Menu

Wat is het ‘voeten op de vloer’ syndroom?

Bij ons allemaal fluctueren de hormoonspiegels gedurende de gehele dag. In de ochtend zit het lichaam vol met wake-me-up-hormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze drijven de bloedsuikerspiegel omhoog, wat een probleem is voor veel diabetici. Mogelijk moet u insuline injecteren alleen maar om wakker te worden.

Voeten op de grond, zo klinkt het. Zodra u uit bed komt, begint uw bloedsuikerspiegel te stijgen. Het is beter dan het dageraadfenomeen, een variant van hetzelfde, waarbij het niveau stijgt in de vroege ochtenduren voordat je wakker wordt. Met de voeten op de grond ben je tenminste wakker, dus het is gemakkelijker om met insuline te onderscheppen.

Het helpt om te ontbijten, bij voorkeur iets koolhydraatarm met veel vet en eiwitten. Koolhydraten in de ochtend zijn onvoorspelbaar en het is gemakkelijk om uw bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Ik heb een omelet van twee eieren met kaas, dus nul koolhydraten en 25 gram eiwit. Hiermee neem ik 5u gewone insuline, twee voor het eten en drie om de glucose-bui van de voeten op de vloer tegen te gaan. De verhouding insuline:koolhydraten is traag, maar dat is wat je ’s ochtends mag verwachten. Het verbetert naarmate je beweegt.

Ik ontbijt altijd. De paar keer dat ik dat niet deed, merkte ik dat de niveaus omhoog slopen, ongeacht de insuline die ik gebruikte. ’s Ochtends controleer ik als eerste mijn bloedglucose en injecteer insuline. Toen raakten mijn voeten de grond. Het ontbijt is voor mij de belangrijkste maaltijd van de dag.

Lees ook de volgende artikelen hierover:

Koos Dirkse