prednison) – Het nemen van steroïden om ontsteking te verminderen kan het chroomniveaus in het lichaam verminderen.
 • Levothyroxine (Synthroid) – Theoretisch kan chroom verminderen hoeveel Synthroid het lichaam absorbeert.

Ondersteunend onderzoek

 • Abdollahi M, Farshchi A, Nikfar S, Seyedifar M. Effect van chroom op glucose- en lipideprofielen bij patiënten met type 2 diabetes; Een meta-analyse review van gerandomiseerde proeven. J Pharm Pharm Sci . 2013; 16 (1): 99-114.
 • Anderson R. Chroom, glucose-intolerantie en diabetes. J Amer Coll Nutr . 1998; 17: 548-555.
 • Anderson RA. Chroom in de preventie en controle van diabetes. Diabetes en metabolisme . 2000; 26 (1) 22-27.
 • Anderson RA. Effecten van chroom op lichaamsamenstelling en gewichtsverlies . Nutr Rev. 1998; 56 (9): 266-270.
 • Anderson R. Verhoogde inname van aanvullende chroomverbeterde glucose- en insulinevariabelen bij individuen met type 2 diabetes. Diabetes . 1997; 46: 1786-1791.
 • Anderson RA. Voedingsfactoren die het glucose / insulinesysteem beïnvloeden: chroom. J is Coll Nutr . 1997; 16 (5): 404-410.
 • Anderson RA, Cheng N, Bryden NA, et al. Verhoogde innames van aanvullend chroom verbeteren glucose- en insulinevariabelen bij individuen met type 2 diabetes. Diabetes . 1997; 46: 1786-1791.
 • Anderson RA, Roussell AM, Zouari N, Mahjoub S, Matheau JM, Kerkeni A. Potentiële antioxidant effecten van zink- en chroomaanvulling bij mensen met diabetes mellitus type 2. J is Coll Nutr . 2001; 20 (3): 212-218.
 • Bahadori B, Wallner S, Schneider H, Wascher TC, Toplak H. Effect van chroomgist en chroompikolinaat op lichaamsamenstelling van zwaarlijvige, niet-diabetische patiënten tijdens en na een voedingsdiët. Acta Med Austria Ca. 1997; 24: 185-187.
 • Balk EM, Tatsioni A, Lichenstein AH, Lau J, Pittas AG. Effect van chroomaanvulling op glucose metabolisme en lipiden: een systematische beoordeling van gerandomiseerde gecontroleerde proeven. Diabeteszorg. 2007; 30 (8): 2154-2163.
 • Broadhurst CL, Domenico P. Klinische studies over chromiumpicolinaataanvulling bij diabetes mellitus – een recensie. Diabetes Technol Ther . 2006; 8 (6): 677-687.
 • Campbell WW, Joseph LJ, Davey SL, Cyr-Campbell D, Anderson RA, Evans WJ. Effecten van weerstandstraining en chroompikolinaat op lichaamsamenstelling en skeletspier bij oudere mannen. J Appl Physiol . 1999; 86 (1): 29-39.
 • Cheng HH, Lai MH, Hou WC, Huang CL. Antioxidant effecten van chroom supplementatie met type 2 diabetes mellitus en euglycemic proefpersonen. J Agric Food Chem . 2004; 52 (5): 1385-1389.
 • Davì G, Santilli F, Patrono C. Nutraceuticals in diabetes en metabolisch syndroom. Cardiovascotherapie. 2010 aug; 28 (4): 216-26. Beoordeling.
 • Davis ML, Seaborn CD, Stoecker BJ. Effecten van over-the-counter drugs op 51chromium retentie en urine excretie bij ratten. Nutr Res . 1995; 15: 201-210.
 • Dong F, Yang X, Sreejayan N, Ren J. Chromium (D-fenylalanine) 3 verbetert obesitas-geïnduceerde cardiale contractiele deficiëntie in ob / ob muizen. Obesitas. 2007; 15 (11): 2699-2711.
Koos Dirkse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *