Koos Dirkse, voormalig ziekenhuisdirecteur en voorzitter van de Healthy Community Foundation, heeft de afgelopen drie jaarmeerdere keren zijn visie gedeeld in De Telegraaf, een van de grootste en invloedrijkste dagbladen van Nederland. In zijn opiniestukken en interviews heeft hij zich uitgesproken over diverse zorg- en woningbouwgerelateerde onderwerpen, met een kritische blik op marktwerking, bureaucratie en de toekomst van de ouderenzorg. Zijn bijdragen tonen niet alleen zijn diepgaande kennis van de zorgsector, maar ook zijn voortdurende inzet voor verbeteringen in de zorg, het woonbeleid en de huisvesting van ouderen.
EU wil voor een dubbeltje op eerste rij zitten (zaterdag 27 maart 2021)
Koos Dirkse bespreekt de falende aanpak van de EU bij de gezamenlijke inkoop van coronavaccins tijdens de pandemie. Terwijl landen buiten de EU, zoals de VS en het VK, bereid waren hogere prijzen te betalen om snel vaccins te verkrijgen, hield de EU vast aan goedkope contracten, wat leidde tot vertragingen en tekortkomingen in de vaccinverdeling. De EU heeft onvoldoende ingecalculeerd dat farmaceutische bedrijven de macht over de vaccinlevering hebben, wat resulteerde in een gemiste kans. Dirkse wijst erop dat de vertragingen de volksgezondheid en economie schaden, en benadrukt de noodzaak voor een effectievere, snellere aanpak van de vaccinverdeling door de EU.
De zorg moet weer terug naar de dokter (vrijdag 4 juni 2021)
Koos Dirkse pleit voor een drastische herziening van het zorgstelsel, dat volgens hem is verworden tot een economische eenheid waar bureaucratie en onnodige organisaties de kosten opstuwen. Hij benadrukt dat de zorg, sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006, onbetaalbaar is geworden door de stijgende premies, het eigen risico en de bureaucratie. Zorgverleners besteden meer tijd aan administratie dan aan patiëntenzorg. Dirkse roept op tot fundamentele veranderingen, zoals minder bureaucratie, centrale inkoop, meer focus op preventie, zorgpremies via belastingen, en zorginstellingen onder leiding van medische professionals. De zorg moet volgens hem weer in handen komen van artsen en verpleegkundigen.
Onder ouderen volstrekt zich een woonzorgdrama (vrijdag 9 juli 2021)
Er voltrekt zich een woonzorgdrama onder ouderen, veroorzaakt door een tekort aan geschikte woningen, mantelzorgers en betaalbare zorg. Veel ouderen blijven in ongeschikte woningen wonen, wat hun zelfstandigheid en veiligheid bedreigt. Tegelijkertijd kampen zorginstellingen met wachtlijsten en personeelstekorten, waardoor ouderen niet altijd tijdige zorg krijgen. De sluiting van verzorgingshuizen heeft de druk op thuiszorg vergroot, terwijl veel ouderen geen steunnetwerk hebben. De stijgende zorgkosten en ontoereikende pensioenen maken het voor ouderen moeilijk om geschikte zorg te vinden. Dit vraagt om urgente oplossingen, zoals het bouwen van meer seniorvriendelijke woningen en betere samenwerking tussen overheid en zorgaanbieders.
Laat 600.000 COPD-patiënten niet stikken (dinsdag 3 augustus 2021)
Koos Dirkse pleit voor urgente actie voor de 600.000 COPD-patiënten in Nederland, waarvan velen permanent benauwd zijn. Ondanks de aanwezigheid van vijf gespecialiseerde COPD-revalidatiecentra, ontbreekt het aan gespecialiseerde verpleeghuizen voor patiënten in de laatste stadia van de ziekte. Dirkse wijst op het schrijnende geval van Jan, een COPD-patiënt die uiteindelijk meerdere keren per dag hulp nodig had, maar niet de juiste zorg kreeg in verpleeghuizen. Hij roept op tot de oprichting van gespecialiseerde zorginstellingen, zoals ‘COPD Huis Jan’, een initiatief van de kinderen van Jan, ondersteund door vrijwilligers. Dit huis biedt permanente en tijdelijke zorg voor patiënten, maar heeft steun van politiek en zorgverzekeraars nodig om gerealiseerd te worden. Dirkse benadrukt dat COPD-patiënten niet in de steek gelaten mogen worden.
Waar blijft de visie op wonen in dit land? (donderdag 14 september 2021)
Het woningtekort in Nederland heeft dit jaar een recordhoogte bereikt van 285.000 huizen, mede door een gebrek aan visie in het woonbeleid. Het probleem is versterkt door demografische veranderingen, zoals de stijging van het aantal 70-plussers, en milieueisen. Het huidige beleid is versnipperd over verschillende ministeries, wat leidt tot een inefficiënte aanpak. Koos Dirkse pleit voor meer flexibele en innovatieve oplossingen, zoals de bouw van leeftijdsgebonden woningen, tiny houses, en flexibele appartementen. Hij stelt voor om ministeries beter te laten samenwerken en pleit voor een herstructurering waarbij wonen direct gekoppeld wordt aan zorg en welzijn. Alleen met een duidelijke langetermijnvisie kan de woningcrisis worden opgelost.
De zorg is niet overbelast, maar zwaar onderbezet! (donderdag 28 oktober 2021)
Koos Dirkse stelt in zijn opiniestuk dat de zorg niet overbelast is, maar juist onderbezet, en legt de verantwoordelijkheid voor de problemen in de zorg bij de bureaucratie en de macht van zorgverzekeraars. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 zijn de zorgkosten enorm gestegen, terwijl een groot deel van het zorgbudget verloren gaat aan bureaucratie. Dirkse benadrukt de groei van administratieve lasten en het aantal directeuren in ziekenhuizen, wat heeft geleid tot inefficiëntie. Hij wijst erop dat zorgverzekeraars te veel controle hebben over behandelingen en ziekenhuisbestaan. Dirkse pleit voor bezuinigingen op administratieve kosten, efficiëntere systemen, betere beloning voor zorgpersoneel en een kritische herziening van nutteloze organisaties. Het is tijd voor een zorgsysteem waarin de patiënt en zorgverlener centraal staan.
Zo is er straks geen huisarts meer te vinden (vrijdag 21 januari 2022)
Huisartsen in Nederland ervaren een groeiende werkdruk door toenemende administratieve taken en verantwoordelijkheden die voorheen door specialisten werden uitgevoerd, zoals zorg voor astma, COPD, diabetes en kwetsbare ouderen. Ondanks de lange werkweek en lage vergoedingen, worden huisartsen steeds vaker belast met extra zorgtaken zonder passende vergoeding. Het aantal studenten dat kiest voor de huisartsopleiding daalt, en het tekort aan huisartsen neemt toe. De hoge werkdruk, lage tarieven en gebrek aan steun kunnen leiden tot een toekomst zonder voldoende huisartsen. Het kabinet moet maatregelen nemen om deze situatie te verbeteren.
Laat onze ouderen niet in eenzaamheid wegkwijnen (vrijdag 1 maart 2022)
Koos Dirkse benadrukt de toenemende eenzaamheid onder ouderen, die vaak te maken hebben met lange wachtlijsten voor verzorgingshuizen, terwijl de zorg steeds meer afhankelijk is van mantelzorgers en het thuiszorgmodel. Veel bejaardentehuizen zijn omgebouwd naar private wooncentra, waar de kosten hoog zijn, wat de zorg toegankelijk maakt voor alleen de meest welvarenden. Dirkse pleit voor woon-zorgcentra waarin ouderen kunnen samenwonen in een sociale en zorgzame omgeving, wat ook kansen biedt voor jonge woningzoekenden. Hij stelt dat de overheid een woonbeleid zou moeten ontwikkelen dat zowel de zorg voor ouderen als de doorstroming op de woningmarkt bevordert.
Onze dure zorgstelsel kan zoveel goedkoper en beter (dinsdag 3 mei 2022)
Koos Dirkse stelt dat het Nederlandse zorgstelsel veel goedkoper en beter kan worden. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is de bureaucratie sterk gegroeid, wat zorgverleners belemmert in hun werk. Dirkse pleit voor het terugbrengen van de uitvoering van de basisverzekering naar de overheid, zodat commerciële verzekeraars zich enkel op aanvullende verzekeringen richten. Hij bepleit ook de oprichting van multidisciplinaire zorgcentra en het verplaatsen van de hotelfunctie van ziekenhuizen naar zorghotels. Verder pleit hij voor meer preventie, het verminderen van externe consultants, en het terugbrengen van eenvoud in het zorgsysteem. Door bureaucratie te verminderen en preventie te versterken, kan de zorg zowel goedkoper als beter worden.
Zegt veel over de staat van onze ouderenzorg (zaterdag 8 oktober 2022)
In Nederland leidt het kabinetsbeleid, dat gericht is op langer zelfstandig wonen voor ouderen, tot een verzwakking van de ouderenzorg. Woonzorgcentra zijn grotendeels afgebroken, terwijl veel ouderen in eenzaamheid leven en onvoldoende ondersteuning krijgen. Het risico op vallen neemt toe door veroudering, verminderde fysieke en mentale capaciteiten, en omgevingsfactoren. Koos Dirkse pleit voor de herintroductie van moderne woonzorgcentra, waar ouderen in een veilige, ondersteunende omgeving kunnen leven. Hij benadrukt dat valpreventie belangrijk is, maar de focus moet liggen op het verbeteren van de leefomstandigheden om ouderen te voorkomen dat ze wegkwijnen.
Geef ouderen een thuis waar ze recht op hebben (donderdag 15 december 2022)
Koos Dirkse bekritiseert het besluit van het kabinet-Rutte II om verzorgingshuizen af te schaffen, wat leidde tot een verslechtering van de zorg voor ouderen. Het idee van langer thuiswonen bleek op termijn onhoudbaar, vooral voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Het personeelstekort in de zorgsector verergert de situatie, wat leidt tot verminderde zorgkwaliteit en eenzaamheid bij ouderen en mantelzorgers. Dirkse pleit voor de herinvoering van woonzorgcentra, waar ouderen niet alleen zorg kunnen ontvangen, maar ook sociale interactie hebben. Dit zou zowel de kwaliteit van leven verbeteren als financieel voordeliger zijn dan thuiszorg. Ondanks steun vanuit de Tweede Kamer blijven de coalitiepartijen tegen de herinvoering van woonzorgcentra.
Laat zorgprofessionals normaal hun werk doen (vrijdag 10 maart 2023)
Koos Dirkse waarschuwt voor de ernstige problemen in de Nederlandse zorgsector, zoals stijgende kosten, lange wachttijden en een tekort aan zorgprofessionals. Zorgverleners ervaren een enorme druk door bureaucratie en gebrek aan autonomie, wat leidt tot hoge ziekteverzuim- en uitstroomcijfers. Zorgverzekeraars en bestuurders zijn meer gericht op winstmaximalisatie dan op het verbeteren van zorg. Dirkse pleit voor het teruggeven van vertrouwen en autonomie aan zorgprofessionals, zodat zij zich kunnen richten op zorg in plaats van administratie. Hij stelt dat de zorg moet veranderen door bureaucratie te verminderen en innovatie te stimuleren om de zorg weer efficiënt en patiëntgericht te maken.
Als mensen zorg mijden is het systeem defect (woensdag 27 september 2023)
Koos Dirkse pleit voor een herziening van de marktwerking in de zorg, die in de praktijk niet de gewenste resultaten oplevert. Ondanks de toename van zorgpremies en kosten, heeft de concurrentie tussen zorgaanbieders geleid tot meer fragmentatie en inefficiëntie, wat de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg schaadt. Dirkse stelt dat samenwerking tussen zorgverleners, zoals huisartsen en ziekenhuizen, de oplossing is om de zorg te verbeteren en kosten te verlagen. Hij benadrukt het belang van een betere uitwisseling van zorggegevens en het verminderen van bureaucratische rompslomp. Daarnaast wijst hij op de negatieve invloed van zorgverzekeraars, die door hun dominante rol samenwerking belemmeren. Dirkse pleit ook voor meer preventieve zorg en transparantie in zorgkosten. Hij waarschuwt dat als mensen zorg gaan mijden uit financiële overwegingen, het systeem defect is en niet meer voldoet aan de behoefte aan toegankelijke en betaalbare zorg.
Treuzel niet langer met bouw bejaardenhuizen (woensdag 1 november 2023)
In 2013 besloot de regering Rutte II om 800 woonzorgcentra (wzc) te sluiten om kosten te besparen, met een verwachte besparing van slechts 0,1% van de zorgkosten. Deze verschuiving naar intensieve thuiszorg legde de zorg voor ouderen vaak bij mantelzorgers, wat leidde tot een onhoudbare situatie. Ouderen vereenzaamden en ervaren zorgbehoeften werden niet altijd adequaat ondersteund. De heropening van woonzorgcentra wordt nu gezien als een noodzakelijke stap, omdat thuiszorg niet voor iedereen geschikt is en de kwaliteit van leven van ouderen onder druk komt te staan. Er is een dringende oproep om het beleid te herzien en nieuwe woonzorgcentra te bouwen die voldoen aan de behoeften van ouderen.
Structurele hervormingen nodig in de gezondheidszorg (zaterdag 21 september 2024)
Koos Dirkse pleit voor structurele hervormingen in het Nederlandse zorgstelsel, dat sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 niet heeft geleverd wat het beloofde. De zorgkosten blijven stijgen, de zorgpremies worden elk jaar duurder en de vergoedingen nemen af, wat vooral kwetsbare groepen treft. Marktwerking, bedoeld om lagere prijzen en betere zorg te stimuleren, heeft vooral geleid tot winstmaximalisatie, overbehandeling en bureaucratie, terwijl zorgverzekeraars te veel macht hebben. Dirkse benadrukt dat de focus moet verschuiven van winst naar patiëntenzorg, met minder bureaucratie, herziening van de marktwerking en meer transparantie, om het zorgstelsel betaalbaar en duurzaam te maken.